E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasına ışık tutan 2 zıt senaryo---

Boğa piyasasına ışık tutan 2 zıt senaryo

Boğa piyasasına ışık tutan 2 zıt senaryo
05 Mart 2024 - 11:28 borsagundem.com

Ekim ayından bu yana %20’nin üzerinde güçlü bir ralliyle yükselen ABD borsaları yatırımcılara geçmişteki 2 zıt senaryoyu hatırlattı. Bunlardan biri rallinin istikrarını gösterirken diğer ise bir piyasa balonunu işaret ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 1971’den bu yana ilk kez 18 haftanın 16’sında haftalık bazda yükseldi. Tarihi borsa rallisi ekim ayından bu yana çok az durma belirtisi gösteriyor.

MarketWatch’un haberine göre Deutsche Bank Makro Stratejisti Hendy Allen söz konusu tablonun II. Dünya Savaşı’ndan bu yana iki diğer senaryoyla paralellik gösteren bir seyir izlediğini belirtiyor.

Bu senaryolardan ilki Kovid-19 pandemisi veya 2007-2008 Küresel Finans Krizi gibi önemli ekonomik resesyonlardan çıkılmasını işaret ediyor. İkinci senaryo ise 1990’ların sonundaki dot-com balonu sırasında olduğu gibi hisse senetlerinin sürdürülemez ani yükselişler kaydetmesi şeklinde ilerliyor.

Resesyon sonrası dönemler

Allen pazartesi günü müşterileriyle paylaştığı notta, “S&P 500’ün dört ay boyunca bu kadar hızlı ilerlediğini en son Temmuz 2020’ye kadar olan süreçte görmüştük” dedi. Stratejist Kovid pandemisi sonrası istikrarsızlık dönemini takip eden ‘ani toparlanma’ dönemini işaret ediyor.

FactSet verilerine göre, 2020 ortasındaki ralli, S&P 500’ün nisan ve temmuz ayları arasında %26,6 yükselmesini sağlamıştı endeksi neredeyse Kovid öncesi zirvesine geri götürmüştü. Borsa rallisi büyük miktarda parasal ve mali teşvikle desteklenmişti.

Deutsche Bank tarafından derlenen verilere göre, S&P 500'ün 2008’de Küresel Finans Krizi nedeniyle yeni dip seviyelere düşmesinin ardından Amerikan borsaları yeniden yükselişe geçmişti. Krizin en zorlu sürecinin atlatılmasının sonrasında borsalar Haziran 2009'da sona eren dört ay boyunca %25'ten fazla yükselmişti.

Allen, "Resesyonlar normalde önemli hisse senedi satışlarına yol açar, ardından ekonomi yeniden iyileşmeye başladığında, genellikle borsa için hızlı bir toparlanma olur" dedi.

Dot-com balonu dönemi

Allen mevcut rallinin akıllara getirdiği ikinci senaryonun S&P 500’ün Temmuz 1997’den sonraki dört ay boyunca %26 yükseldiği dot-com balonu olduğunu söyledi.

Ralliyi daha sonra balonun patlaması izlemişti ve hisse senetleri 2000’den 2002’ye kadar üç yıl üst üste düşmüştü.

Wall Street’in bugünkü konumunda Amerikan ekonomisinin yumuşak iniş hedeflerine ulaşacağına dair umutlar canlılığını koruyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indireceğine dair beklentiler ve yatırımcıların yapay zeka teknolojilerine olan inancı S&P 500’ün Ekim 2023’deki dip noktasından bu yana %21,5 yükselmesini sağladı.

Allen konuyla ilgili açıklamasında, "Bu kadar hızlı bir ralli görmek nadirdir ve bunlar gerçekleştiğinde bunun nedeni genellikle ekonominin resesyonlardan çıkması ve borsanın bir çöküş yaşamış olmasıdır" dedi. Borsa uzmanı İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde durumun böyle olmadığı tek örneğin dot-com balonu döneminde olduğunu da sözlerine ekledi.

Deutsche Bank makro stratejisti az sayıdaki hisse senedinin ralliye katıldığına dikkat çekerek borsa balonuna dair korkuların artabileceğini de belirtti.

Gerçekten de piyasa katılımcıları, geçen yıl çip üreticisi Nvidia ve diğer büyük sermayeli teknoloji şirketlerini içeren bir grup olan Muhteşem Yedili hisselerine hücum etti. Piyasa çevreleri ise hisse senetlerinin bir teknoloji heyecanına kapıldığını ve bu dönemin dot-com balonuna benzeyip benzemediğini tartışıyorlar.

Deutsche Bank analisti, son hisse senedi rallisi ile önceki iki boğa piyasası senaryosundan herhangi biri arasında doğrudan bir paralellik kurmuyor ancak benzerliklerini de kabul ediyor. FED’in politika faizinin temmuz ayından bu yana 22 yılın en yüksek seviyesinde sabit tutmasına rağmen, ABD ekonomisi bu süre boyunca şaşırtıcı derecede dirençli kalmayı sürdürdü.

JPMorgan ve Goldman'dan ABD hisse senetleri analizi

 

Goldilocks senaryosunu güçlendiren 3 neden

 

Ünlü milyarder açıkladı: Balon piyasasının 6 kriteri

 

Bugünkü büyüme hissesi rallisi 90'ların teknoloji balonuna mı benziyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)