E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBill Gross: Hisse senetleri aşırı yüklü---

Bill Gross: Hisse senetleri aşırı yüklü

Bill Gross: Hisse senetleri aşırı yüklü
23 Ocak 2024 - 18:37 borsagundem.com

‘Tahvil Kralı’ Bill Gross, ABD hisse senedi piyasalarının aşırı gergin ve yüklü göründüğünü söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de borsalar rekor zirve seviyelere yükselmiş olsa da yatırımcılar olası bir düşüşten endişe ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 'Tahvil Kralı' olarak da bilinen Bill Gross, hisse senetlerinin aşırı gergin göründüğünü ve faiz oranlarının bu yıl düşmemesi durumunda büyük bir resesyonun yaşanabileceğini söylüyor.

Resesyon gerçek bir tehdit

Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, Bill Gross, hisse senedi değerlemelerinin gergin olduğu, büyük bir resesyonun gerçek bir tehdit olduğu ve ABD'nin bir borç sarmalına yakalandığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Tahvil devi Pimco'nun milyarder kurucu ortağı Gross, S&P 500'ün rekor seviyede işlem görmesinin kendisine anlamlı gelmediğini ifade ediyor. Gross, bugünkü reel veya enflasyona göre düzeltilmiş faiz oranının yüzde 1,8 gibi kısıtlayıcı bir seviyede olması durumunda, gösterge hisse senedi endeksinin yaklaşık 19'luk fiyat-kazanç oranının ‘çok yüksek’ olduğunun altını çiziyor.

Fed, Aralık ayında yüzde 3,4 seviyesinde yüksek seyreden enflasyonla mücadele etmek amacıyla faiz oranlarını 2022 başından bu yana neredeyse sıfırdan yüzde 5'in üzerine yükseltti. Gross, yüksek faiz oranlarının genellikle harcama ve borçlanmayı caydırarak şirketlerin karlarını tüketmesine ve getirilerini artırarak yatırımcı talebini hisse senetlerinden tahvil ve tasarruf hesapları gibi daha güvenli varlıklara kaydırmasına rağmen hisse değerlemelerinin önemli ölçüde düşmediğini vurguluyor. Gross, “Sonuçta, fiyat/kazanç oranlarının nispeten yüksek olan reel faiz oranlarıyla daha fazla dengelenmesi gerekiyor” diyor.

‘Muhteşem Yedili’ye yatırım tehlikeli

Gross, geçen yıl piyasayı yükselişe geçiren ‘Muhteşem Yedili’ hisse senetlerine daha fazla para yatırılmaması konusunda da yatırımcıları uyarıyor. Tesla ve Nvidia'nın da dahil olduğu teknoloji hisseleri grubu hakkında konuşan Gross, “Muhtemelen biraz sakinleşmenin ve paranızı başka bir yere yatırmanın zamanı geldi” diyor. Gross, enerji, tütün ve telekomünikasyon gibi sektörlerde yüzde 5 ile yüzde 10 arasında cazip temettü getirisi sağlayan daha ucuz, daha az riskli hisse senetlerini öneriyor.

Piyasa gurusu, Fed'e, büyümeyi durdurmadan ve bir gerilemeyi tetiklemeden önce ekonomi üzerindeki hakimiyetini hızla gevşetmesi çağrısında da bulunuyor. Gross, “Fed, gelecek 6 ila 12 ay boyunca faiz oranlarını düşürmelidir” şeklinde konuşuyor ve bunun temel olarak gerçek faiz oranlarını dengeleyeceğini ve ekonominin önemli bir durgunluğa girmemesini sağlayacak şekilde düşüreceğini belirtiyor.

Gross, “Bu sadece çok fazla borcun olduğu bir durum ve bu borcun yuvarlanmasını ve ekonomilerin nominal bazda ilerlemesini sağlamak için merkez bankalarının nispeten kolay bir para politikası sürdürmesi gerekiyor” diyor.

Gross'un yorumları, yatırımcılara kazançlardan olmamaları için piyasada kalmalarını, aynı zamanda dikkatli olmalarını ve en riskli varlıklardan kaçınmalarını tavsiye ettiği son yatırım görünümünü yansıtıyor.

Bill Gross, ABD tahvillerini gözden çıkardı

 

Bill Gross: Tahvil rallisi hız kazanabilir

 

UBS: Borsada rekor zirve seviyeler yatırımcıları endişelendirmemeli

 

Ed Yardeni: Borsadaki rekor zirve erime için zemin hazırlıyor

 

ABD’de boğa piyasası dolu dizgin

 

Wall Street borsalarında işler kötüye gidiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)