E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada beklenen büyük satışın nedeni enflasyon raporu mu olacak?---

Borsada beklenen büyük satışın nedeni enflasyon raporu mu olacak?

Borsada beklenen büyük satışın nedeni enflasyon raporu mu olacak?
05 Mart 2024 - 11:28 borsagundem.com

Fundstrat, yaklaşan enflasyon raporunun borsada bir sonraki büyük satışı tetikleyebileceğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yapay zeka odaklı güçlü rallinin ne zaman düzeltmeye gideceği merak ediliyor. Fundstrat’ın düzeltmenin zamanlamasıyla ilgili öngörüsü ise enflasyon raporuyla ilişkili.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında geçen yıldan bu yana devam eden güçlü ve sürpriz ralliyi öngören birkaç isimden biri olan Fundstrat’tan Tom Lee, bir süredir beklediğini belirttiği ‘satış'ın yaklaşmış olabileceğini öne sürüyor.

Karar anı

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Fundstrat, yaklaşan enflasyon raporunun borsada bir sonraki büyük satışı tetikleyebileceğini söylüyor. Fundstrat’ın paylaştığı nota göre, borsayı sarsabilecek bir sonraki büyük katalizör Şubat ayı TÜFE raporu olacak.

12 Mart'ta açıklanması planlanan enflasyon verileri, yatırımcılara Fed'in yakında faiz oranlarını düşürüp düşürmeyeceğine dair sinyal verecek. Fundstrat'tan Tom Lee, “Bu aynı zamanda piyasalar için 2024 yılının karar anıdır. Şubat TÜFE'si 'sıcak' gelirse, istatistiksel olarak yanlış nedenlerle bile olsa piyasaların kaygılanabileceğini düşünüyoruz” diye yazıyor.

Mevsimsellik etkisi

Şubat ayı enflasyon raporu, beklenenden daha sıcak olan Ocak ayı TÜFE raporunun ardından gelecek ve Lee, Ocak ayında fiyatların yükselmesine neden olan bazı mevsimselliklerin Şubat ayına da yansıyabileceğinin altını çiziyor.

Ekonomist Jens Nordvig'e atıfta bulunan Lee, şirketlerin genellikle Ocak ayında fiyatlarını artırdığını ve bu fiyat artışlarının bir kısmının Ocak TÜFE anketi döneminden sonraki ayda gerçekleştiğini açıklıyor. Bu, Ocak ayının sonlarında meydana gelen fiyat artışlarının Şubat TÜFE raporuna kadar ortaya çıkmayacağı anlamına geliyor.

Lee, “Tarihsel olarak, 'sıcak' Ocak TÜFE'sini 'sıcak' Şubat TÜFE'si takip etme eğilimindedir. Yani, daha yüksek bir Ocak ayına neden olan kalan mevsimsellik genellikle Şubat ayına da yayılır” diyor.

Sonuç olarak, eğer Şubat ayı TÜFE raporu beklenenden yüksek gelirse, Fed'i zor durumda bırakabilir ve bu, merkez bankasının daha şahin bir politika gütmesine neden olabilir. Eğer bu olursa, bu yıl faiz oranlarının kaç kez düşeceği hatta düşüp düşmeyeceği de yeniden belirsizlik bulutlarının arkasına saklanabilir.

Satış uzun vadeye yayılacak mı?

İşte bu yüzden sıcak bir Şubat TÜFE raporu, borsadaki rekor yükselişin Ekim sonundan bu yana en ciddi satışı görmesini tetikleyebilir. Lee, “Fed'in düşüş trendini kırıyor gibi görünen iki TÜFE göstergesinin odak sorununu görmezden gelemeyeceği anlaşılıyor. Dolayısıyla hisse senetleri bunun hemen ardından satış baskısı görebilir gibi görünüyor” diye yazıyor.

Lee, “Ve bu, Mart/Nisan aylarında tersine dönebilecek kısa vadeli bir yükseliş olsa da, Ekim 2023'ten bu yana hisse senetlerinde yaşanan büyük artış göz önüne alındığında, bunun potansiyel olarak bir satış için temel katalizör olup olmadığını merak ediyoruz” diye ekliyor.

Lee, S&P 500 Endeksi’nin 2024'ün başlarında yüzde 7'lik bir satış yaşayabileceğini, bunun da endeksin borsanın önceki rekor yüksek seviyelerine yakın olan 4.777 puana gerilemesine yol açabileceğini belirtmişti.

Wall Street’te ’luk düzeltme yaklaşıyor

 

Hisse seçmeyi seven yatırımcılar borsalarda düzeltme bekliyor

 

Wall Street borsalarında ‘düzeltme’ başladı mı?

 

Fundstrat: Borsada düzeltme zamanı yaklaşıyor

 

Borsada düzeltme zamanı yaklaşıyor mu?

 

Deutsche Bank: ABD borsası düzeltme yaşayabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Zad06 Mart 2024 00:37

    Yok ne alaka mozambikte iki kabile arasında mızraklı şavaş çıkmış ondan düşüyor.

  • yunus05 Mart 2024 21:53

    endeks de 8500 bekliyorum.,,çok çıkan düşer.

  • xyz05 Mart 2024 12:21

    Bizim borsaya hiç bir şey olmaz çünkü başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.Benim endişem yoktur seçimlere kadar endeks 12 000-16 150 yapacaklar ondan sonra kar satışları gelecektir.Fakat yılsonuda yabancıların gelmesi ile endeks 30 000 olacağını düşünmekteyim.  

  • Baran05 Mart 2024 15:51

    sonunda gerçekleri gördün teşekkürler kardeşim.

  • Turkogluturk05 Mart 2024 11:51

    Dunyanin neresine bakarsan bak.ayni manzara.yonetici sikintisi had safhada.

  • AHMET ÖZBİLEN05 Mart 2024 12:24

    Bize bir şey olmaz bizim 50 milyon genç ve eğitimli nufusumuz var.yaşlı avrupa düşünsün.Yeterki HDP iktidara gelmesin çünkü sırtlarını pkk ypg kandile dayadıklarını söylüyor bizzat milletvekilleri korkmadan çekinmeden  ülke o zaman darmaduman olur diyor uzmanlar.