E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBireysel yatırımcılar daha az hisse senedi alıyor daha çok kaldıraç kullanıyor---

Bireysel yatırımcılar daha az hisse senedi alıyor daha çok kaldıraç kullanıyor

Bireysel yatırımcılar daha az hisse senedi alıyor daha çok kaldıraç kullanıyor
28 Mart 2024 - 11:56 borsagundem.com

Bireysel yatırımcılar daha az sayıda hisse satın alıyor ve daha fazla oranda kaldıraçlı ETF’lere yöneliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Vanda Research’ün verileri, bireysel yatırımcıların daha az hisse senedi aldığını ancak daha fazla kaldıraç kullandığını gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kaldıraçlı ETF'leri daha agresif bir şekilde satın alan bireysel yatırımcılar, hisse senetlerinde spot alıma giderek daha az yöneliyor.

Yüksek kaldıraca yoğun talep

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, bireysel yatırımcıların, 15 Nisan öncesinde mevsimsellik ve gelir vergisi öncesi (pre-Tax Day) gibi durgunluk benzeri dönemlerde daha az hisse satın alıyor, ancak yüksek kaldıraçlı borsa yatırım fonlarına olan ilgileri de aynı zamanda artıyor.

Vanda Research'ten Marco Iachini ve Lucas Mantle, paylaştıkları notta, perakende cüzdanların ABD'nin gelir vergisi son tarihi olan Nisan ortasındaki ‘yer çekimi’ni hissetme eğiliminde olduğunu ve bu yıl da durumun farklı olmadığını söylüyor. İkili, nakit özsermaye alımlarının, 44. yüzdelik dilime yakın ve Kovid sonrası ortalamanın biraz altında seyrettiğini ifade ediyor.

Mayıs ayı başına kadar

İkili, bu sürecin, yapay zeka rallisinin favorisi Nvidia’nın 2024'ün ilk çeyreğine ilişkin kazanç tahminine yakın bir zamanda, yani Mayıs ayı başlarında toparlanmaya başlayabileceğini de ekliyor.

Ancak bireysel yatırımcıların kaldıraç kullanımının son haftalarda ‘belirgin şekilde' arttığının da altını çiziyor. Yılın başından bu yana en çok satın alınan dört borsa yatırım fonuna perakende akışını yorumlayan ikili, S&P 500 Trust SPY, Invesco QQQ Trust QQQ, ProShares UltraPro QQQ ve Direxion Daily Semiconductor Bull 3X SOXL hisselerindeki kaldıraçlı alımlara dikkat çekiyor.

SPY, S&P 500 SPX'i takip ederken, QQQ QQQ Nasdaq-100 Endeksi’ni takip ediyor. TQQQ, ücretler ve harcamalar öncesinde Nasdaq-100'ün günlük performansının üç katını sağlamayı vadederken, SOXL, NYSE Semiconductor Index'in üç katı performansına göre alım satıma izin veriyor.

FOMO'yla ilgisi yok

Iachini ve Mantle, kaldıraca göre ayarlanan, yoğun işlem gören birkaç fon ve perakende girişinden oluşan bu genişleyen havuzun, geçen yılın mayıs ayından temmuz ayına kadar süren son yapay zeka destekli rallinin en yüksek seviyelerini kolayca temizlediğini de yazıyor.

Ancak ikili, bu ilginin FOMO'dan mı kaynaklandığın belli olmadığını ve bireysel yatırımcı duyarlılığı göstergelerinin bir adım geri gittiğini belirttiyor. Iachini ve Mantle, “O halde makul bir açıklama, yatırımcıların kaldıraçlı bahisler yoluyla sermayelerini daha fazla artırmaya çalışmalarıdır. Bu mantığa itiraz etmiyoruz ancak bu, doğası gereği perakende katılımını özsermaye geri çekilmelerine karşı çok daha duyarlı hale getiriyor” diyor.

Hisse rallisi devam edecek mi?

 

Wall Street rallisi enflasyon sınavında

 

Küçük sermayeli hisselerde dev ralli yaklaşıyor

 

Teknoloji hisselerinin rallinin dışında kalması balon korkusunu körüklüyor mu?

 

Wall Street boğaları ilk çeyrekte şaha kalktı

 

Borsada rekor ilk çeyrek yılın geri kalanı için ne söylüyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)