E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCramer’ın Eylül korkusunun 6 sebebi---

Cramer’ın Eylül korkusunun 6 sebebi

Cramer’ın Eylül korkusunun 6 sebebi
09 Eylül 2021 - 11:42 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Eylül ayında hisse senetlerinin düşmesine neden olacak 6 risk faktörünü açıkladı. Borsa uzmanı borsaların tüm bu risklerle aynı anda mücadele edemeyeceğini söyledi

BORSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

CNBC’nin ünlü borsa uzmanı Jim Cramer Eylül ayı boyunca borsaların karşı karşıya olduğu bir dizi risk faktöründen dolayı endişe ettiğini açıkladı. Cramer borsa tarihi boyunca yılın en kötü performans gösterilen ayı olan Eylül için tarihsel göstergelerden daha fazla endişe edilmesi gereken konu başlığı olduğunu belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Cramer’ın dikkat çektiği altı risk faktörü şu şekilde sıralanıyor:

Negatif ön göstergeler

ABD borsalarında bu hafta üç şirket (boya üreticileri PPG ve Sherwin Williams ve inşaat şirketi Pulte Group) içerisinde bulunduğumuz çeyrek için bilanço beklentilerini aşağıya çekti. Şirketler beklentileri düşürmelerinin sebebi olarak tedarik zinciri sorunlarını ve ham madde maliyetlerini gösterdi.

Cramer söz konusu gelişmelerle ilgili, “İyi haber şu ki bu şirketlerin hisseleri çökmedi zira talep hala iyi durumda. Hala iş almaya devam ediyorlar. Kötü haberse şu: Tedarik sorunları yakın zamanda yok olmayacak. Sorun tedarik zincirinin içine işlemiş gibi gözüküyor” yorumlarında bulundu.

FED

Cramer, Eylül ayı boyunca ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın enflasyonun geçici olacağı yönündeki tutumunu değiştirmesi yönünde baskılara maruz kalabileceğini belirtiyor.

FED’in piyasalarla oldukça uyumlu parasal politikaları halen uygulanmaya devam etse de Cramer bunun geleceği konusunda endişeli. Borsa uzmanı, “Ham madde maliyetlerinin artmasına ilişkin haberleri gördükten sonra enflasyonun FED’in düşündüğünden daha zorlu bir sorun olup olmadığını merak etmek zorunda hissetmiyor musunuz?” dedi.

Cramer, faiz oranlarının yükseltilmesinin enflasyonu evcilleştirmenin "sihirli iksiri" olacağını söyledi. Borsa uzmanı, “Ancak bunu talebi yok ederek ve bilançoları ezerek yaparlar ki söz konusu durum hisse senetlerini çökertecektir” ifadelerine yer verdi.

Yüksek faizler

Jim Cramer, “Eğer faizler yükselirse bu yüksek getirili temettü hisseleri için daha fazla rekabet yaratır. Bugünlerde çok fazla hisse senedi getirileriyle desteklenmiyor. Ancak faizler yükseldiğinde bu tür hisselerin sayısı daha da az olacaktır” dedi.

ABD Kongresi

CNBC’nin ünlü isme Demokratların 3,5 trilyon dolarlık teşvik paketini ABD Kongresi’nden geçirme arzusu için ‘iki ucu keskin bıçak’ tanımlamasında bulundu.

Cramer bu harcama seviyelerinin kesinlikle istihdam yaratacağını ve ekonomiyi güçlendireceğini söyledi. Ancak ABD halihazırda 10 milyondan işe alım ilanı bulunuyor. Tüm bunların sonucu olarak yeni personel almak isteyen şirketlerin rekabetiyle işçi ücretlerinin artacağını söyleyen Cramer, “Bu eğer yaşamak için çalışıyorsanız iyi ancak hisse senedi yatırımlarınız varsa kötü bir haberdir” dedi.

Borsa uzmanı, “Ancak bu büyük teşvik paketi yok edilirse bu paketin geçeceğine güvenen insanlar ve sahip oldukları şirketler ne yapacaklar? Size şunu söylemeliyim ki bu insanlar gerçekten hayal kırıklığına uğrayacaklar. Bu paket olmadan ekonomik döngüden yararlanan hisse senetlerini destekleyemezsiniz” açıklamasında bulundu.

Yeni hisse senetleri

Cramer, özel amaçlı satın alma şirketleri veya geleneksel halka arzlar aracılığıyla halka açılan yeni şirketlerin piyasadaki hisse arzını eklediğini ve bunun da "alıcıların ateşini söndüren ıslak bir battaniye” işlevi göreceğini söyledi.

Borsa uzmanı, “Tabii ki bu halka arz döngüsü önünde sonunda her zaman olduğu gibi gerçekleşecek: Bir satış dalgası tüm fiyatları hisse senetlerinin daha cazip olduğu seviyeye düşürecek. Bu sözleşme akışını durduracak gibi görünmüyoruz” dedi.

Jeopolitik endişeler

CNBC’nin ünlü borsa uzmanı Çin’den ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in öngörülemezliğinden özellikle Tayvan konusunda endişe duyduğunu belirtti. Bu konu küresel yarı iletken endüstrisi için kritik bir öneme sahip.

Cramer açıklamasının sonunda, “Durumun özeti şu: Günün sonunda tüm bu sorunların herhangi biriyle başa çıkabileceğimizi düşünüyorum ancak hepsiyle, en azından düşük hisse senetleri fiyatları olmadan, aynı anda mücadele edemeyiz. Ve Eylül de zaten düşük hisse senedi fiyatları demek” görüşlerine yer verdi.

Evergrande'nin bazı tahvilleri yeniden işleme kapatıldı

 

ABD'de iş ilanları rekor seviyeye çıktı

 

Alüminyum rekor üstüne rekor kırıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)