E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAmerikalılar tasarrufa yöneliyor, resesyon habercisi mi?---

Amerikalılar tasarrufa yöneliyor, resesyon habercisi mi?

Amerikalılar tasarrufa yöneliyor, resesyon habercisi mi?
05 Mart 2023 - 20:04 borsagundem.com

Amerikalılar harcamalarını nihayet frenliyor. Bu durum enflasyonun yavaşlamasına yardımcı olsa da durgunluğun işareti de olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası Fed’in rekor faiz artırımları fiyat artışlarını yavaşlatsa da, enflasyonun hala yüzde 2’lik hedefin çok üzerinde olduğu görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, veriler Amerikan halkının harcamalarını nihayet frenlediklerini gösteriyor. Bu durum hala sıcak seyreden enflasyonun düşmesine yardımcı olsa da bir durgunluğun da habercisi olma riski taşıyor.

Piyasalarda daha fazla kargaşa

Insider’dan Ryan Hogg’un haberine göre, enflasyon ve artan faiz oranları, hanehalkları üzerinde etkisini göstermeye başlamış gözüküyor. Veriler, Amerikalıların yeniden tasarrufa yöneldiklerine işaret ediyor. Başta perakendeciler olmak üzere birçok uzman, 2023 yılının ilk haftalarında tüketimde yaşanan yükselişin düşeceğine inanıyor.

Geçen yıl, Fed, rekor düzeydeki enflasyonu soğutmaya çalışırken tasarrufu teşvik etmek için faiz oranlarını sıfırdan neredeyse yüzde 5’e kadar yükseltti. Ancak tüketici harcamalarının tüm bunlar karşısında oldukça dayanıklı olduğu bu süreçte kanıtlanmış gözüküyor. Bank of America'dan Aditya Bhave'e göre, ücret enflasyonu, özellikle iş gücündeki büyümenin hızlı temposu göz önüne alındığında, fiyat enflasyonundan elde edilen ağrıyı dengelemiş durumda. Bankanın kıdemli ekonomist, “Ancak bu dinamikler yavaşladığında, fiyat enflasyonu biraz düşse bile, tüketicilerin kemerlerini sıkılaştırmaya başladığını göreceksiniz” diyor.

Fed, yine de agresif para sıkılaştırması politikasını sürdürebilir diyen Bhave, “Bu durum, bir durgunluk ve piyasalar için daha fazla kargaşa anlamına gelebilir” şeklinde konuşuyor.

Kredi kartı harcamaları düşüyor

Ekonomik veriler, Amerikalıların Kovid-19 başlangıcında verilen teşvik paketlerinin ardından yaşanan tarihi harcama çılgınlığının ardından yaklaşık üç yıl sonra 2023'ün ilk haftalarında hala harcama yaptıklarını gösteriyor.

Bank of America analistleri, hanehalkı kredi ve banka kartı harcamalarının Ocak ayına kadar yüzde 5'in üzerinde arttığını tespit ediyor. Bu arada, Fed'in tercih ettiği PCE enflasyon göstergesi, Aralık ayına kıyasla Ocak ayında tüketici harcamalarında yüzde 1.8'lik bir sıçrama yaşandığını gösteriyor.

Bu, Merkez Bankası'nın geçen yıl boyunca agresif faiz oranı artışlarının henüz talebi soğutmaya yetmediğini gösteriyor. Eski Hazine Bakanı Larry Summers'a göre, bu durum, durgunluğu daha olası hale getiren ‘çok rahatsız edici’ bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Ancak harcamadaki bu çılgınlık sona eriyor olabilir. ABD’li perakende devleri Target, Macy's ve Best Buy, insanların 2023'te harcamaları azaltmaları noktasında destek verdiklerini ve müşterilerin aktif olarak indirim aradıklarını belirtiyor. Bhave, Şubat ayının en son kredi ve banka kartı verilerinin harcamaların yavaşladığını gösterdiğini ifade ediyor.

Fed için enflasyon, büyüme ve resesyondan daha önemli

 

ABD'de resesyon tehlikesi

 

ABD' Hazine Bakanı'ndan resesyon yorumu

 

Resesyona hazırlanmanın 3 kritik adımı

 

Milyarder yatırımcı resesyon için tarih verdi

 

Piyasalar resesyon tehdidini hafife mi alıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • DIMBIL05 Mart 2023 21:16

    Bizimkilerde tam tersini yapıyor. Herkes 1-2 10 milyonluk otomobile binmek, 60 milyon TL lik cep telefonu lüks yatlar katlar 3-5 milyon TL lik dairelerde oturmak istiyor hiç tasarruf yıllarca yapmıyoruz.