E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiResesyona hazırlanmanın 3 kritik adımı---

Resesyona hazırlanmanın 3 kritik adımı

Resesyona hazırlanmanın 3 kritik adımı
27 Ocak 2023 - 14:42 borsagundem.com

ABD’de bir resesyon gerçekleşeceğine ilişkin öngörüler hem ekonomistler hem de toplum tarafından seslendiriliyor. Uzmanlar olası bir resesyona karşı şimdiden hazırlık yapmak gerektiğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisine ilişkin resesyon beklentileri her geçen gün artıyor. Birçok ekonomist ve CEO resesyonun bu yıl gerçekleşeceğini öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre resesyon geleneksel olarak iki çeyrek boyunca ekonomik büyümenin gerilemesi anlamına gelir. Ekonomik büyüme ise gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) üzerinden hesaplanır. GSYİH bir ülkenin mal ve hizmetlerinin çıktı değerlerini ölçer.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın geçtiğimiz gün açıkladığı verilere dünyanın en büyük ekonomisi 2022 yılını pozitif GSYİH ile tamamladı. Ekim ayından aralık ayına kadar GSYİH yıllık bazda %2,9 tırmandı.

Ancak ABD ekonomisine ilişkin riskler hâlâ devam ediyor. ABD Merkez Bankası (FED) enflasyonu frenlemek için faiz oranlarını yükseltirken aynı zamanda ekonomik büyümeyi de yavaşlatıyor olabilir.

Bir ekonomik gerileme konusunda endişelenen tek kesim uzmanlar değil.

Morning Consult’ın yakın zamanda gerçekleştirdiği bir anket araştırmasına göre Amerikalı yetişkinlerin yüzde 46’sı ülkenin halihazırda bir resesyonda olduğunu düşünüyor. Yüzde 25’lik bir kesimse gelecek yıla içerisinde bir ekonomik gerileme bekliyor.

CNBC’nin haberine göre Morning Consult’ın Finans Muhabiri Amanda Snyder konuyla ilgili açıklamasında, "Resmi olarak bir resesyonda değiliz. Ancak insanlar paralarının eskisi kadar yetmediğini veya gelirlerinin azaldığını hissediyorsa kişisel olarak bir mali gerileme yaşıyorlardır” ifadelerine yer verdi.

Araştırma sonuçlarına göre 2.200’ün üzerindeki katılımcının %31’i bir resesyona karşı tedbir almaya başladıklarını paylaştı.

Ocak ayı ortalarında yapılan ankete göre Amerikalı yetişkinlerin yarısı isteseler de henüz bir ekonomik gerileme için hazırlanmaya başlamadılar. Geri kalan %19’luk kesim ise bu tür bir hazırlık yapmak istemediklerini veya ihtiyaç duymadıkları için hazırlanmadıklarını belirtiyor.

Mali durumlarını korumak için adım atanların %41’i 100.000 doların üzerinde geliri olanlardan oluşuyor. Resesyona karşı harekete geçenlerin %39’u ise 50.000 ila 100.000 dolar arasında kazanıyor. 50.000 dolardan az kazananlar ise %24 ile resesyona hazırlanma olasılığı en düşük kesim.

Uzmanlar mali durumunu düzene sokmak için çaba gösterenlerin şu yolları takip edebileceğini belirtiyor:

1. Harcamalarınızı düşürün

Elbette marketlerdeki yüksek fiyatlar gıda harcamalarını sabitlemeyi zorlaştırabilir. Ancak diğer finansal hedeflere yer açmak için bir miktar geri çekilmenin yollarını aramak mümkün.

CNBC’nin Finansal Danışman Konseyi Üyesi, oXYGen Financial’ın CEO’su ve Kurucusu ve Yeminli Mali Müşavir Ted Jenkin 21 günlük bütçe temizliğinin harcamaları azaltmanın bir yolu olduğunu söyledi.

Jenkin’in önerisine göre 21 gün boyunca daha iyi bir fiyat bulup bulamayacağınızı görmek için her bir faturayı inceleyerek pazarlık yapmayı değerlendirebilirsiniz.

2. Acil durum tasarruflarınızı artırın

Kenara fazladan para ayırmak araba tamiri veya beklenmedik yüksek faturalar gibi öngörülmesi imkansız gelişmeler sırasında bütçenizin yara almamasını sağlayabilir.

Ancak anketler birçok Amerikalının 400 dolarlık bir masrafı nakit olarak karşılamakta zorlandığını gösteriyor.

Uzmanlar, bu konudaki kilit hamlenin tasarruflarınızı otomatikleştirmek olduğunu söylüyor. Bu sayede maaşınızdaki parayı görmeden tasarruf hesabınıza aktarabilirsiniz.

Bankrate Kıdemli Ekonomi Analisti Mark Hamrick konuyla ilgili açıklamasında, “Bu dönemi nispeten zarar görmeden atlatsak bile, söz konusu durum tasarruf etmek için daha fazla neden ortaya çıkarmaktadır. Henüz çok fazla para biriktiren biriyle karşılaşmadım” ifadelerine yer verdi.

3. Borç bakiyelerinizi azaltın

LendingTree’nin Baş Kredi Analisti Matt Schulz, daha yüksek faiz oranları borçlar için ödemelerin artırılmasıyla bakiyelerin kontrol altında tutulabileceğini belirtiyor.

Schulz, "Enflasyonun bu kadar hızlı büyümesi için insanlar için gerçekten sarsıcı bir şey" dedi.

Ancak kredi analisti bazı taktiksel para hamleleriyle bireysel faiz oranlarının kontrol edilebileceğine dikkat çekiyor.

Aydan aya taşıdığınız ödenmemiş kredi kartı bakiyeleriniz varsa, %0 faizli bir bakiye transferi teklifi kullanabilirsiniz veya bireysel kredi yoluyla bu borç için ödediğiniz maliyetleri düşürmeyi deneyebilirsiniz.

Schultz alternatif olarak, mevcut kredi kartı şirketinizden daha düşük bir faiz oranı istemeyi de deneyebileceğinizi belirtiyor.

Milyarder yatırımcı resesyon için tarih verdi

 

Küresel merkez bankaları neden altın alıyor?

 

Borsalar yönünü yeniden aşağı mı çeviriyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Aslan27 Ocak 2023 14:51

    Resesyon zamanları Borsalarda, Mali sektörde özellikle Holding ve girişim yaırım şirketlerine yaramıştır geçmişte. Aralarında temel analize göre defter değerinden iskontolu olanları seçmek lazım tabi...