E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımcıları için seçim yılının en ideal ayları---

Borsa yatırımcıları için seçim yılının en ideal ayları

Borsa yatırımcıları için seçim yılının en ideal ayları
16 Ocak 2024 - 16:14 borsagundem.com

Seçim yılı eğilimleri, ABD başkanlık seçimlerinin olduğu bu yıl hangi ayların yatırımcılar için umut verici olacağını gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının bu yıl nasıl seyredeceğinin birçok faktöre bağlı olduğu kabul ediliyor. Bu faktörler arasında belki de en göz ardı edileni ise ABD başkanlık seçimleri olarak öne çıkıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de seçim yılı eğilimlerinin, yılın belli başlı aylarının yatırımcılar için umut verici dönemler olacağını gösteriyor.

Mart-Ağustos dönemi ve Kasım ayı

Insider’dan Aruni Soni’nin haberine göre, hisse senetleri dokuz haftalık bir yükseliş sonrası 2024’e giriş yaptığından, piyasalar bu yıla tam anlamıyla bir patlamayla başlayamadı. Ancak Fundstrat’tan Analist Mark Newton, bunun bir seçim yılı için tamamen beklenti dışı olmadığını söylüyor.

Newton'a göre seçim yıllarında hisse senetleri, yeniden yükselmeye başlamadan önce zorlu bir ilk çeyrek geçirme eğiliminde oluyor. Paylaştığı notta Newton, “Yalnızca mevsimsel eğilimlere bakıldığında, yatırımcılar açısından 2024 yılında en umut verici zamanların Mart-Ağustos ayları arası ve Kasım ayıyla yıl sonu dönemi olduğu görünüyor” diye yazıyor ve ekliyor: “Bu yılın en büyük düzeltmesi, Ağustos'tan Kasım'a kadar olan dönemle birlikte oranlardaki sıçrama nedeniyle Şubat'tan Mart'a kadar olan dönemde gerçekleşebilir.”

Piyasalar, 2023’le birlikte sona eren güçlü ralliden dolayı bir miktar ivme kaybetmiş gözüküyor. Dev teknoloji hisselerinin, yeni yıla 316 milyar dolar değer kaybıyla başladığı görülüyor. Apple bu kayba, 2024'ün ilk üç işlem gününde yüzde 4 oranında gerileyerek öncülük etmiş durumda. Tesla da benzer şekilde, Çin menşeli BYD’nin dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olarak Elon Musk'un şirketini geride bırakmasının ardından düşüş eğilimine girmiş gözüküyor. Ayrıca, faiz indirimi beklentilerinin gerilemesinin de kazanımları frenlediği kabul ediliyor.

Düşüşler alım fırsatı olabilir

Piyasalar geçen hafta bazı kayıpları telafi etmiş olsa da Newton, özellikle mevsimsel eğilimlerin seçim yıllarının cansız bir çeyrekle başladığını göstermesi nedeniyle, yıla dalgalı bir başlangıç yapıldığına dair kanıtların arttığı konusunda uyarıyor.

Newton, “Daha büyük trend, Aralık ortasından bu yana kesinlikle bir miktar duraklama gösterdi ve bu daha büyük dalgalanma hala gerçekten çözülmüş değil” diye yazıyor. Ancak Newton, hisse senetleri yılın ilk birkaç ayında düşüş yaşarsa, bunun yatırımcıların orta vadedeki kazançlardan faydalanmak adına piyasaya girmeleri için iyi bir fırsat olacağını da sözlerine ekliyor.

Seçim yılları piyasalara sızan birçok belirsizliği beraberinde getirirken, Wall Street'teki diğer isimler de bu yılların hisse senetleri için genel anlamda iyi geçtiğini belirtiyor. Bank of America verileri, S&P 500'ün seçim yıllarında oldukça iyi performans gösterdiğini ancak bu kazanımların yılın ikinci yarısına kadar seçim sonrası bir rahatlama rallisi şeklinde gerçekleşmediğini gösteriyor. BofA analistleri, yılın en güçlü ayının genellikle Ağustos ayı olduğunu, Aralık ayının ise genellikle kazanç ihtimalinin en yüksek ay olduğunu söylüyor.

Yine de 2024 seçimlerinin, finans piyasaları üzerinde yaratacağı etki anlamında benzersiz olabileceğini de dikkate almak gerekiyor. Yatırım bankası Lazard, bu yılki başkanlık yarışını, küresel ekonomi ve borsa üzerinde büyük etkisi olabilecek potansiyel bir ‘dönüm noktası’ olarak nitelendiriyor.

Trump, başkanlık ön seçimlerinde Iowa'da rahat kazandı

 

Seçimler altına yukarı yönlü destek verecek mi?

 

ABD borsalarında seçim belirsizliği

 

2024 'seçimler' yılı olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)