E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street boğaları ilk çeyrekte şaha kalktı---

Wall Street boğaları ilk çeyrekte şaha kalktı

Wall Street boğaları ilk çeyrekte şaha kalktı
28 Mart 2024 - 11:44 borsagundem.com

Borsalar 2024’de göz kamaştırıcı bir başlangıç yaptı. Hisse senetleri, Bitcoin ve hatta altın fiyatları rekor ralliler gerçekleştirdi. Yılın geri kalanına ilişkin beklentilerse hâlâ yüksek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok yatırımcının 2024'e girerken büyük umutları vardı. Borsaların güçlü ilk çeyrek rallisi yatırımcıları yine de şaşırtmayı başardı.

Hisse senetlerinden Bitcoin’e ve altına kadar her şey yeni rekorlara yürüdü. İlk çeyreğin sonuna bir işlem seansı kala S&P 500 ilk çeyrekte %10 arttı ve 2019'dan bu yana yıla en iyi başlangıcını yaptı. Borsadaki herhangi bir zayıflıkta yatırımcılar düşüşü satın aldı. S&P 500 tüm zamanların en yüksek kapanış seviyesine tekrar yükselmesi ise birkaç seanstan fazla sürmedi.

Üstelik mevcut tabloda ralliye katılan sadece küçük bir grup megacap teknoloji hissesi değil. S&P 500'ün 11 sektöründen biri hariç hepsi yükseldi. Küçük sermayeli hisse senetlerinden oluşan Russell 2000 Endeksi %4,3 arttı. Russell değer hisseleri endeksi, geçen ay büyüme muadilinden daha iyi performans gösterdi. Amerikan ekonomisi de beklentilere meydan okumaya devam ediyor. Resesyon endişeleri büyük ölçüde ortadan kalktı. Dirençli şirket bilançoları, yapay zeka alanındaki gelişmelerle desteklenen yatırımcı coşkusu ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını düşürmeye yakın olduğuna dair umutlar, yatırımcılara borsa yatırımlarına devam etmeleri için birçok neden verdi.

Wall Street Journal’ın haberine göre KKM Financial’ın Kurucu CEO’su Jeff Kilburg, “2024'e girerken taşıdığım temkinli iyimserlik, momentumun gücünü hafife almış olabilir" itirafında bulundu.

Yıla bu kadar hızlı başlanılmasının ardından bazı yatırımcılar borsa getirilerinin bundan sonraki süreçte zorlaşıp zorlaşmayacağını merak ediyor. Dow Jones verilerine göre, S&P 500'deki şirketler geçen ekim ayının en düşük seviyesinden bu yana 9 trilyon dolardan fazla piyasa değeri kazandı.

Yatırımcılar, ‘Muhteşem Yedili’ olarak bilinen ve büyük teknoloji hisselerinden oluşan az sayıdaki hisse senetleri grubundan elde edilen büyük kazançlarla 2024'e zirvede başlamıştı. S&P 500 Endeksi üzerindeki ağırlıkları hesaba katıldığında bu şirketlerin performansı borsaların yönü ve yatırımcı duyarlılığı üzerinde oldukça etkiliydi.

Muhteşem Yedili'nin hakimiyeti, ilk çeyrekte Tesla ve Apple hisselerindeki sert geri çekilmelerle azaldı, ancak piyasanın geri kalanı canlı kaldı. S&P 500'deki hisse senetlerinin yarısından fazlası 52 haftanın en yüksek seviyelerine ulaştı.

Özellikle yapay zeka ile ilişkili hisse senetleri yükselişteydi ve geçen baharda başlayan ralliyi bir adım öteye taşındı. Yapay zeka teknolojisine güç veren çipler üreten Nvidia'nın hisseleri %82 değer kazandı. Advanced Micro Devices, Applied Materials ve Micron Technology gibi diğer yarı iletken hisselerinin her biri %20'den fazla değer kazandı. Bu ay S&P 500'e katılan Super Micro Computer, %200'den fazla yükseldi.

WSJ haberine göre ABD’nin Missouri eyaletinde profesör olarak çalışan 58 yaşındaki Mark Hatala Nvidia hisselerini ilk olarak yirmi yıl kadar önce bir öğrencisinin onu şirketle tanıştırmasıyla satın aldığını belirtiyor. Hatala şimdiyse Nvidia rallisinin ardından gelecek yılın başında emekli olmayı planladığını söyledi. Hatala, “Hisse senedi getirileri çalışmaya devam etmeyi gülünç hale getirdi” diyor.

Piyasalarda alınan riskler de artış gösteriyor. Son birkaç yılın en heyecan verici ilk halka arzlarından birinde Reddit, borsaya ilk çıktığı gün %48 arttı. Ocak ayında Bitcoin borsa yatırım fonlarının piyasaya sürülmesi, kripto para birimlerinde bir satın alma çılgınlığı başlattı ve Bitcoin bugüne kadar %61 arttı.

Altın gibi güvenli liman varlıkları bile yükseldi. Altın vadeli işlemleri Mart ayında %7,1 artarak Temmuz 2020'den bu yana en büyük bir aylık yükselişini elde etti.

Bank of America'nın aylık anketine göre, mart ayında fon yöneticileri arasındaki boğa piyasası hissi 2022'nin başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Ankete göre, hisse senetlerine yatırım ve risk iştahı da son yılların en yüksek seviyelerinde.

‘Goldilocks’ ekonomisi, yatırımcıların bahislerinin temelini oluşturur. Yüksek faiz oranlarına rağmen tüketiciler harcama yapmayı, işverenler işe alımları sürdürüyor. İşsizlikse hâlâ %4'ün altında. FED Başkanı Jerome Powell, son zamanlarda beklenenden daha sıcak gelen fiyat verilerine rağmen enflasyonun düşüş eğiliminde olduğuna inanıyor.

Yıla başlarken yatırımcılar, FED’in politika faizlerini 2024'te altı kez düşürmesini bekliyordu. Bu beklentilerin aşırı iyimser olduğu ortaya çıktı. FED yetkilileri bu yıl üç faiz indirimi planlıyor.

Yatırımcıların faiz indirimi tahminlerini yeniden ayarlamasıyla ABD Hazinesi tahvil getirileri yükseldi. Mortgage kredilerinden otomobil kredilerine ve şirket tahvillerine kadar borçlanma maliyetleri için en önemli ölçüt olan 10 yıllık ABD Hazine tahvilleri getirisi, 2023 sonundaki %3,860 seviyesinden çarşamba günü %4,195'e yükseldi.

WSJ haberine göre Morningstar Wealth’in Amerika Baş Yatırım Sorumlusu Marta Norton, “Piyasalar son birkaç yılda herhangi bir konuda yanıldıysa o da FED’in politika değişiminin zamanlamasını belirlemeye çalışırken çok hassas davranmalarıdır" açıklamasında bulundu. Norton firmasının temel tüketici ürünleri ve kamu hizmetleri sektörlerindeki pozisyonlarını artırdığını söyledi.

Tarihsel veriler, hisse senetlerinin ralliyi devam ettirmek için iyi bir konumda olduğunu gösteriyor. Dow Jones Market Data analizinde, S&P 500 Endeksi’nin 1950'den bu yana endeks performansı değerlendiriliyor. Söz konusu analize göre endeksin ilk çeyrekte %8 veya daha fazla yükseldiği bir yılda geri kalan üç çeyrekte de yükseliş görülmesi ihtimali %94. Yılın geri kalanında elde edilen ortalama yükselişinse %9,7 olduğu görülüyor.

ABD’de başkanlık seçimlerinin olduğu yıllar da borsa rallileriyle sonuçlanma eğilimi gösteriyor. Dow Jones Market Data verilerine göre, 1950'den bu yana S&P 500, başkanlık seçim yılında %83 oranında yükseldi ve bu yıllarda ortalama %7,3'lük bir yükseliş elde etti.

Yine de bazı yatırımcılar, şirket bilançolarının altında yatan gücün yatırımcı iyimserliğine ayak uydurup uyduramayacağını merak ediyor. Analistler, S&P 500'deki şirketlerin üst üste üçüncü çeyrekte bilanço artışı bildirmesini bekliyor. FactSet verilerine göre, ilk çeyrek bilançolarının bir önceki yılın aynı dönemine göre kabaca %3'ten fazla artması bekleniyor. Analistler yıl için %11'lik bilanço artışı öngörüyor.

WSJ haberinde danışmanlık firması CBIZ Investment’ın Baş Yatırım Sorumlusu Anna Rathbun, “Temel göstergeler ralliye yetişemezse bu ivme çok hızlı bir şekilde tersine dönebilir” uyarısında bulundu.

Diğer bir deyişle şirketler bilançolarında beklenen kârları sağlayamazsa hisse senetleri aşırı değerli görülebilir. S&P 500 Endeksi’ndeki şirketler önümüzdeki 12 ay için 21 katlık fiyat bilanço öngörüsüne göre işlem görüyor. Bu rakam beş yıllık ortalama olan 19 katın üzerinde.

Nationwide'ın Yatırım Araştırmaları Başkanı Mark Hackett, piyasalardaki ivmenin ve güçlü bir ekonominin S&P 500'ü yılın geri kalanında daha yükseğe taşıyabileceğine inanıyor. Ancak yatırımcıların beklenenden daha yapışkan enflasyon veya beklenenden daha zayıf bilançolar gibi potansiyel risklerden habersiz hale gelerek kayıtsız kalabileceğinden endişe ediyor.

Hackett, “Her şeyin fazla kolay olduğu bir noktaya mı geliyoruz?” uyarısında bulundu.

Dolar endeksi 6 haftanın zirvesinde

 

BlackRock CEO'su: Ether ETF'leri mümkün

 

New York Borsası yükselişle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)