E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasası, alım için bir fırsat mı?---

Ayı piyasası, alım için bir fırsat mı?

Ayı piyasası, alım için bir fırsat mı?
15 Haziran 2022 - 13:06 borsagundem.com

S&P 500 ayı piyasasına girdiğinde yatırım yapmak, güzel sonuçlar veren bir kurnazlık olabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER ANALİZİ

S&P 500’ün ayı piyasasına girdiği gün yatırım yapan yatırımcıların gelecek bir yıl içinde ortalama yüzde 22,7 kazanması tarihsel bir veri olarak kabul ediliyor. Trend takip etmenin tersi olarak kabul edilen geri dönüş stratejisinin en iyi örneklerinden biri de piyasaların ayı bölgesine girmesiyle alıma geçmek olabilir.

Yılda ortalama yüzde 22,7 kazanç

Borsalar son zirvesinden yüzde 20 oranında düştüğünde ayı piyasasına girildiği kabul ediliyor. Bu giriş esnasında yapılacak bir alımı, bir malı yüzde 20 indirimdeyken satın almak olarak değerlendiren görüşe göre bu yatırım şekli oldukça iyi sonuçlar verebiliyor. Marketwatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, istatistiksel olarak bakıldığında, tarihsel veriler bu stratejinin 1 yıl içinde yüzde 22,7 kazanç getirdiğini söylüyor. Trendin tersine yatırımlarıyla ünlü Nathan Rothschild’in söylediği gibi, sokaklar kana bulanmışken alım yapmak sanıldığı kadar mantıksız olmayabilir.

İstatistikler yalan söylemez

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan her ayı piyasasında S&P 500’ün yüzde 20’lik kayıp eşiğinin altında kapandığı gün alım yapmış olsaydınız ortalama olarak çok ama çok iyi bir iş çıkarmış olurdunuz. Bunu yapmış olmanız sizi fazla bekleme maliyetinden de kurtarmış olurdu çünkü ayı piyasasını takip eden 1 yıllık süreçte ortalama olarak yüzde 22,7 kar etmiş olacaktınız. Bu getiri, S&P 500 endeksinin uzun vadeli ortalamasının iki katından fazla demek.

Son dönemdeki panik satışlar, bazı uzun vadeli ve düşük riskli fırsatların ortaya çıkmasını sağlıyor olabilir.

Elbette bu başarılı getiri oranı her durumda olumlu sonuç vermiyor ve bir ortalamayı işaret ediyor. S&P 500’ün yüzde 20’den fazla düştüğü II. Dünya Savaşı’ndan bu yana gerçekleşen 12 büyük düşüşün ikisinde, bir yıl beklemeniz durumunda zarar etmiş olacaktınız. Ancak bu iki durumda dahi, eğer bir yıldan fazla beklemeye karar vermiş olsaydınız, yine kara geçeceğinizi de unutmamak gerek. Yani sadece biraz daha uzun süre beklemeniz, bu 12 düşüşün hepsinde güzel sonuçlar almanızı sağlayabilirdi. Dikkat etmeniz gereken ise, 12 düşüşün 10’unu karla kapatacağınızın kesin bir istatistiksel veri olması.

Düşük riskli, yüksek getirili fırsatlar

Hisse senedi piyasalarının, II Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan düşüşlerden daha uzun süreli ve daha şiddetli olduğunu düşünerek bu kez farklı olduğunu iddia etmek de elbette mümkündür. Ancak piyasaların eninde sonunda yükseleceğine inanıyorsanız ve Ocak ayı seviyelerinin üzerine çıkacağını düşünüyorsanız, şu an yapacağınız alımların endeksin kendisinden daha yüksek getiri sağlayacağını da görmelisiniz.

Finansal yatırım şirketi Seabreeze Partners’dan Doug Kaas, azılı bir dönüş yatırımcısı olarak, S&P 500’ün yüzde 20 düşüşle kapatmasının hemen ertesi günü müşterilerine gönderdiği e-postada son dönemdeki panik satışların bazı uzun vadeli ve düşük riskli fırsatların ortaya çıkmasını sağladığını belirtti. Kısacası, içinde bulunduğumuz dönemde soğukkanlı ve seçici bir anlayışla yatırım yapanlar bir servet kazanabilir.

S&P 500’de ayı piyasası ne anlama geliyor?

 

S&P 500 Endeksi ayı piyasasında

 

Avrupa borsaları Fed ve ECB öncesinde güne alıcılı başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)