E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senedi rallisi duvara toslayabilir---

Hisse senedi rallisi duvara toslayabilir

Hisse senedi rallisi duvara toslayabilir
14 Kasım 2022 - 17:27 borsagundem.com

Enflasyon verilerinin estirdiği rüzgarı arkasına alan piyasalarda yükseliş sürüyor. Peki bu yükseliş, altta yatan ekonomik koşullar düşünüldüğünden inandırıcı ve kalıcı mı?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon yavaşlama işaretleri gösteriyor. Bu durum, Fed’in şahin tavrında yumuşamaya gideceği beklentisiyle, yatırımcıların iştahını kabartmaya yetiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasalar, özellikle de hisse senedi piyasaları, enflasyon verilerindeki yavaşlama sinyaliyle birlikte uçuşa geçti. Yatırımcılar, bundan sonrası için daha temiz bir yol görüyor gibi görünüyor. Ancak enflasyon gibi ekonomik büyüme de yavaşlama işaretleri gösteriyor ve bu da resesyon riskini daha da artırıyor.

Head fake

The Economist’te yer alan analize göre, enflasyon krizinin ikinci yılına girmesiyle birlikte birkaç kelime yatırımcıların sözlüğündeki yerini sağlamlaştırıyor. Bunların başında ‘geçici’ ve ‘önden yüklemeli’ geliyor. Geçici terimi, bilindiği üzere Fed tarafından enflasyon tehlikesinin başlarında dillendirilmişti ve bugün neredeyse kimse bu kavramı hatırlamak dahi istemiyor. Önden yüklemeli terimi ise Fed’in ekonomik veriler ve enflasyona karşı faiz oranlarını hangi ölçekte artıracağına yönelik olarak kullanılıyor. Bu kavram, Fed’in geçici diye nitelendirdiği enflasyonu önlemek amacıyla gecikmiş ve hızlı faiz artırım hamlelerini ifade ediyor.

Şimdi ise dikkatler ‘baş aldatmacası’ (head fake) kavramına çevrilmiş durumda. Piyasalarda düşüşten önceki kısa süreli aldatıcı yükselişleri tarif etmek için kullanılan bu terim, enflasyonun düştüğünü düşündüren toz pembe veri yığınının, fiyat baskılarının kasvetli gerçekliği nedeniyle piyasalarda bir iyimserlik patlaması yaratabileceği fikrine dayanıyor.

Yatırımcılar yine mi yanılıyor?

Geçen hafta sonunda, varlık fiyatları, son enflasyon rakamlarının desteğiyle yükseldi. Hisse senetleri dünya çapında tüm piyasalarda ralli yaptı. Nasdaq, 10 ve 11 Kasım'da yaklaşık yüzde 10 oranında yükseldi ve son 10 yılın en güçlü iki günlük rallisini gerçekleştirdi. Sterlin ve yen gibi değer kaybeden para birimlerinde de toparlanma yaşandı. Ekonomistler, Ekim ayı için Amerika'nın tüketici fiyat endeksinin yüzde 0,6 artmasını bekliyorlardı. Bunun yerine 10 Kasım'da açıklanan rakamlara göre artış yüzde 0,4 oranında kaldı. Bu, büyük veri ve beklentiler yığını içinde aslında küçük bir farka karşılık geliyordu. Ancak yatırımcılar, enflasyonun Amerikan ekonomisi üzerindeki etkisinin zayıflaması olasılığını tahmin etmekte, belki de gereğinden fazla, hızlı davrandılar.

Neredeyse bütün uzmanlar, faiz oranlarının zirvesi için tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Veriler açıklanmadan önce birçok kişi Fed'in faiz oranlarını 2023'ün ortasına kadar yüzde 5,5'e çıkaracağını düşünüyordu. Şimdi tahvil getirileri yüzde 5'in daha olası olduğunu gösteriyor. Bunun elbette birçok olumlu sonucu olacaktır. Veriler, ABD ve diğer dünya ekonomilerindeki resesyon olasılığını azaltacak, diğer ülkelerin merkez bankalarının Fed'e ayak uydurma baskısını hafifletecek ve riskli varlıkların, özellikle hisse senetlerinin fiyatlarını artıracaktır.

Bu nedenle, verilerin aldatıcı yani ‘head fake’ olup olmadığıyla ilgili soruyu cevaplamak gerekiyor. Ne de olsa, yatırımcılar, enflasyonun kısa bir süreliğine zirveye çıktığı geçen yıl sonbahar aylarında ve yine bu yıl Temmuz ayında, Fed'in sıkılaştırmanın yoğunluğunu azaltacağı konusunda erken karar vermiş ve yanılmışlardı. Her iki durumda da piyasa rallileri kısa sürede sona ermişti.

Bu kez farklı mı?

Peki bu sefer farklı mı? Fiyat indiriminin nihayet kontrol altında olduğu senaryosu iki temel desteğe dayanıyor. İlk olarak, geniş bir ürün yelpazesi deflasyona yönelmiş görünüyor. Gıda ve enerji kalemleri hariç temel malların fiyatlarının Ekim ayında aylık bazda yüzde 0,4 oranında düştüğü görülüyor. Bunların bir kısmı, kullanılmış arabalar gibi pandemi dönemindeki fiyat artışlarının gevşeyişini yansıtıyor ancak o zaman düşüşler daha geniş çaptaydı: Ev eşyaları, giysiler ve okul malzemelerinin tümü ucuzlamıştı. Ve bugün perakendeciler daha yüksek stoklar ve biraz daha yumuşak tüketici talebi bildiriyor. Net etki, mal fiyatlarında uzun zamandır beklenen düşüşe karşılık geliyor gibi görünüyor.

İkinci sütun, hizmet fiyatlarının da doğru yönde ilerlediğine dair cesaret verici bir ipucu barındırıyor. Hizmet enflasyonunun en büyük itici gücü, yani konut maliyeti, biraz ivme kaybediyor gibi görünüyor. Son aylarda çekirdek enflasyondaki artışın yarısından fazlasını oluşturan kiralar, TÜFE'de konut maliyetlerini belirleyen en önemli faktör konumunda bulunuyor ve Ekim ayında kiralar, Eylül ayındaki yüzde 0,8'den düşerek, aylık bazda yüzde 0,7 oranında artıyor. Bu önemli, çünkü resmi tahminlerin, kira enflasyonunda neredeyse altı aydır yavaşlama gösteren daha yüksek frekanslı özel sektör göstergeleriyle aynı yönde seyrettiğini gösteriyor. Hesaplama yöntemindeki temel bir fark aradaki açığı açıklıyor: Özel sektör göstergeleri piyasadaki mülkler için istenen fiyata bakarken, resmi ölçüm, genellikle daha ucuz kiralamalar da dahil olmak üzere kiracılar tarafından fiilen ödenen kiralara bakıyor. Bu uzun gecikme de hesaba katılırsa, kiraların TÜFE'de enflasyonu düşürmek için bir güç olma eşiğinde olduğu söylenebilir.

İş gücü piyasasının soğuması şart

Bununla birlikte, yine de gerçekliğe daha yakından bakmak faydalı olabilir. Geçen yılın deneyiminin gösterdiği gibi, aylık rakamlar fazla gürültülü olabiliyor. ABD’deki temel sorunun arza göre aşırı talep olduğu düşünüldüğünde daha geniş bir perspektifin, doğru analiz için daha faydalı olabileceği gözüküyor. Bu noktada dikkatler iş gücü piyasası verilerine çevriliyor. Aşırı yüksek açık pozisyonlar, yüksek ücret artışlarını tahminlerin ötesinde destekliyor. Bu da, enflasyonu dizginlemek için iş gücü piyasasının soğuması gerektiğini ortaya koyuyor.

Ekonomi, tali zararlar olmaksızın dezenflasyondan yararlanabilme noktasını çoktan geçmiş durumda. Teorik olarak şirketlerin, işe alımlarını çok büyük rakamlar harcamadan kısabilmeleri mümkün ancak yine de işsizlikte bir miktar artış kaçınılmaz ve Fed için bu durum fazlasıyla arzu edilir görünüyor.

Fed ralliyi hiç hoş karşılamıyor

Dahası, hisse senedi rallisi Fed'in bakış açısından hiç hoş karşılanmıyor. Piyasalar, para politikasının birincil aktarım kuşağı niteliği taşıyor. Hisse senedi fiyatlarındaki büyük artış, finansal koşulların gevşemesini anlamına geliyor. Bunun sürmesi, Fed’in çabalarına aykırı olarak şirketlerin kredi almasının kolaylaşacağı demek oluyor. Fed yetkilileri, Amerika'nın çift haneli enflasyonla mücadele ettiği ve baskılar hafiflemeye başlar başlamaz merkez bankası yetkililerinin politikayı gevşeterek hata yaptığı 1970'ler tarihinden yeteri kadar bilgiye sahip bulunuyor ve böylesi bir hamlenin enflasyonun yeniden kükremesine izin vereceğini çok iyi biliyor.

Fed Başkanı Jerome Powell da benzer bir hatadan kaçınmaya kararlı. 2 Kasım'da düzenlediği basın toplantısında, son faiz artışından sonra, Fed'in hala bazı ‘yolları’ olduğunu en az dört kez söyledi. Bu, iyimserlikle aniden sersemleyen yatırımcılar için bir uyarı niteliği taşımalı. Beklenenden daha düşük enflasyon verileri, Amerika'nın enflasyona karşı savaşında bir dönüm noktası olsa bile, bu geri dönüş, keskin değil kademeli bir dönüş olacak.

FED’den yatırımcılara uyarı: Borsalar aşırı tepki verdi

 

Fed'den 50 baz puan beklentisi yüzde 80'i aştı

 

Ünlü ekonomist açıkladı: Enflasyonu düşürecek 4 gelişme

 

Barkin: ABD ekonomisinde daralma olabilir

 

Küresel borsalarda 'enflasyon' rahatlığı sürecek mi?

 

Morgan Stanley'den resesyon yorumu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kuti 16 Kasım 2022 00:40

    Son üç yılda böyle yazılar yüzünden ne fırtınalar kaçırdık, köşeyi dönen döndü, biz enflasyon a ezildik.

  • Yusuf15 Kasım 2022 18:37

    Sakin ha çok dikkat edin bu fiyatlar suni

  • Emekli 15 Kasım 2022 13:33

    Panik havasıyla piyasalarda aşırı yükselmeler oldu bankalar ve şirketler yüzde 400 varan karlar açıkladı tâbi olarak bunun birde geri dönüşü olacak ve piyasa daralacak vatandaşın alım gücü ve alışkanlıkları değişti piyasa fırtına ekti toz toplayacak