E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAzalan likidite, borsalar için felaket olabilir---

Azalan likidite, borsalar için felaket olabilir

Azalan likidite, borsalar için felaket olabilir
15 Kasım 2022 - 12:29 borsagundem.com

Yıl sonu rallisi yatırımcıların beklentilerini daha da yükseltmesine neden oluyor. Ancak likiditede yaşanan düşüşün, yükseliş senaryosunu tamamen tersine çevirme tehlikesi bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda yıl sonu rallisi beklentilerin üzerinde getiriler bırakıyor. Yaşanan yükselişten memnun olsa da, yatırımcılar, yıl başından bu yana süren çöküş nedeniyle risk iştahlarını artırmak konusunda kararlı davranamıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcıları tedirgin bekleyişleri nedeniyle suçlamak pek de haklı bir tavır değilmiş gibi görünüyor. Bunda özellikle likiditede yaşanan düşüşün ise büyük etkisi olabileceği düşünülüyor.

Likidite azalıyor, yeni dipler görmek mümkün

Seeking Alpha’da yer alan analize göre, beklenenden daha soğuk gelen Ekim ayı TÜFE raporu, geçtiğimiz hafta piyasaların yükselişe geçmesine neden oldu ve yıl sonu rallisi beklentileri, birden aşırı hızlandı.

Bununla birlikte, yıl sonu rallisi tarafların yükümlülüklerini belli bir süreye kadar yerine getirmekle zorunlu oldukları bir anlaşma niteliği taşımıyor. Özellikle bazı likidite koşulları, yaşanan rallinin tahmin edilenden daha kısa süreli olması riskini belirgin şekilde doğuruyor. Bu da, 180 derecelik bir yön değişikliği ve S&P 500’de yeni dipler görülmesi tehlikesi yaratıyor.

ABD Hazinesi 31 Ekim tarihinde, yıl sonuna kadar 550 milyar dolar değerinde borç vermeyi planladığını ve yıl sonu nakit dengesini 700 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini kaydetti. Bu gerçekleşirse, Fed, banka rezerv bakiyelerini 3 trilyon doların altına çekmiş olacak.

Hazine Genel Hesabı

9 Kasım itibarıyla Fed nezdinde tutulan Hazine Genel Hesabı (The Treasury General Account - TGA) 527 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu, TGA'nın şimdi ile yıl sonu arasında yaklaşık 173 milyar dolar artması gerektiği anlamına geliyor. Rezerv bakiyelerini boşaltmaya yarayacak TGA'daki bu artış, hisse senedi piyasasını ve S&P 500'ü ise olumsuz etkileyecek.

Geri alım sözleşmeleri yani repolar ile birlikte yükselen bir TGA, rezerv bakiyelerini boşaltmaya yarıyor. Düşen rezerv bakiyeleri ise piyasalardaki likiditenin boşalması ve sonuç olarak, şimdi olduğu gibi öz sermaye değerlemelerinin aşağı çekilmesi anlamına geliyor. Kasım ayı itibariyle rezerv bakiyesi ise geçen yılki aralığının en düşük sınırı olan 3.07 trilyon dolar seviyesinde gerçekleşiyor.

TGA hesabının 173 milyar dolar artması durumunda, toplam rezerv bakiyeleri yıl sonuna kadar 2.898 trilyon dolar ile yeni bir dip yapacak gibi duruyor. Geçen yıl boyunca, rezerv bakiyeleri yeni düşük seviyelere düştüğünde, hisse senetlerinin Şubat, Nisan, Haziran ve Eylül sonu dönemlerinde birkaç işlem seansında yeni düşük seviyelere ulaştığı görülüyor.

Endeks, 3275-3540 aralığına düşebilir

S&P 500 piyasa değeri tipik olarak rezerv bakiyelerinin yaklaşık on katı büyüklüğünde işlem gördüğünden, rezerv bakiyelerinin düşmesi halinde potansiyel piyasa etkisini tahmin etmek de mümkün gözüküyor.

Şu anda S&P 500, rezerv bakiyelerinin yaklaşık 10,66 katı büyüklüğünde işlem görüyor. Oranın aynı kaldığı varsayılırsa, rezervlerin 2,898 trilyon dolara düşmesi, S&P 500'ün yaklaşık 30,9 trilyon dolar değerinde olması anlamına geliyor. Rezervlerin 2,67 trilyon dolara düşmesi ise S&P 500’ün piyasa değerinin yaklaşık 28,46 trilyon dolar seviyelerine düşmesine neden oluyor. Bu, mevcut 34,8 trilyon dolarlık piyasa değerinden sırasıyla yaklaşık yüzde 11,3 ve yüzde 18,4'lük düşüşlere karşılık geliyor. Bu da, S&P 500'e 3275 ila 3540 bandında bir değer veriyor.

Tüm bu veriler ışığında, likiditede yaşanacak azalmanın, piyasaların yıl sonuna kadar toparlanmasını neredeyse imkansız hale getireceği ve hatta yatırımcıların yeni dipler görmesine neden olabileceği ihtimaller dahilinde gözüküyor.

Piyasa oynaklığını yenecek 5 güvenli hisse

 

‘Day trader’lar rekor hızla satışa geçiyor

 

Destansı ralli uzun sürmeyecek

 

Rallinin tadını çıkarın, kısa süreli olabilir

 

Hisse senedi rallisi duvara toslayabilir

 

Ayı piyasasının sonu mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FİNANS DÜNYASI15 Kasım 2022 22:57

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)