E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBaşkanlık seçimi borsa yatırımcılarını endişelendiriyor---

Başkanlık seçimi borsa yatırımcılarını endişelendiriyor

Başkanlık seçimi borsa yatırımcılarını endişelendiriyor
22 Ocak 2024 - 14:08 borsagundem.com

ABD’de hisse senedi yatırımcıları, özellikle de boğalar, başkanlık seçim yılı nedeniyle temkinli ve endişeli.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de başkanlık seçimlerinin son derece çekişmeli geçeceği beklentisi, borsa boğalarını endişelendiriyor. Öte yanda tarihsel veriler, yükseliş eğiliminde olan yatırımcılar için en azından bir teselli imkanı sunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2024 ABD başkanlık seçimlerinin son derece çekişmeli geçeceği beklentisinden endişe duyan yatırımcılar için iyi haber, tarihsel verilerin hisse senetlerinin seçim yılından önceki yıl toparlanma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Seçim yılında yüzde 10 getiri

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, Nuveen Baş Yatırım Yetkilisi Saira Malik ise, bu veride bir sorun olduğunu belirtiyor: “S&P 500 Endeksi, 1928 yılına kadar uzanan verilere göre, başkanlık seçim yıllarında yaklaşık yüzde 10 civarında ortalama getiri elde ediyor. Ancak büyük sermayeli gösterge endeksi, geçen Kasım başı ile geçen yılın sonu arasında halihazırda bundan daha fazla artış kaydetti” diyor ve başka bir deyişle, seçim öncesi kazanımların zaten gerçekleşmiş olabileceğini belirtiyor. Malik, şunu ekliyor: “Bu ilginç bir istatistik ve 2024'ün başında hisse senetleri konusunda biraz daha fazla endişelenmemizin birçok nedeninden biri.”

Malik, söz konusu diğer nedenler arasında piyasaların seçim yıllarında daha değişken olma eğiliminin yanı sıra yatırımcıların hâlâ Fed'in muhtemelen planladığından daha fazla faiz indirimini fiyatladığına dair endişelerin yer aldığını söylüyor. Ayrıca Malik, hisse senetlerinin pahalı olduğunu, S&P 500 Endeksi’nin 2010'dan bu yana ortalama değerlemesine göre yaklaşık yüzde 20 primli işlem gördüğünü kaydediyor.

Seçimin çekişmeli geçeceği beklentisi

Yatırımcılar ayrıca 2024 seçimlerinin oldukça çekişmeli geçeceğini düşünüyor. Donald Trump, Başkan Joe Biden ile Kasım ayında bir rövanş maçı arayışındayken partisinin adaylığı için açık ara önde olan Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerine giriyor.

Trump, çok sayıda yasal sıkıntının ortasında güçlü  bir kampanya yürütüyor. Trump, Washington D.C. ve Georgia'nın Fulton County'sinde seçime müdahale davalarında suçlamalarla karşı karşıya kaldı ve geçen yıl gizli belge konulu davalarla suçlandı. Yanlış bir şey yaptığını reddeden Trump, 2020 seçimini kaybedişiyle ilgili iddialarını tekrarlarken soruşturmaların siyasi amaçlı olduğunu savundu.

Biden ise, kendi partisi de dahil olmak üzere düşük bir destekle karşı karşıya. ABC News'in bu hafta yaptığı bir anket, Demokratların ve Demokrat eğilimli bağımsızların yüzde 57'sinin Biden’ın adaylığından memnun olacağını, Cumhuriyetçi kanattaki yetişkinlerin ise yüzde 72'sinin partilerinin adayı olarak Trump'tan memnun olacağını ortaya koyuyor.

Bu arada ABD'nin siyasi işlevsizliğine ilişkin endişeler de artıyor. Geçen yılki federal borç tavanı hesaplaşması ve ardından Kevin McCarthy'nin Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevinden alınması, bazı yatırımcıların ABD kurumlarına ve yönetimine olan güveninin aşınmaya başladığı yönündeki endişelerinin altını çiziyor.

Seçim yaklaştıkça, giderek daha çekişmeli hale gelen siyasi ortam, daha yüksek piyasa oynaklığının da reçetesi niteliği taşıyor. Malik, tartışmalı bir seçim sonucunun bu oynaklığı daha da artırabileceğini söylüyor.

Başkanlık seçim yılları aynı zamanda yatırımcıların dört yılda bir gerçekleşen olay bu olay etrafında tarihsel verilere dayalı piyasa performansını analiz eden bir dizi grafik ve tabloya da hazırlıklı olması gerektiği anlamına geliyor.

Tarihsel veriler

Comerica Wealth Management Baş Yatırım Yetkilisi John Lynch, her olasılığın gerçekleşebileceğini kabul ederek, görevdeki bir başkanın kazansa da kaybetse de yeniden seçilmek için yarıştığı dönemde hisse senetlerinin hiçbir zaman yıllık düşüş kaydetmediğini vurguluyor. Buna, hisse senetlerinin Şubat-Mart aylarında Kovid-19 salgınının başlamasıyla tetiklenen bir çöküş yaşadığı ancak kısa süre sonra toparlanarak yıllık kazanç elde ettiği 2020 yılı da dahil.

1952 yılı başlangıç olarak alındığında, S&P 500 Endeksi’nin bir seçim yılında yalnızca üç kez - 1960, 2000 ve 2008 yıllarında, yıllık bazda düşüş yaşadığı görülüyor. Lynch, bu üç yılın da yeni adayların yarıştığı seçim yılları olduğunun altını çiziyor.

Yine de piyasa performansı, ekonomiyi yansıttığı ölçüde adayın geleceği hakkında da fikir verebiliyor. Lynch, yeniden seçilmeden önceki iki yıl içinde resesyondan kaçınmayı başaran her başkanın ikinci dönemde de kazandığını, bu dönemde durgunluk yaşayan her başkanın ise kaybettiğini belirtiyor.

Hisse senetlerinin, görevdeki başkanın kazandığı başkanlık seçimi yıllarında genellikle daha iyi performans gösterdiğini belirten Lynch, “Sonuçta güçlü bir ekonomi ve piyasa muhtemelen seçmen duyarlılığının görevdeki başkanın arkasında olduğu anlamına geliyor” diyor.

Bu arada, görevdeki başkanların kaybettiği yıllarda, biri ilk sezonun en yoğun olduğu ilkbahar başlarında, diğeri ise yaz sonundaki parti toplantılarının ardından olmak üzere satış dönemleriyle ilgili olma eğiliminde olduğunu belirtiyor. Lynch, bunun borsayı görünürde güçlü bir öngörü gücüne sahip hale getirdiğini söylüyor.

Lynch, 1928 yılından bu yana yapılan 24 başkanlık seçiminde endeksin yönünün seçim sonucunu belirlediğini söylüyor. Seçimden önceki üç ayda S&P 500 pozitifse, görevdeki iktidar sahibi veya görevdeki partinin adayı kazanıyor. Göstergenin yanlış olduğu dört seferde endeks yükselse de görevdeki partinin adayı yine de kaybediyor.

Hisse senetleri beklentilere uygun hareket ediyor

ABD hisse senetleri, bir başkanın görev süresinin üçüncü yılında tipik olarak sağlam kazanımlar görülen sözde başkanlık döngüsüne uygun olarak 2023'te güçlü bir yükseliş kaydetti. Hisse senetleri yeni yıla konsolidasyonla başladı ancak geçen haftayı güçlü bir toparlanmayla tamamladı; S&P 500 Endeksi iki yıldan fazla bir süreden sonra ilk rekor kapanışını gerçekleştirdi.

Dow Jones da hafta boyunca yüzde 0,7 oranında artışla rekor kapanış kaydederken Nasdaq teknoloji hisselerinin liderliğini yeniden ortaya koymasıyla haftalık yüzde 2,3 oranında artış kaydetti.

Nuveen'den Malik, bu arada teknoloji hisselerinin güçlü performansının tüketicinin dayanma gücüne ilişkin endişeleri yansıtabileceğini söylüyor. Firma, döngüsel risk ile politik kaynaklı oynaklığın birleşiminin yatırımcılar için savunmaya geçme taktiğine uygun bir durum sunduğunu ileri sürüyor.

Trump, başkanlık ön seçimlerinde Iowa'da rahat kazandı

 

Başkanlık seçimi yılları, ABD borsaları için nasıl geçiyor?

 

ABD başkanlık seçimleri dolar/yen paritesini nasıl etkileyecek?

 

Borsa yatırımcıları için seçim yılının en ideal ayları

 

ABD borsalarında seçim belirsizliği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)