E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBoğa tuzağı mı, ralli mi?---

Boğa tuzağı mı, ralli mi?

Boğa tuzağı mı, ralli mi?
23 Ocak 2023 - 16:57 borsagundem.com

Son yükseliş sonrası kripto para piyasası ikiye bölünmüş durumda: ‘Boğa tuzağı’ diyenler ve ‘dip görüldü’ diyenler…

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasası büyük çöküş sonrası yeni yıla yükselişle başladı. Bitcoin dip seviyelerden yüzde 35’in üzerinde yükselirken, altcoin’lerin de onu takip ettiği görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kripto para piyasasındaki bu yükselişi anlamlandırmaya çalışan kripto para yatırımcıları ise ikiye ayrılmış durumda. Bir grup bu yükselişin bir boğa tuzağı olduğunu öne sürerken diğer grup ise yükselişi, dip seviyelerin görüldüğü şeklinde yorumlamayı tercih ediyor.

Toparlanma mı daha fazla acı mı?

Decrypt.co’dan André Beganski’nin haberine göre, Bitcoin 23.000 dolar civarında seyrediyor ve kripto piyasasında hissiyat ‘boğa tuzağı’ ve ‘dip’ görüşü arasında gidip geliyor.

Dijital varlıklar için felaket geçen bir yılın ardından, çoğu kişi kripto sıçraması konusunda şüpheci. Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerinin son birkaç haftadaki yükselişi çok tanıdık bir tartışmayı kışkırtıyor: Piyasada bir toparlanma yakın olabilir mi, yoksa son trend daha fazla acının başlangıcı mı?

Bitcoin, Kasım 2021'de tüm zamanların en yüksek değeri olan yaklaşık 69.000 dolar seviyesine ulaştığından beri, dijital varlıklar daha yüksek faiz oranları ve bir dizi yüksek profilli çöküşle sarsıldı; bu çöküşlerin en sarsıcı olanları ise Three Arrows Capital ve FTX gibi şirketler oldu.

Boğa tuzağı

Bitcoin 2022 yılında gördüğü zirveden yaklaşık yüzde 67 oranında düşerken, dijital varlıklar ve hisse senedi gibi diğer yatırımlar yeni yıla olumlu bir başlangıç yaptı. Bitcoin'in fiyatı bu ay şu ana kadar yüzde 38 oranında artarak 23.390 dolar seviyesine kadar yükseldi ve geçen Ağustos ayından bu yana en yüksek fiyatına ulaştı. CoinGecko verilerine göre Ethereum’un değeri de aynı sürede yaklaşık yüzde 38 oranında artarak 1.645 dolara ulaştı.

Kripto para birimi fiyatları, Aralık ayında enflasyonun soğuduğunu gösteren ekonomik rapor beklentisiyle bu ayın başlarında yükselmeye başladı. Bu okuma aynı zamanda Fed'in yükselen fiyatları dizginlemek için faiz oranlarını geçen yıl olduğundan daha az agresif bir şekilde artırmasına dair umutları da artırdı.

Ancak birçok kripto yorumcusu, fiyatlardaki son artışın gerçek olamayacak kadar iyi olduğuna inanıyor ve ralliyi bir boğa tuzağı olarak etiketliyor. Yatırımcılar, piyasanın yeniden çökeceğini ve bunun yeni bir yükseliş trendinin başlangıcı olarak gören yatırımcıları terste bırakacağını tahmin ediyor.

12.000 dolar seviyesine inanmak artık zor

Ralliyi takip eden diğer grup da yaşanan yükselişe şüpheci yaklaşıyor. Popüler bir Bitcoin sayfası tarafından yürütülen ve 18 bin kişinin katılım sağladığı bir Twitter anketi, 15 Ocak'ta gerçekleşen rallinin gerçekten de bir boğa tuzağı olduğunu düşündüğünü gösteriyor. Bazı kripto fenomenleri de yaşanan rallinin şimdiye kadar görülmüş en büyük boğa tuzağı olduğunu düşünüyor.

İhtiyatlı kripto yatırımcıları arasındaki hissiyat ise popüler sosyal platformlarından biri olan Reddit'te yankılanıyor. Kullanıcılar, “Sadece bir hafta kadar önce analistler başta olmak üzere hemen herkesin ciddiyetle ve kendinden emin bir şekilde Bitcoin için 12.000 dolar seviyesinin kaçınılmaz olduğunu ilan etmesine inanmak bugün gerçekten çok zor” diyor.

Bu fikre CNBC Borsa Uzmanı Jim Cramer’ın da eşlik ettiği görülüyor. Cramer, yaşanan son sıçramanın ‘manipülasyon’ olduğunu ve bu yükselişin dijital varlıkların ‘sahte bir piyasa’ olduğuna dair daha fazla kanıt sunduğunu söylüyor.

Dip görüldü mü?

Cramer’a yanıt ise kripto borsası Kraken'in büyüme pazarlaması başkanı Dan Held'den geldi: “Dip geldi!”

Twitter'daki diğer etkili hesaplar da Bitcoin'in son yükselişinin ardından dijital varlıklarda yeni bir boğa piyasasının başladığını ilan etmek için sıraya girdi.

Fiyatlardaki artış Wall Street'teki birkaç kişinin de kafasını kaşımasına neden oldu. JPMorgan analistleri tarafından Cuma günü yayınlanan bir araştırma raporu, kripto fiyatlarındaki artışın güven verici olmadığını söyledi. Rapor, son enflasyon raporunun yayınlanmasına atıfta bulunarak, daha riskli varlıklar için piyasa koşullarının daha elverişli hale geldiğini kabul etti.

JPMorgan’ın yayınladığı raporda, “Ocak ayından bu yana kripto rallisi hakkında güvenli bir açıklama yapmak pek mümkün gözükmüyor ancak son yükselişe yönelik olumlu yaklaşımın birçok kişinin kripto para birimlerine yönelik temel inancının bir göstergesi olduğunu düşünüyoruz. En azından kripto boğaları ve balinaları yeniden canlanmış gibi görünüyor” denildi.

Kripto kötüleme furyası bitmiyor: Çok gürültü çıkarıyor

 

Kripto paralarda ılımlı yükseliş

 

JPMorgan: Kripto tam anlamıyla zaman kaybı

 

Geliştiriciler de kriptoya akın ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)