E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaS&P 500 Endeksi ayı piyasasında---

S&P 500 Endeksi ayı piyasasında

S&P 500 Endeksi ayı piyasasında
13 Haziran 2022 - 17:18 borsagundem.com

ABD borsaları yeni haftaya sert düşüşle başladı. S&P 500 Endeksi gün içi rakamları itibariyle ayı piyasası topraklarına geriledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları haftaya sert düşüşle başladı.Ocak ayından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştiren S&P 500 Endeksi ayı piyasasına girdi.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %1,83 düşüşle 30.816,92 puanda, S&P 500 Endeksi %2,31 azalışla 3.810,82 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %2,62 düşüşle 11.043,07 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,1084 yükselişle %3,271 seviyesinde değerleniyor.

Ocak ayındaki en son zirvesinden yaklaşık %21 oranında düşen S&P 500 Endeksi üç hafta sonra tekrar gün içinde ayı piyasasına düşmüş oldu. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre en son zirvesine göre %20 ve üzerinde düşüşler ‘ayı piyasası’ bölgesi olarak adlandırılıyor. Endeks gün içerisinde zirve bu bölgenin içerisinde kapanış yaparsa resmi olarak ayı piyasasına girmiş olacak. S&P 500 yeni bir gün içi dip seviyesine ulaşırken Nasdaq Endeksi ise 52 haftanın en düşük seviyesi rekorunu tazeledi.

CNBC’nin haberine göre BTIG Teknik Analisti Jonathan Krinsky konuyla ilgili paylaştığı notta, “Bizim görüşümüze göre 3.400 puana kadar doğrudan gidilebilecek bir ‘haziran baygınlığı’ ihtimali önemli ölçüde arttı” ifadelerine yer verdi.

Krinsky, “Kazanan hisselerin satın alındığı ve kaybedenlerin satıldığı bir momentum geri dönüşünün endeks düzeyinde getiri yaratacağını düşünüyorduk. Ancak geçen hafta aşağı yönlü risklerin devamlılığını sürdürdüğünü hatırlattı” açıklamasında bulundu.

Dow Jones Endeksi’nde Boeing, Salesforce ve Chevron hisseleri güne sırasıyla %5, %4 ve %3 düşüşlerle başladı ve endeksi aşağı doğru baskıladı. Amazon, Netflix ve Nvidia gibi teknoloji hisseleri %4’ün üzerindeki düşüşlerle Nasdaq Endeksi’ni aşağı çekti.

Endekslerdeki düşüşler yatırımcıların resesyon endişelerinin yeniden yükselmesiyle birlikte geldi. Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan beklentilerin çok üzerindeki enflasyon verileri borsalarda hızlı düşüşlerin başlamasına neden olmuştu. ABD İstatistik Bürosu’ndan yapılan açıklamada tüketici fiyatlarının geçen ay bir yıl öncesine göre %8,6 yükseldiği görüldü. Bu artış Aralık 1981’den bu yana en hızlı yükselişi işaret ediyor. Enerji ve gıda fiyatlarını dışarıda tutan çekirdek enflasyon da %6 yükselerek beklentileri aştı.

Tahvil piyasalarında da yüksek enflasyonun etkileriyle oluşan hareketlilik göze çarpıyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) haftanın ilerleyen günlerinde yapacağı faiz artırımına hazırlanan tahvil piyasalarında kısa vadeli tahvil getirileri hızla yükselişe geçti. 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri 17 baz puan yükselerek %3,22’ye ulaştı.

Ekonomiye ilişkin olumsuz verilere tüketici duyarlılığı da eklendi. Michigan Üniversitesi Tüketici Duyarlılığı Endeksi 50,2 puanla haziran ayındaki ön okumalarda rekor düşük seviyeyi kaydetti.

ABD’de benzin fiyatları da hafta sonunda 5 dolar zirvesine ulaştı. Artışlar yükselen enflasyon ve düşen tüketici güveni endişelerine bir yenisini ekledi.

Bitcoin Pazartesi günü 24 bin dolar sınırdan aşağıya düşerek 23,500 dolar seviyesine geriledi.

FED’in Çarşamba günü en az yarım puanlık bir faiz artırımı açıklaması bekleniyor. ABD Merkez Bankası enflasyondaki yükselişi engellemek amacıyla Mart ayından bu yana faiz artışına gidiyor. FED en son Mayıs ayında 50 baz puan faiz artırmıştı. Bununla birlikte beklentilerin üzerinde gelen TÜFE raporu faiz artışlarının 75 puana çıkabileceği endişesini de artırıyor.

Yardeni Research Başkanı Ed Yardeni piyasalara ilişkin yorumlarında "Mayıs ayındaki TÜFE raporu, enflasyonun zirveye ulaştığına dair işaretlerin yetersiz olduğunu gösterdi. Ancak yine de yakında zirveye ulaşılmasını bekliyoruz. Rapor ayrıca daha şahin bir FED ve daha yüksek resesyon riski öneriyor" ifadelerine yer verdi.

"Hem yatırımcı hem de tüketici duyarlılığı bozuldu. Ancak bu kez, yaygın bir şekilde görülen düşüş, geçmişte olduğu gibi karşıt bir yükseliş sinyali getirecek kadar yararlı olmayabilir" diyen Yardeni firmasının %45 ihtimalle ekonomi için bir "hafif bir resesyon" öngördüğünü açıkladı. Yardeni geçen ay resesyon gerçekleşmesine %40 ihtimal veriyordu.

Yatırımcının korkulu rüyası stagflasyon

 

Piyasaların yol haritası Powell’da

 

Ünlü baş stratejistten boğa piyasası öngörüsü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)14 Haziran 2022 09:21

    FED işlemlerine göre ayarlar çekildi. FED çok abuk subuk bir şeyler demediği sürece insanlar biraz rahatlayacaktır. Karşılıksız para nereye kaçacak ki ? sıcak para matbaada basıldı. üretime girmeyecek. yanana yandı , kalanlarla yola devam :D

  • 🔨14 Haziran 2022 07:47

    Bugün tepki gelir her borsaya dün akşamdan alan timsahlar öğlene akşama doğru başlarlar ele vermeye yine klasik düşüş formasyonu destekde al dirençde sat terste alırsan doğrarlar.

  • ZELİHA KARAKAŞLI13 Haziran 2022 21:11

    haaaaaaaaaaaaaaaaa...haaaaaaaaaaaaaaaaaaa...haaaaaaaaaaaaaaaaa....