E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaS&P 500’de ayı piyasası ne anlama geliyor?---

S&P 500’de ayı piyasası ne anlama geliyor?

S&P 500’de ayı piyasası ne anlama geliyor?
14 Haziran 2022 - 10:59 borsagundem.com

ABD borsaları geçtiğimiz gün kritik bir eşiği aştı. S&P 500 Endeksi’nde kaydedilen düşüşler endeksin ayı piyasasına girdiğini ilan etti. Söz konusu durum borsalarda düşüşlerin devam edeceğine işaret ediyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının en önemli endekslerinden S&P 500 Pazartesi günü itibariyle resmi olarak ayı piyasasına girdi. Dev sermayeli şirketleri içerisinde bulunduran endeks ABD enflasyonu haberlerinin ardından iki işlem günü art arda gelen sert düşüşlerle birlikte Pazartesi günü en son zirvesinden %20’nin üzerinde gerileyerek kapandı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borsalarda son zirveye göre %10 ila %20 aralığında düşüşle yapılan kapanışlar düzeltme bölgesini, %20 ve üzerindeki düşüşle kaydedilen kapanış rakamları ise ayı piyasasını ifade ediyor. Pazartesi günü %3,9 oranında düşen S&P 500 Endeksi günü 3.749,63 puanda tamamladı ve 3 Ocak tarihindeki en son zirvesine göre %21,8 oranında düştü. Uzun süredir %20 sınırıyla flört eden New York Borsası endeksi Mayıs ayında da kısa süreliğine ayı piyasası topraklarına girmişti. Ancak endeksin gün içerisinde toparlanarak düzeltme bölgesinde kapanması klasik ayı piyasası tanımının gerçekleşmesini engellemişti.

ABD’de Cuma günü açıklanan mayıs ayı enflasyon rakamları Wall Street yatırımcılarının beklentilerinin çok üzerinde geldi. Yıllık bazda %8,6 oranında yükselen ABD enflasyonu son 40 yılın zirvesini işaret etti. Wall Street geçtiğimiz hafta ocak ayından bu yana en kötü haftasını geçirdi. Zira yatırımcılar enflasyon rakamlarından ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri beklenenden çok daha agresif bir şekilde artırmak zorunda kalacağı mesajını çıkardı.

FED Mart ayından bu yana enflasyonu dizginleyebilmek için faiz artışları gerçekleştiriyor. Enflasyon rakamları öncesi piyasalardaki yaygın düşünce FED’in Haziran ve Temmuz aylarında 50 baz puanlık faiz artışları gerçekleştireceği ve ardından Eylül ayında enflasyonun durumuna göre bir “duraklama” seçeneğini değerlendirebileceği şeklindeydi. Fakat son enflasyon haberleri faiz artışlarında duraklama beklentilerini suya düşürdü. Yükselen enflasyon karşısında agresif faiz artışları yatırımcıların resesyon ve stagflasyon korkularını körüklüyor.

ABD borsalarında diğer endekslerde de durum pek parlak değil Dow Jones Endeksi Pazartesi günü 876,05 puan düşerek %2,8 geriledi. 30.516,74 puanda kapanan endeksin ayı piyasasına girmesi için 29.439,72 puanın aşağısında kapanması gerekiyor. Teknoloji odaklı Nasdaq Endeksi ise neredeyse yılın başından bu yana ayı piyasasında. Pazartesi gününü %4,7 düşüşle kapatan endeks 19 Kasım 2021 tarihli son rekor kapanışından bu yana yaklaşık %33 düştü.

MarketWatch’un haberine göre ayı piyasasının klasik tanımı ile ilgili çekinceler de mevcut. Birçok yatırımcı ve analist hisse senetlerinin uzun bir süredir ayı piyasası biçimde davrandığını savunarak %20’lik geri çekilmeyi gerektiren klasik ayı piyasası betimlemesinin “modası geçmiş metrik bir tanımı” olarak görüyor.

Bu arada klasik tanıma göre S&P 500’ün Pazartesi günkü kapanışı itibariyle ayı piyasası topraklarına girmesi endeksin 13 Haziran tarihinde ayı piyasasına girdiği anlamını taşımıyor. Zira %20’lik düşüş kaydedildiği takdirde ayı piyasasının başlangıcı ‘en son zirvenin görüldüğü’ tarih olarak ilan ediliyor. S&P 500 Endeksi en son zirvesine 3 Ocak tarihinde ulaşmıştı.

Tarih boyunca ayı piyasasının onaylanması genellikle hisse senetleri için daha kötü günlerin gelmekte olduğunu gösteriyor.

LPL Financial Baş Borsa Stratejisti Ryan Detrick’e göre, ABD borsalarında II. Dünya Savaşı’ndan bu yana 17 kez ayı piyasası veya ayı piyasası benzeri piyasa hareketi yaşandı. Detrick ayı piyasasının ilan edilmesi ardından borsaların aşağı yönlü hareketini derinleştirdiğini belirtiyor. Borsa uzmanı ayı piyasalarının yaklaşık bir yıl düştüğünü ve ortalama %30’luk düşüşler görüldüğünü açıkladı.

Ortalamaların ötesinde, geçmiş ayı piyasalarının uzunluğu ve derinliği arasında çok fazla değişkenlik söz konusu. Ayı piyasalarındaki en sert düşüş 2007-2009 yılları arasında Küresel Finans Krizi’ne eşlik eden 17 aylık ayı piyasasında gerçekleşti ve borsalar yaklaşık %57 oranında geriledi. En uzun süreli ayı piyasası ise 1973-74 yılları arasında 21 ay boyunca gerçekleşen ve %48,2’lik düşüşün kaydedildiği dönem oldu. Tarihin en kısa süreli ayı piyasası ise Kovid-19 pandemisi sırasında yaşandı. Yaklaşık %34 düşüş kaydedilen borsalarda söz konusu 23 işlem günü devam etti ve 23 Mart 2020 tarihinde borsalar dip noktasına ulaştı. S&P 500’ün dün kaydettiği son düşüşle birlikte 23 Mart tarihinde başlayan boğa piyasası 3 Ocak 2022 itibariyle son bulmuş oldu.

Resesyon korkusu borsalarda çöküşü getirdi

 

S&P 500 Endeksi ayı piyasasında

 

Altın 4 haftanın en düşük seviyesinden toparlanıyor

 

Resesyon endişeleri risk iştahı baskılıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 200817 Haziran 2022 12:38

    2008 den daha kötü günler bizi bekliyor.O zaman borsalar 57000 den 21000 e düşmüştü,,geri çıkışı %171,,şimdi daha da kötü şartlar var,,bir ülkeden temerrüt haberi gelmesi piyasaları tetikler.

  • Ali15 Haziran 2022 08:33

    Abd nin borsasında Tarihi zirveyi YAPTI...Borsa istanbul ise dolar bazında Tarihi diplere yakın...ekonomi düzelirse o vakit bizden belki bir cacık olur.

  • %15 düşüş ve sonra Toparlanma14 Haziran 2022 12:50

    ABD piyasalari zirvesine gore bu yil icinde %20 civarinda düşmüş görünüyor zaten. Yaklaşık %10 yada %15 kadar düşüş daha yapınca pandemi seviyelerine gelecek. Pandemi seviyesinin altina inecegini sanmiyorum ben. Zaten pandemi donemi de kriz ortami idi. %15 maxsimum düşüş yapıp sonrasinda toparlanmaya başlar diye düşünüyorum ben. Toplamda %35 düşüş büyük yatırımcı için bence yeterli diye düşünüyorum. Tabi hisse bazinda bakinca daha fazla düşenler de olabilir. Ama fazla düşüş alanının kalmadı bence

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ14 Haziran 2022 11:10

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  :-*  :-*  :-*  :-*  :-*  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)