E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıABD başkanlık seçimleri dolar/yen paritesini nasıl etkileyecek?---

ABD başkanlık seçimleri dolar/yen paritesini nasıl etkileyecek?

ABD başkanlık seçimleri dolar/yen paritesini nasıl etkileyecek?
01 Aralık 2023 - 14:35 borsagundem.com

ABD’de 2024 yılının bir numaralı gündemi başkanlık seçimleri olacak. Seçimlerin ABD Doları başta olmak üzere birçok para biriminin seyrini de etkileyeceği tahmin ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bank of America, 2024 ABD başkanlık seçimlerinin doların ve yenin seyrinde önemli bir değişiklik yaratma potansiyeli olduğunu belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yıl boyu yüksek seyreden ABD Doları ve yılı değer kaybıyla geçiren Japon Yeni’nin 2024 seçim sonuçlarına göre farklı bir rotaya sapabileceği öngörülüyor.

Demokratlar mı Cumhuriyetçiler mi?

Insider’dan Filip de Mot’un haberine göre, Bank of America, gelecek yıl yapılacak ABD başkanlık seçimlerinin Amerikan politikasının dışında başka noktaları da belirleyeceğini, zira seçim sonuçlarının Japon Yeni’nin performansını da etkileyebileceğini söylüyor.

Analistler, dün paylaştıkları notta, bu kesin bir model olmasa da, Demokrat başkanların yenin dolara karşı zayıflamasına yol açtığını, Cumhuriyetçi yönetimlerde ise bunun tersinin meydana gelme eğiliminde olduğunu belirtiyor.

Analistler, “Bir sonraki ABD başkanlığının dolar/yen paritesini nasıl etkileyeceği belirsizliğini korurken, piyasa potansiyel sonuçlara önceden odaklanmaya başlayabilir. 5 Mart'taki Süper Salı’yla birlikte USD/JPY paritesi için yine bahar ayları odak noktası olabilir” diyor.

Demokratlarla yüzde 40 değer kaybı

BofA, Demokrat Joe Biden'ın başkan olmasından bu yana yen'in yüzde 40 değer kaybettiğine dikkat çekiyor ancak bu büyük ölçüde Beyaz Saray dışındaki gelişmelerden kaynaklanıyor. Düşüş, Fed'in agresif faiz artırımları ve Japonya Merkez Bankası'nın devam eden gevşek para politikasıyla aynı zamana denk geliyor.

Yine de küresel döviz piyasaları odak noktasını seçime çeviriyor ve euro ve Meksika Pesosu gibi para birimleri arasındaki oynaklık artıyor. Döviz opsiyonlarındaki daha kısa vadeli bahislere göre yıl öncesi fiyatlamalar ise yükselmeye başlıyor.

Japon Yeni’nde düşüş eğilimi sürüyor

Japon Yeni için bu durum bir yıl ile dokuz ay arasındaki volatilite farkının dört yılın en yüksek seviyesine çıkmasına yol açmış durumda. Japonya Merkez Bankası’nın yen’in yükselmesine neden olacak gevşek politikasından uzaklaşması beklenirken BofA, para birimi üzerindeki düşüş eğilimini sürdürüyor.

Bunun nedeni, Fed'in duraklamasının ardından dolar düşse bile Japon Yeni’nin tarihsel olarak zayıflamaya devam etmesi. Değer kazanmaya doğru bir dönüş, ilk faiz indiriminden bir çeyrek önce başlama eğiliminde oluyor.

Yen, dolar karşısında 148 seviyesinde seyrederken, banka bu seviyenin ilk çeyrekte 155 seviyesine, ardından 2024 sonunda 142 seviyesine geleceğini tahmin ediyor.

BofA'ya göre, seçimin ötesinde yen belirsizliğini artıran diğer riskler arasında ABD iş gücü ve küresel imalattaki herhangi bir değişiklik, Japonya'daki doğrudan yabancı yatırım düzeyi ve hem Tokyo hem de Washington'un mali politikalarının olacağını öngörüyor.

Dolar yen karşısında güçleniyor

 

Japon yeninde düşüş müdahaleyi tetikleyebilir

 

JPMorgan'dan Japon yeni yorumu

 

'Japon yeni ABD doları karşısında değer kazanacak'

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)