E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAltın boğası: FED enflasyon savaşını çoktan kaybetti!---

Altın boğası: FED enflasyon savaşını çoktan kaybetti!

Altın boğası: FED enflasyon savaşını çoktan kaybetti!
12 Ocak 2024 - 16:38 borsagundem.com

ABD enflasyon verilerinin beklentileri aşmasıyla FED’e yönelik eleştiriler de hızlandı. Altın boğası olarak bilinen Peter Schiff FED’in enflasyonla olan savaşını çoktan kaybettiğini söyledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de dün açıklanan enflasyon verileri beklentilerin üzerinde gelerek yatırımcıları korkuttu. ABD borsaları sabah saatlerinde keskin bir düşüş gerçekleştirmesinin ardından bir miktar direnç gösterdi ve günü yatay seviyede bitirdi. Ancak ‘altın boğası’ olarak bilinen ünlü ekonomist Peter Schiff son rakamları ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyon savaşını kaybettiğinin kanıtı olarak okuyor.

Schiff X üzerinden yaptığı açıklamada FED Başkanı Jerome Powell’a ve Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerine eleştiri oklarını yönelterek, “Powell veya diğer FOMC üyeleri de dahil olmak üzere FED’in enflasyonu %2’ye düşürmeyi başaracağını düşünen her kim varsa enflasyonu ne olduğunu anlamamıştır” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre ABD aralık ayı manşet enflasyonunun yanı sıra yüksek volatiliteli doğası nedeniyle gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyon da aylık bazda %0,3 oranında arttı. Ekonomistler çekirdek enflasyonun %0,2-0,3 aralığında artmasını bekliyordu. Yıllık TÜFE ve çekirdek TÜFE sırasıyla %3,4 ve %3,9 olarak açıklandı. Ekonomi çevreleriyse bu artışların sırasıyla %3,2 ve %3,8 olacağını öngörüyordu.

Benzinga’nın haberine göre Schiff konuyla ilgili açıklamasında, “Bugün aralık ayı TÜFE’sinin beklenenden daha yüksek olması FED’in enflasyonla savaşını kazanmak için daha fazla mücadele etmesi gerektiği anlamına gelmiyor. Bu savaşın çoktan kaybedildiği anlamına geliyor!” ifadelerini kullandı.

Enflasyonist baskının hız kesmeden arttığına dair korkular, merkez bankasını 2022'nin başlarında sıfıra yakın seviyelerde olan politika faizlerini 2023'e kadar olan süreçte 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-%5,50 yükseltmesine sebep olmuştu. Enflasyonun 2022 yazındaki zirveden geri çekilmesiyle FED yönetimi de para politikasını yumuşattı ve faiz artışlarını duraklatmaya başladı.

Powell ve diğer FED yöneticileri, gelecekteki para politikası yörüngesinin enflasyonun gidişatına bağlı olacağını savunmayı sürdürüyor.

Aralık ayı enflasyon rakamlarını yorumlayan bir diğer önemli isim, Comerica'nın Baş Ekonomisti Bill Adams, enflasyondaki artışın büyük ölçüde benzin fiyatının keskin bir şekilde düştüğü 2022'nin sonlarıyla eşit olmayan baz karşılaştırmalarını yansıttığını söyledi.

Adams, “Karşılaştırmak gerekirse benzin fiyatları Kasım 2023 ile Aralık 2023 arasında normalden biraz daha az düştü. Bu da TÜFE benzin fiyatları bileşeninde mevsimsellikten arındırılmış bir aylık artışa yol açtı” ifadelerine yer verdi.

Adams, TÜFE'nin barınma maliyetleri bileşeninin aylık oranının normalden daha hızlı arttığını ancak aynı barınma maliyetlerinin yıllık bazda kasım ayındaki %6,5'ten aralık ayında %6,2'ye gerilediğini de açıklamasına ekledi. Söz konusu bileşen, gıda ve enerji hariç tutulduğu tipik bir çekirdek TÜFE sepetinin beşte ikisini oluşturuyor.

Baş ekonomist yine de pandemi etkilerinin azalmasıyla ekonomik büyümenin normal bir hıza oturacağını ve dolayısıyla enflasyonun normal hızına geri döneceğini öngörüyor. Adams enflasyondaki yavaşlamanın FED’i faiz indirimlerine yönelteceğini de hatırlattı.

JPMorgan ve Bank of America bilançolarını açıkladı

 

FED’in faiz indirimleri başka bahara mı kaldı?

 

Seçimler altına yukarı yönlü destek verecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)