E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGenç ve acemi yatırımcıların 7 ortak hatası---

Genç ve acemi yatırımcıların 7 ortak hatası

Genç ve acemi yatırımcıların 7 ortak hatası
06 Aralık 2023 - 17:09 borsagundem.com

Borsaları para kazanmanın kısa yolu olarak gören Y ve Z kuşağındaki birçok yatırımcı acemice yaptıkları hamlelerle adeta tuzağa düşüyor. DataTrek’ten Jessica Rabe acemi yatırımcıların en sık yaptığı yanlışları sıraladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa yatırımlarına yeni başlayan genç yatırımcılar sıklıkla aynı hataları tekrarlıyor. MarketWatch’un haberine göre borsa veri sağlayıcısı DataTrek’in kurucularından Jessica Rabe özellikle Y ve Z kuşağı yatırımcılarının yaptığı hataları derledi. Rabe genç ve acemi yatırımcıların yaptığı 7 hataya dikkat çekiyor:

Tek bir hisse seçmek

Yatırım portföyünde tek bir hisseye yer veren yatırımcılar kısa vadede kazanabilir. Ancak Rabe bu tür bir yatırım stratejisini tercih edenlerin getirilerinin çok uzun vadede düşük riskli ABD Hazinesi tahvillerini bile geçemeyeceğini söyledi. Rabe kazanan hisseleri seçmenin temel araştırma ve disiplin gerektirdiğini de sözlerine ekledi.

Borsa analisti 1990'dan 2020'ye kadar küresel hisse senedi getirilerinden küresel hisse senetlerinin yalnızca %2,4'ünün sorumlu olduğunu hatırlatıyor. Ancak bu süreçte büyük endeksler her zaman getiri sağlıyor ve değer yaratıyor. Rabe tek bir Hisse seçmek yerine S&P 500 Endeksi’ni veya Nasdaq 100 Endeksi’ni takip eden düşük maliyetli ETF’lerin tercih edilebileceğini söyledi.

Borsa yatırımlarına kumar bakış açısıyla yaklaşmak

Rabe, “Çoğu yatırımcı, en az birkaç yıl boyunca büyük ABD hisse senedi endekslerine bağlı kalırlarsa para kazanırlar” diyor. Borsa analisti son yirmi yılda yaşanan tüm krizlere rağmen S&P 500 Endeksi’nin yeni bir rekor seviyesinin eşiğinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Yatırım için yeterince parası olmadığına inanmak

Ünlü borsa uzmanına göre bir acil durum fonu oluşturduktan sonra yapılması gereken ilk şey bir aracılık hesabında kısmi hisse senedi satın almaya başlamak. iShares Core S&P 500 ETF’sine bugün 100 dolar koyan ve 30 yıl boyunca her ay 50 dolar yatıran bir yatırımcı Rabe’e göre ortalama %10 getiriyle bu yatırımı sonucu 100 bin Dolar kazanabilir.

Yalnızca ‘inandığınız’ şirketlere yatırım yapmak

iShares Küresel Temiz Enerji ETF’si bu yılın başından itibaren %26,5 oranında düştü. Bu da yatırımcıların finansal hedeflerine ulaşmak için başka alanlarda daha fazla tasarrufa ve agresif yatırımlara ihtiyaç duyacağını gösteriyor. Rabe birçok tema fonunun ve ESG ürününün enerji alanında veya büyük teknoloji şirketlerinde ağırlıklı olarak yatırım yaptığını hatırlattı.

Borsadan elde eden büyük kazanımların kararlarınızı etkilemesi

Risk yönetimi her zaman için yatırımcıların önceliği olması gerekir. Dolayısıyla ünlü borsa uzmanına göre geleceğe dair kararlarınızın kriptodan elde ettiğiniz büyük kazançlarla şekillendirmemeniz gerekiyor. Diğer bir deyişle yatırımcıların sadece dijital varlıklarda değil aynı zamanda borsalarda da sürekli olarak ‘çeşitlendirme’ stratejisini uygulamasında fayda var.

Geride kalma korkusu (FOMO)

Pandemi sırasında sosyal medya kripto para birimlerinden yüksek miktarlarda kazanan genç yatırımcılarla doldu taştı. Diğer herkes de bir sonraki büyük ralliyi kaçıracaklarından endişe ediyordu. Rabe konuyla ilişkili açıklamasında, “Benzersiz koşullar altında fazlasıyla şanslıydılar. Yatırım başarınız için adil bir ölçüt değil” uyarısında bulundu.

Kripto para piyasaları değişken ve spekülatiftir. Bu nedenle Rabe yalnızca iyi bir öğle yemeğinin maliyeti kadar yatırım yapılmasını tavsiye ediyor. Genç yatırımcılarsa teknolojiye daha fazla güveniyor. Bu nedenle de kripto daha cazip geliyor. Ancak kripto piyasaları hisse senetlerini uzun vadeli yatırımlar haline getiren piyasa düzeninden yoksunlar. Dolayısıyla yatırımcıların iradeli davranması ve yatırımlarını başka alanlarda da çeşitlendirmesi gerekiyor.

Opsiyon yatırımları

Rabe Y ve Z kuşağı yatırımcıları için, “TikTok veya Instagram'da akranlarının bu stratejilerle nasıl para kazandıklarını tartıştıklarını görüyorlar ve harekete geçmek istiyorlar. Ancak tecrübesiz yatırımcılar hisse senetlerine bağlı opsiyon yatırımlarının çoğunun değersiz hale geldiğini anlamaları gerekiyor” dedi.

Opsiyon yatırımları Rabe’e göre özellikle de genç yatırımcılar için kötü bir fikir. Zira tüm paralarını bu yatırımlar üzerinden kaybedebilirler. Buna karşın S&P 500 Endeksi’nin bundan önceki 40 yılda olduğu gibi bundan sonraki 40 yılda da %10 ortalama getiri sağlayacağı düşünülürse 1000 dolarını opsiyon yatırımları yerinde hisse senetlerine yatıran bir yatırımcı 40 yıl sonra 45 bin dolar kazanabilir.

Morgan Stanley: Faiz indirimleri borsalar için yakıt olmayacak

 

Jeremy Siegel: Borsaları ancak Jerome Powell raydan çıkarabilir

 

New York borsası güne düşüşle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİR07 Aralık 2023 19:28

    TÜRK korkusuzdur, şirketlerine güvenir, inceler KISMETİNE RAZI olur. Bazan kendimizi yırtarız, ÇOKBİLMİŞ'lere sorarız ancak yine de kaybederiz. Bazen de bana göre şu hisse UÇACAK deyip alırız ÇOK İYİ kâr ederiz. Yani sebeplere yapışacağız ancak sonuçlarına da KATLANACAĞIZ dostlar!

  • azmi07 Aralık 2023 10:51

    Gel de bu ortamda uzun vadeli yatırım yap. Yahu , daha önümüzü göremiyoruz , ne uzunu

  • 30 yılda 100bin demiş :) :)06 Aralık 2023 17:58

    Güzel ülkemin şartlarında araba satıp o parayla hisse alsa 30 yıl sonra anca bisiklet alır.:):) "sesli güldüm " piyasa yapıcı,aracı kurumlar,halka arz edilmiş şirket ortakları keyifler nasıl yüksek faizle borclanacagına ver borsaya hisseyi, yönetime ortak degil sonuçta fındık fıstık yatırımcı 100 halka arz etmişsin hisse 30 düşmüş olsun almasaymış YTD hayal dünyam