E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasının gidişatını belirleyecek 4 teknik gösterge---

Boğa piyasasının gidişatını belirleyecek 4 teknik gösterge

Boğa piyasasının gidişatını belirleyecek 4 teknik gösterge
20 Mart 2024 - 15:51 borsagundem.com

Ekonomist David Rosenberg, boğa piyasasının 4 teknik olumsuzluğun devam etmesi nedeniyle risk altında olduğunu düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına hakim olan boğa piyasasının sona erip ermeyeceği ve son erecekse bunun ne zaman olacağı yatırımcıların odağındaki en önemli soru olarak öne çıkıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ekonomist David Rosenberg, “Borsadaki boğa yükselişi, dört olumsuz farklılığın devam etmesi nedeniyle risk altında” diyor.

4 teknik farklılık

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, ABD hisse senedi piyasaları yükselirken temel bir teknik gösterge düştüğünde ve daha geniş bir yükselişi teyit edemediğinde negatif bir ayrışma meydana geliyor. Yükseliş eğilimli piyasalarda, yüksek hisse senedi fiyatları genellikle temel göstergedeki doğrulanmış bir artışla teyit alıyor.

Ekonomist David Rosenberg, paylaştığı notta, “Önemli ortalamalar yeni bir rekora ulaştığında, güçlü bir piyasa ortamının bir dizi risk alma göstergesinde bu hamlenin onaylandığını göstereceğini düşünüyoruz” diyor.

S&P 500'ün Ekim sonundaki en düşük seviyesinden bu yana yüzde 25 oranında artmasıyla, Rosenberg'in öngörüsü gerçekleşirse, gevşemeye yetecek kadar kazanç elde edilmiş olabilir.

Rosenberg, “Bu göstergeler fiyatlardaki daha geniş çaplı yükselişi teyit etmekte ne kadar uzun süre başarısız olursa, ana ortalamalar o kadar kırılgan hale gelir ve tersine dönme riski de o kadar yüksek olur” diye uyarıyor. İşte Rosenberg'in izlediği 4 teknik farklılık…

Dow Teorisi

Dow Jones Endüstriyel Ortalaması rekor seviyelere ulaşırken, Dow Jones Taşımacılık Ortalaması henüz kendi yeni yüksek seviyeleriyle daha geniş bir yükselişi onaylamadı.

Bu teknik gösterge önemli çünkü sanayi şirketleri daha fazla mal sattıkça ve hisse senedi fiyatlarının arttığını gördükçe, bu malları taşımakla görevli şirketlerin de bundan aynı anda faydalanması gerekiyor ancak bu henüz gerçekleşmedi.

Rosenberg, “Bu hareket ne kadar uzun süre onaylanmazsa manşet düzeyinde o kadar fazla tehlike var” diyor.

Yüksek getirili tahviller

Hisse senedi piyasası rekor seviyelere ulaşırken, birlikte yükselmesi gereken bir risk göstergesi, riskli yüksek getirili tahvillerin güvenli ABD Hazine tahvillerine göre daha iyi performans göstermesidir. Ancak bu henüz gerçekleşmiş değil.

Hisse senedi piyasasının Ekim ayındaki dip seviyesinden bu yana, uzun vadeli Hazine tahvilleri yüksek getirili tahvillerden daha iyi performans gösteriyor.

Teknoloji hisseleri

Son iki aya kadar rekor seviyelerini sürekli güncelleyen teknoloji hisseleri, özellikle son iki ayda genel borsaya göre yatay hareket ediyor. Bu, teknolojideki rallinin sona yaklaşmış olabileceğini ve piyasanın mevcut seviyeleri koruması için borsanın diğer alanlarının oluşacak bu boşluğu doldurması gerekeceğini gösteriyor.

Rosenberg, “Bunlar piyasa için en önemli hisse senetleriydi ve artık kontrol altında görünmüyorlar” diyor.

Yüksek riskli hisse senetleri

Borsa yeni zirveler yapıyorsa, yüksek riske sahip hisse senetlerinin düşük riskli hisse senetlerinden daha iyi performans göstermesi gerekir ancak 2024'ün başından bu yana durum böyle seyretmiyor. Bunun yerine, yüksek riskli Hisse senetlerinin düşük riskli hisse senetlerine göre göreceli olarak daha iyi performansı yatay yönde devam ediyor.

Rosenberg, “Son ivmenin kısa vadede her zaman devam edebileceğini belirtmeye devam ediyoruz ancak giderek artan onaylanmayanlar listesi, ne kadar daha fazla hareket alanı olduğu konusunda bir dizi uyarı sinyali yaratmaya başlıyor” diyor.

Boğa piyasasının sırrı dergi kapaklarında mı?

 

Charles Schwab: ABD borsalarına boğa değil 'ördek' piyasası hakim

 

Citi: Teknolojiye yönelik boğa bahisleri 3 yılın zirvesinde

 

Boğa piyasasına ışık tutan 2 zıt senaryo

 

Borsalar boğa piyasasının henüz yüzde 50’sinde mi?

 

Teknoloji hisselerinin rallinin dışında kalması balon korkusunu körüklüyor mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)