E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasının sırrı dergi kapaklarında mı?---

Boğa piyasasının sırrı dergi kapaklarında mı?

Boğa piyasasının sırrı dergi kapaklarında mı?
12 Mart 2024 - 16:16 borsagundem.com

Barron’s ve The Economist dergilerinin en son sayılarında kapaklardaki boğa figürü oldukça dikkat çekiciydi. Wall Street’teki bazı analistlere göre kapaklarda yer alan boğalar rallinin sonunu işaret ediyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500, 2023’te %24 yükselmesinin ardından bu yıl da %7’ye yakın bir yükseliş gösterdi. Finans basını ise hisse senetlerinin daha ne kadar ileri gideceği konusunda temkinli olmak yerine boğa piyasası çağrısında bulunuyor. Finans dünyasının en şüpheci yayın organları bile yatırımcıları borsa yatırımlarına teşvik ediyor.

Geçen hafta sonu Barron’s dergisinin kapağında ‘Boğa piyasasına bahis” (Bet on the Bull) ifadeleri yer alıyordu. Yatırımcılarsa X gibi sosyal medya platformları aracılığıyla bu yaklaşımın bir zirve işaret olup olmadığını tartıştı. Ayın başında The Economist dergisi de kapağında boğa figürüne yer verdi ve şu soruyu sordu: “Borsalar daha ne kadar yükselebilir?”

Peki tüm bunlar ne anlama geliyor. Boğa piyasasından bahseden dünya basını, boğa piyasasının çok ileri mi gittiğini yoksa boğanın koşmaya daha yeni başladığını mı gösteriyor? Uzmanların bu sorulara cevapları ise karışık.

Bloomberg’ün haberine göre Delaware Üniversitesi ve William & Mary Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak görev yapan Peter Atwater konuyla ilgili açıklamasında, “İnsanlar aynı karşıt göstergeyi kullanmak istediğinde her zaman çok gergin oluyorum. Benim tercihimse kimsenin hakkında bir şey söylemediği göstergeler. Bu dergi kapakları hakkında ne kadar çok insan konuşursa, bir uzun veya kısa vadeli zamanlama göstergesi olarak o kadar az kullanışlı olur” ifadelerine yer verdi.

Analist Paul Macrae Montgomery tarafından oluşturulan dergi kapakları karşıt göstergesi, kapaklarda yer alan figürlerin tarihsel olarak bir yatırım trendinin sonuna yaklaşıldığının işareti olarak kabul edildiğini gösteriyor. Söz konusu araştırma, dergi editörlerinin genellikle piyasalardaki gelişmeleri tespit etmekte geç kaldıklarını gösteriyor. Dolayısıyla piyasalardaki bir gelişmenin dergi kapaklarına yansıması bu gelişmenin halihazırda satın alındığının bir işareti olabilir.

Bu görüşe dair en ünlü örneklerden biri 1980’lerdeki boğa piyasası başlamadan hemen önce Businessweek’in 1970’lerdeki kayıp on yılın sonunda yayınladığı 1979 tarihli ‘Hisse Senetlerinin Ölümü’ kapağıydı. Time dergisinin 9 Mart 2009 tarihli “Holding on for Dear Life” (Biricik Hayatın Pahasına Elinde Tut) başlıklı ayı piyasası esintili kapağı da örnekler arasında. Zira derginin yayınlanmasıyla aynı gün S&P 500 Endeksi 2008 Küresel Finans Krizi’nin dip noktasına ulaşmıştı ve sonrasında tekrar tırmanışa geçmişti.

Yardeni Research’ün ünlü boğa piyasası uzmanı Ed Yardeni'ye göre, gösterge aslında Time gibi ana akım yayınların trendi yükseltmesi kullanışlı olarak görülebilir.

Yardeni konuyla ilgili açıklamasında, “Karşıt göstergeler, yalnızca birkaç kişi bunların farkında olduğunda en iyi sonucu verir. X'te göreceğimiz bir sonraki şey, insanların taksiye bindiklerinde tüm sürücülerin Nvidia ve borsa hakkında konuşmak istemesi olacaktır. Henüz o noktada değiliz” dedi.

Yine de finans basının ne yaptığı yatırımcılar için izlemeye değer. 2016 yılında, Citigroup analistleri Greg Marks ve Brent Donnelly, The Economist'in son çeyrek yüzyıl boyunca yatırım temasını olumlu ya da olumsuz bir şekilde ele alan yaklaşık 50 kapağını inceledi. Yayınlandıktan bir yıl sonra piyasaların gidişatına odaklanan analistler, güçlü bir görsel önyargıya sahip kapakların, %68 oranlar karşıt gösterge olduğu sonucuna ulaştılar.

Minneapolis merkezli Leuthold Group'un Baş Yatırım Sorumlusu Doug Ramsey, "Bir finansal konunun, Time veya The Economist gibi bir dergide finansal olmayan diğer konuların yerini alması, finansal eğilimin finansal olmayan türlerin dikkatini çekerek tükenmeye yaklaştığını gösteriyor" dedi.

Yaygın olarak takip edilen bazı hisse senedi boğalarına göre, en büyük endişe kaynağı ise çoğunluğa sürüye sonradan katılan şüpheci bireysel yatırımcılar. Carson Group Holdings'in Baş Borsa Stratejisti Ryan Detrick, S&P 500'ün son 19 haftanın 16'sında tırmanmasının ardından artan boğa piyasası hissiyatının hisse senetlerini kısa bir süre sonra nefes almaya hazırladığını söylüyor. Endeks geçen haftayı hafif düşüşle kapattı ve bu haftaya ılımlı bir başlangıç yaptı.

Detrick açıklamasında, “Bizi endişelendiren şey daha fazla sesi çıkan ayılardan bazılarının sürü psikolojisine katılması ve boğaların yönünü değiştirmesi. Çıtanın yüksek olduğunu ve herhangi bir hayal kırıklığının mevcut rallide hak edilmiş kısa vadeli bir mola ile sonuçlanabileceğini söylüyorlar” ifadelerine yer verdi.

Yardeni tüm bu dergi kapağı tartışmalarına şaka yollu bir cevap daha veriyor: 

“Geçmişteki bazı kapakların aksine bu hafta Barron’s kapağında boğanın yüzü gizliydi. Sadece boynuzları göstermek karşıt gösterge için yeterli olmayabilir.”

 

Borsaların şifresi kolilerde mi?

 

ABD enflasyonu açıklandı

 

Bitcoin rallisine katılanlar nasıl haklı çıktı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)