E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de enflasyon bilmecesi hala çözüme kavuşmuş değil---

ABD’de enflasyon bilmecesi hala çözüme kavuşmuş değil

ABD’de enflasyon bilmecesi hala çözüme kavuşmuş değil
19 Ocak 2024 - 14:28 borsagundem.com

ABD’de enflasyonun ölmekten çok uzak olduğu düşünülüyor. Bu durum, Fed’in yüzde 2 hedefine ulaşmasını zorlaştırıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen yıldan bu yana yüksek enflasyonla mücadele eden ABD ekonomisinde, beklentilerin üzerindeki yavaşlamanın tersine dönmesi sonrası hesaplar yeniden gözden geçiriliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, varlık yönetim şirketi SEI’den James Solloway, enflasyonun ‘bir miktar acı çekmeden’ hedefe geri dönmeyeceğini öne sürüyor.

Yüzde 2 hedefi gerçekçi değil

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, “Nispeten sağlıklı bir ABD ekonomisinin enflasyonun ‘bir miktar acı çekmeden’ yüzde 2'ye gerilemesi pek olası değil ve mali piyasalar muhtemelen çok fazla faiz indirimini fiyatlıyor." Bu yaklaşım, Pennsylvania merkezli varlık yöneticisi SEI SEIC'in baş pazar stratejisti ve kıdemli portföy yöneticisi James Solloway'e ait.

Solloway’in görüşleri, Orta Doğu'da gerilimlerin alevlenmeye devam ettiği ve ABD verilerinin, Amerikalıların yüzde 5’in üzerinde faiz oranlarına ve ayakta kalan bir iş gücü piyasasına rağmen harcama yapma istekliliğine işaret ettiği bir haftada geliyor.

Solloway'in en büyük çıkarımlarından biri, büyük ekonomilerdeki ücret baskılarının merkez bankalarının enflasyon talimatlarıyla tutarlı olacak kadar azalmasının pek mümkün olmadığına dayanıyor. Solloway, birkaç varsayıma dayanarak ABD enflasyonunun Fed'in yüzde 2 hedefi etrafına gerileyeceğinde şüphe duyuyor. Bu varsayımlardan biri de geçen yıl görülen petrol fiyatlarındaki düşüşün 2024'te tekrarlanmayacağı yönünde. Solloway ayrıca Fed tarafından yapılacak herhangi bir faiz oranı indirimine olan ihtiyacı da sorguluyor.

Solloway yaptığı açıklamada, “Orta Doğu'da gerilimin tırmanma riski hala herkesin rahat etmesi gerekenden daha yüksek. Gerçek askeri çatışma kesinlikle petrol fiyatlarında keskin, kısa vadeli bir artışa ve başka bir arz şokuna yol açabilir. Böyle bir arz şoku enflasyon beklentilerinin hızla artmasına neden olabilir” diyor.

11 Ocak’ta açıklanan Aralık ayı ABD tüketici fiyatları endeksi ve Perşembe günkü ilk işsizlik başvuruları verilerinin ardından ise Soloway, “Gelecek altı ay için ekonomik rakamlarda pek bir zayıflık görünmüyor. Enflasyonun yüzde 3 ila yüzde 4 arasında olması muhtemel ve piyasalar, son altı aydaki iyi enflasyon okumalarından sonra buna hazır gözükmüyor” şeklinde konuşuyor.

Merkez bankaları henüz misyonunu tamamlamadı

Gerçekten de, SEI tarafından yayınlanan 18 sayfalık rapora göre, ABD, İngiltere, Kanada, Euro Bölgesi ve Japonya için değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan temel enflasyon ölçümleri, merkez bankalarının henüz misyonunu tamamlamadığını gösteriyor.

Solloway'in görüşüne göre, diğer şeylerin yanı sıra yüksek ücretlerden kaynaklanan temel maliyet baskıları nedeniyle enflasyonun hâlâ hareket alanı bulunuyor. Ayrıca Solloway, İsrail-Hamas savaşının da tırmanarak enerji fiyatlarında artışa neden olabileceğini ve ABD’de bu yılki başkanlık seçiminin de ‘piyasalar için bir başka istikrarsızlığının kaynağı' olabileceğini öne sürüyor.

Solloway, yaptığı açıklamada, ABD'de yüzde 3'lük enflasyon oranının tek başına sorun teşkil etmediğini söylüyor. Solloway, “Sorunlu olan, Kovid öncesindeki ortama dönüşe işaret eden piyasa beklentileri. Enflasyonun daha yüksek olma eğiliminde olduğu ve bunun sonucunda faiz oranlarının zaman içinde daha yüksek kalması gerektiği yeni bir rejimdeyiz” diyor.

Jeopolitik gerilimler

Perşembe günü, yatırımcıların Orta Doğu gerilimlerinden kaynaklanan arz tehdidini değerlendirmesiyle yön arayışının ardından petrol vadeli işlemleri yükselişe geçti. Ancak ham petrol, İsrail-Hamas savaşının Ekim ayında başlamasından bu yana jeopolitik risk primi oluşturmakta zorlanıyor.

UniCredit Bank'ta uluslararası ekonomi ve enerji ekonomisti olan Edoardo Campanella, Brent petrol fiyatlarının varil başına 80-85 dolar aralığına itilmesini beklediğini ancak bu fiyatların bazı riskler barındırdığını söylüyor. ABD'nin İran petrolüne yaptırımları artırması, İran destekli Husilerin Suudi Arabistan'daki tesisleri hedef alması veya İran yakınındaki Hürmüz Boğazı'nda istikrarsızlığın artması durumunda fiyatların 100 doların üzerine çıkabileceğini ekliyor.

Hisse senedi piyasalarında yüzde 10’luk düzeltme

Bu arada, ABD'de işsizlik başvuruları için son 16 ayın en düşük seviyesinin görülmesinin, 30 yıllık Hazine tahvil getirilerini yeni yılın en yüksek seviyelerine taşıdığı gözleniyor. BTIG Küresel Ticaret Eş Başkanı Tom di Galoma, "Hazine'nin 18 milyar dolarlık 10 yıllık TIPS ihalesi Perşembe öğleden sonra yatırımcılardan güçlü talep gördü; bu da enflasyondan korunma ihtiyacına işaret ediyor” diyor.

Fed fon vadeli işlem yatırımcıları, son ABD verileri güçlü olmasına rağmen Fed'in Aralık ayına kadar beş ila yedi çeyrek puanlık faiz indirimi yapacağı beklentilerine bağlı kalmaya devam ediyor. ABD hisse senedi piyasaları ise Nasdaq’taki yüzde 1,4'lük yükselişin öncülüğünde yükselişle kapandı.

Ancak enflasyonun gidişatına, merkez bankalarının tepkilerine, ekonomik büyümeye ve kurumsal kar görünümüne ilişkin değişen algılar, finansal piyasaları altüst etme potansiyeli taşıyor. Solloway, S&P 500'de yüzde 10'luk bir düzeltmenin göz ardı edilemeyeceğini söylüyor ve raporunda “Bizim görüşümüze göre enflasyon ölmekten çok uzak” diye yazıyor.

Stratejist, “Enflasyonun bir miktar acı çekmeden merkez bankalarının hedefine kadar düşmeyeceği yönündeki pozisyonumuzu koruyoruz. İş gücü piyasalarının yüzde 2'lik sürdürülebilir bir enflasyon oranıyla tutarlı olması bağlamında ücretler üzerinde yeterli aşağı yönlü baskı oluşturacak kadar rahatlaması için küresel ekonomilerin uzun süreli ortalamanın altında bir büyüme veya doğrudan daralma dönemine katlanması gerekeceğini düşünüyoruz” şeklinde yazıyor.

Altın boğası: FED enflasyon savaşını çoktan kaybetti!

 

Enflasyon rakamları Fed’in faiz indirimi hamlesini zora soktu

 

Fundstrat: Borsa yüzde 7 oranında değer kaybedecek

 

Borsa yatırımcıları için seçim yılının en ideal ayları

 

ABD borsası 'Dow Teorisi’ne meydan okuyor

 

Ekonomist Steve Hanke: Şiddetli resesyonla birlikte hisse senetleri de değer kaybedecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)