E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa‘Day trader’lar rekor hızla satışa geçiyor---

‘Day trader’lar rekor hızla satışa geçiyor

‘Day trader’lar rekor hızla satışa geçiyor
15 Kasım 2022 - 10:27 borsagundem.com

Enflasyonun tetiklediği rallide, piyasanın en güvenilir alıcı grubu olan ‘day trader’lar rekor hızla satışa geçiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon verilerinin oluşturduğu olumlu hava, borsalarda ralliyi de beraberinde getirdi. Yatırımcılar, Fed’in faiz artırımlarında zirve noktaya ulaştığını düşünerek alımlarını hızlandırdı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, rallinin boyu ise o kadar uzun olmadı. Dünü belirgin bir düzeltmeyle kapatan ABD borsalarında, ‘günlük işlemci’ olarak da bilinen ve yatırımlarını gün içi alım ve satımlar üzerine kuran ‘day trader’lar son beş yılın en yüksek satışıyla pozisyonlarını kapattı.

2,65 milyar dolarlık satış

Financial Express’te yer alan habere göre, ‘day trader’lar, enflasyonun tetiklediği ralli sırasında hisse senetlerini rekor bir hızla sattı. Bireysel yatırımcılar, tam da beklenenden daha soğuk bir enflasyon baskısının belirgin bir ralliye yol açmasıyla satışa geçti. ABD hisse senetleri son iki yılın en iyi gününü yaşarken, piyasanın en güvenilir alıcı gruplarından biri olan ‘day trader’lar hızla piyasadan çekildi.

‘Day trader’lar, S&P 500 yüzde 5'ten fazla yükselirken hisse senetlerinde net 2.65 milyar dolarlık satış yaparak yığınlar halinde hisse senetlerini elde çıkardı. Elden çıkarma, JPMorgan’ın borsalardaki halka açık verilere dayalı olarak beş yıl önce akışları izlemeye başlamasından bu yana görülen en yüksek elden çıkarma işlemi oldu. Çıkış, tüm yıl boyunca ayı piyasasının dibini yakalamaya çalışan bireysel yatırımcılar için bir dönüm noktası niteliğindeydi. Day trader’ların borsalardaki son ralliyi kaçırması, uzun süredir zararda oturmalarıyla ilişkilendiriliyor.

JPMogan'ın tahminine göre, ‘day trader’lar Ocak ayından bu yana paralarının ortalama yüzde 41'inin eridiğini izlemek durumunda kaldı. Bu, S&P 500'ün bu süreçteki kaybının iki katından da fazlasına karşılık geliyor. Boğalar için bu son başarısızlık, pandemi sonrası kolay para döneminde inşa edilen aşırılığın önemli bir ayağının nihayet devrildiğinin de bir işareti olarak kabul ediliyor.

Açığa satış oranı yüzde 11’i buldu

Day trader’lar satış pozisyonuna geçerken, hisse senedi riskini azaltan veya hisse senetlerinde tam düşüş pozisyonları alan kurumsal yatırımcılar, muhtemelen 2020 yılı Nisan ayından bu yana gördükleri en iyi ilerlemeyi sağladı. Gerçekten de ralli hız kazanırken geri çekilmek zorunda kalanlar arasında açığa satış yapanlar da yer aldı. Goldman Sachs’ın en çok açığa satış yapılan Hisse senedi sepetinde bu süreçte yüzde 11 artış gözlendi.

Tarihsel veriler, ralliyi kaçıran küçük yatırımcıların artık ralliyi peşinden kovalamak istemeyebileceğini de gösteriyor. Verilere göre, 2006 yılından bu yana S&P 500 Endeksi, 14 seansta yüzde 5 oranında artış kaydediyor. Wells Fargo Securities tarafından derlenen verilere göre, bu artışlardan dokuzu bir hafta sonra negatif getiri görüyor ve endeks ortalama yüzde 2,6 oranında düşüyor.

Son ralli, tüm yıl boyunca ABD hisse senetlerini saran köklü düşüş sırasında yatırım yapmanın tehlikesini de vurguluyor. Keskin ters dönüşler, kolayca değişen veriler ve anlatılarla, aşırı büyük tepkilerin nedeni olabiliyor ve büyük kayıpları da beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle, Fed on yıllardır en agresif enflasyonla mücadele kampanyasını başlatırken resesyon korkusuyla hareket eden profesyonel para yöneticilerinin tüm yılı, hisse senedi risklerini azaltmak ve nakit toplamak için harcadıkları biliniyor.

Başka bir ralli yolda olabilir

Morgan Stanley'nin ABD baş hisse senedi stratejisti Mike Wilson'a göre, bu savunma duruşu hala geçerliliğini korusa da, S&P 500'ün 200 günlük ortalama fiyatının üzerine çıkması durumunda, bu pozisyon alış başka bir ralliye de yenik düşebilir. Yaz aylarında hisse senedi toparlanmasına son veren trend çizgisi şu anda 4.080 civarında bulunuyor. Wilson, “200 günlük ortalamada yaşanacak bir kırılma muhtemelen alıcıların iştahının daha da kabarmasına neden olacaktır” diyor.

Bu durumda, S&P 500'ün 4.300'e kadar yükselme şansı olabilir, ancak Wilson bunun yine de başka bir ayı piyasası rallisinden başka bir şey olmayacağını söylüyor. Wilson, yakın vadeli dipten en az yüzde 5'lik sıçramaların hiçbirinin tutunamadığının altını çiziyor.

Bu kadar çalkantılı bir piyasada sadece birkaç hata yapmanın bedeli çok ağır olabiliyor. Uzmanlar, ‘day trader’ların piyasayı erken terk etmesini de bu savunma duruşuna bağlıyor. Wilson, “Ralli geçici kalacak. Bu, ortalama bir kişinin alım satım yapmaya çalışması gereken türden bir piyasa değil. Evet, doğru hamlelerle çok karlı olabilir, ama hala ayı piyasasındayız ve bu piyasa yatırımcıları paramparça edebilir” şeklinde konuşuyor.

FED’den yatırımcılara uyarı: Borsalar aşırı tepki verdi

 

Küresel borsalarda 'enflasyon' rahatlığı sürecek mi?

 

Hisse senedi rallisi duvara toslayabilir

 

Goldman Sachs: Hisse senedi riskli

 

Destansı ralli uzun sürmeyecek

 

Rallinin tadını çıkarın, kısa süreli olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ☠️15 Kasım 2022 17:56

    Eee ne oldu akşam neleri aldılar ?? Bankaları tabi ki uzaya gidenleri alacak değillerdi zaten aksi olsa 4700 geçilmez asla geçilmezdi….! Değerlendirene bereketli olsun benden bu kadar.

  • Borsa15 Kasım 2022 17:44

    Onun için %32 ile halka açık bir banka bugün 12 ayın en yükseğini gördü ve %33,62 ile lokomotif konumundaki hisseye neredeyse 95 kademe fark attı. Bizde buna borsa diyoruz. Makul fiyatlama beklemek zor vesselam.

  • Vatandaş 15 Kasım 2022 18:16

    Kapanış itibariyle 106 kademe ve yeni zirve tazeledi. Diğer hissede ki yatırımcıların Eylül de ki 13,49 düştüğü zirveye gelebilmesi ve zararlarını telafi edebilmesi için %32 yapması gerekiyor. Tabiki Müdür faktörü çok fazla.

  • ☠️15 Kasım 2022 10:58

    Bizde de öyle görünüyor özelliklede uzaya giden ekeltürükçülerde tavanlra doğru gidip çözülmeler yüzde 6-7 artı seviyesinde tutmalar gelene gidene hafif hafif vermeler başlamış,zaten dirence neredeyse geldik hal böyle olunca herifler uçurduklarını taşıyacak adam arıyor eğer bir düzeltmeye yakalanırsam bankada olmak isterim çünkü bir sonraki yükseliş dalgasında şimdi basıl bankacılar bakıyorsa ööööyle trene aynı sekilde diğerleri bakacak….!

  • Vatandaş15 Kasım 2022 17:36

    Acemi Borsacı, bende borsadan pek anlamam ama bankalarda enflasyon muhasebesi yaparken diğer sektörlerde de yapmamız gerekmiyor mu? Bu duruma göre hangi sektörün bilançolarında kar açıklaması mümkün olabilir? Ayrıca bir Müdürün konuşması düşüş ve baskı için kullanıldı. Ülkede sektörel yatırımlara ağırlık verip, alacakları açısından güçlü duran kredi likiditesi güven veren, holding statüsündeki bir şirkete mevcut fiyatları layık görüp bunun üzerine sanki batıyormuş, gelecekten gaipten haber alınmış gibi maniplasyona ne gerek vardı? Yarın bile ne olacağı öngörülemeyen bir dünyada bizde bireylerin saçma korkutucu kaos içeren açıklamalarıyla savruluyoruz.

  • ☠️15 Kasım 2022 14:11

    Acemi kardeş ben sadece düzeltme döneminden söz ettim yani banka çanakları illa ki tamamlar bak mesela sabahdan beri saatlilde 10 defe indikatöre al sonra sat verdirdiler saatlikde ya mallıyorlar ya döküyorlar ama bence döküyorlar o sebeple ben bankadayım fazla değil 1 aylığına.

  • Acemi Borsacı 15 Kasım 2022 12:49

    Dostum bankada çok ciddi riskler var batık krediler ve dolar bazında sermaye erimesi gibi. Türk lirası gelirde ciddi kazanç gözükse de enflasyon muhasebesi yapıldığında aslında bankaların çok da iyi olmadığı ortaya çıkacak ama ekonomi yönetimi izin vermiyor. Ayrıca bizi yurtdışı piyasalardan ayıran en önemli özellik enflasyon. Dünyanın ilk 20 ekonomisinde açık ara enflasyon birincisiyiz. Yıllık enflasyonun %150 olduğu düşünülürse Şişecam Sahol Koc gibi hisseler anca enflasyon oranında gitti denilebilir. Enflasyon kalıcı olarak düşmediği sürece borsadaki düşüşler bence kar realizasyonundan öte geçmez. Zaten bu enflasyonist ortamda borsadan çıkıp nereye yatırım yapacaksınız. Tabi bu durum sürdürülebilir ve sağlıklı bir durum değil. Keske bizde de bu kadar yüksek enflasyon olmasa.