E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon rakamları Fed’in faiz indirimi hamlesini zora soktu---

Enflasyon rakamları Fed’in faiz indirimi hamlesini zora soktu

Enflasyon rakamları Fed’in faiz indirimi hamlesini zora soktu
12 Ocak 2024 - 10:54 borsagundem.com

ABD'de son açıklanan enflasyon verilerinin, Fed’in faiz oranlarına ilişkin bir sonraki hamlesini öngörülemez kıldığı düşünülüyor. Wall Street ise iyimserliğini koruyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de son enflasyon okumasının, yatırımcıların Fed’in Mart ayında faiz indirimine gideceği varsayımında çatlaklar oluşturduğu varsayılıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, enflasyonun bir önceki aya kıyasla artması, ABD’de yatırımcıların Fed’e yönelik iyimser beklentilerini zedelediği görülüyor.

İlk faiz indirimi umulandan daha geç olabilir

Yahoofinance’ten Jennifer Schonberger'in haberine göre, ABD’de dün yayınlanan enflasyon raporu, Aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE), bir önceki aya ait yüzde 3,1’e kıyasla, geçen yıl aynı aya göre yüzde 3,4 artmasıyla tüketici fiyatlarının beklentilerin üzerinde arttığını ortaya koydu.

Değişken gıda ve enerji kategorileri çıkarıldığında, ‘çekirdek enflasyon’ önceki aya göre yüzde 4'ten yıllık yüzde 3,9'a düştü. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler çekirdek enflasyonun yüzde 3,8 seviyesinde olmasını bekliyordu.

Rakamların, 2024'te üç faiz indiriminin gerçekleşebileceğini ancak bunun ne zaman olacağının henüz net olmadığını belirten Fed yetkililerinin karşı karşıya olduğu görevi karmaşıklaştırması bekleniyor. Yatırımcılar bu yıl Mart ayından itibaren altı kesinti bekliyor.

LPL Financial Baş Küresel Stratejisti Quincy Krosby, “TÜFE raporu, Fed'in ilk faiz indiriminin piyasanın umduğundan daha geç olabileceğini gösteriyor” diyor.

Fed yetkilileri henüz erken olduğunu düşünüyor

Perşembe günkü raporun ardından birçok Fed yetkilisi görüşlerini sundu. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Mart ayının muhtemelen faiz indirimi için çok erken olduğunu ve TÜFE raporunun merkez bankasının hâlâ enflasyonu daha da düşürmesi gerektiğini gösterdiğini ifade etti.

Richmond Fed Başkanı Tom Barkin, enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine ulaşma yolunda olduğuna dair hâlâ kanıt beklediğini söylerken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee de kesintilerin başlayabilmesi için daha fazla veri görmesi gerektiğini söyledi.

Enflasyon, merkez bankasının 1980'lerden bu yana fiyatları soğutmak için yürüttüğü en agresif kampanyanın ardından, elbette ılımlı seyrini sürdürüyor. Çekirdek enflasyon geçen yılın başındaki yüzde 5,6 seviyesinden yüzde 3,9 seviyesine geriledi. Fed en son Temmuz ayında faiz oranlarını 22 yılın en yüksek seviyesine çıkarmıştı.

Diğer Fed yetkilileri de son dönemde faiz beklentilerinde frene bastı. New York Fed Başkanı John Williams, yaptığı açıklamada, indirimlerin yalnızca Fed'in enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine geri döneceğinden emin olduğu zaman gerçekleşeceğini öngördüğünü söyledi ve Aralık ayında ifade ettiği görüşünü tekrarladı. Williams, “Hedeflerimize tam olarak ulaşmak için bir süre daha kısıtlayıcı bir politika duruşu sürdürmemiz gerekeceğini tahmin ediyorum" diye ekledi.

Öte yandan Williams, ‘temel hizmet enflasyonu’ olarak bilinen enflasyonun önemli bir ölçüsünde ‘önemli ilerleme' kaydedildiğine dikkat çekti ve kira artışlarının salgın öncesi seviyelere dönmesiyle barınma enflasyonunun yavaşladığının da altını çizdi.

Perşembe günkü TÜFE raporu, enflasyon ölçüsü eksi konutun Aralık ayında yüzde 3,4 büyüdüğünü, barınmanın ise Kasım ayındaki yüzde 6,5'e kıyasla yüzde 6,2 ile daha yavaş bir hızda büyüdüğünü gösterdi.

Çekirdek enflasyon kapsamında değerlendirilen kira fiyatları ise yüksek seyrini sürdürüyor. Kira endeksi ve mülk sahiplerinin eşdeğer kirası endeksi üst üste üçüncü ayda aylık bazda yüzde 0,5 oranında arttı.

Fed Guvernörü Michelle Bowman ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de bu hafta başında yaptıkları yorumlarında dikkatli olma çağrısında bulunarak, faiz oranlarını bir süre mevcut seviyelerde tutmanın enflasyonu merkez bankası hedefine geri çekebileceğine inandıklarını söyledi.

Son düzlük daha fazla zaman gerektiriyor

LPL Financial'dan Krosby, “Enflasyonist baskılar genel olarak yavaş yavaş düşse de, inatla beklentilerden yüksek kalıyor çünkü ‘son düzlük' olarak adlandırılan süreç nihai hedefe ulaşmak için daha fazla zaman gerektiriyor” diyor.

Yatırımcılar ve diğer bazı piyasa gözlemcileri Perşembe günkü enflasyon verisinden sonra bile hızlı faiz indirimi senaryosuna tutunmaya devam ediyor. Wall Street hala Fed'in Mart ayında faiz indirimine gitme ihtimalini yüzde 61 olarak fiyatlıyor.

Bank of America ekonomisti Stephen Juneau, “İndirimleri ertelemenin yeterli olduğunu düşünmüyorum. İndirim döngüsünü başlatacak bir Mart kesintisi bekliyoruz. Bu, kapıyı açık tutar, kesinlikle kapıyı yüzünüze çarpmaz” şeklinde konuşuyor.

Küresel piyasalarda enflasyon etkisi

 

Avrupa borsaları ABD'deki beklentileri aşan enflasyonla düştü

 

ABD'de enflasyon rakamları açıklandı

 

Piyasalar Fed'e yöneliyor

 

New York Fed Başkanı Williams: Kısıtlayıcı politika duruşu devam ettirilebilir

 

Wall Street’in kaderi FED beklentilerine bağlı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)