E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev banka borsa fırsatını kaçıracak mı?---

Dev banka borsa fırsatını kaçıracak mı?

Dev banka borsa fırsatını kaçıracak mı?
08 Eylül 2021 - 18:08 borsagundem.com

Wells Fargo’nun hisselerini Washington kaynaklı endişeler vurdu. Ancak bankanın hisselerinin bu yıl gösterdiği yüksek performansın ardındaki neden ABD Merkez Bankası’nın (FED) politikaları.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar Wells Fargo hisselerinin yüksek performansını düzenleyicilerle ilişkilendirdi. Banka birkaç yıl önce sahte hesap skandalıyla gündeme gelmişti. Ancak bankanın hisseleri geçtiğimiz hafta yatırımcıların düzenleme riski nedeniyle endişelerinin yükselmesinin ardından düşüşe geçti. Bloomberg bazı düzenleme kurumlarının bankanın müşteri kayıplarını telafi çabalarının hızıyla ilgili uyarıda bulunduğunu bildirdi.

Herhangi bir yeni yaptırım banka için iyi haber olmayacak. Ancak aynı zamanda yatırımcıların yıl boyu bankanın hisselerinde alım yapmış olması da gözden kaçmamalı. Wall Street Journal’ın haberine göre yakın zamanda gerçekleşen harekete rağmen Wells Fargo’nun hareketleri bu yıl oldukça yüksek performans gösterdi ve neredeyse %50 yükselerek banka endeksini yaklaşık %20 geride bıraktı.

Wells Fargo’nun geçtiğimiz bir yılda izlediği strateji de etkili oldu. ABD Merkez Bankası’nın (FED) geçtiğimiz ay Jackson Hole toplantısının ardından banka için fırsatlar artabilir. Örneğin Wells’in mortgage destekli menkul kıymetleri, FED’in tahvil alımı programını kademeli olarak geri çekmesi nedeniyle yükselen mortgage oranlarından fayda görebilir. Bunun nedeni ise yüksek oranların, mortgage geri ödemelerini yavaşlatacak olması.

Bu durumda elde edilen faiz geliri yükselecek. Aynı zamanda FED’in varlık alımlarının miktarını azaltmaya başlaması, toplu ödemelerin de hızını düşürebilir. Bu da Wells’in üzerindeki baskıları azaltır. Yine de bankanın toplam varlıkları merkez bankasından gelen bir düzenleme emri nedeniyle sınırlı.

FED’den gelecek yavaş bir parasal genişleme Wells’in daha düşük maliyetli perakende mevduatı toplamaya odaklanmasına yarayabilir. Diğer büyük bankalara kıyasla Wells uzun vadeli yüksek faiz oranlarından fayda görüyor. Morgan Stanley analistlerine göre ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili getirilerinde yaklaşık %0,5’lik bir yükseliş, Wells’in net faiz gelirini %3 yükseltebilir.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre FED’in varlık sınırlamasını kaldırmaması durumunda, Wells zaman içinde yüksek faizli kredilerini kaybedebilir. Ancak ülkedeki kredi büyümesi son dönemde artış göstermesine rağmen, oldukça cansız görünmeye devam ediyor. Bu nedenle şimdilik Wells devasa bir bankacılık partisini kaçırmıyor.

Korona virüsün delta varyantı nedeniyle ekonominin açılması ve büyüme bir miktar ertelenmiş olsa da, Wells Fargo gelecek olan yükselişi kaçırmayacak. Bankanın karşı karşıya olduğu varlık sınırlamasının hızla kaldırılması umuduyla hisse alan yatırımcılar ise hayal kırıklığı yaşama riskiyle karşılaşıyor. FED’in bu sınırlamayı kaldırma sürecini yatırımcıların değerlendirmesi oldukça zor. Daha önce potansiyel düzenleyici hamlelerine yönelik uyarıda bulunan Wells Fargo, Bloomberg raporuna yanıt vermedi.

Buffett göstergesi çöküş sinyalleri veriyor

 

Morgan Stanley Wall Street’te yüzde 15 düzeltme bekliyor

 

Bireysel kripto yatırımcıları neden zarar ediyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)