E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de stagflasyon korkusu yeniden canlanıyor---

ABD’de stagflasyon korkusu yeniden canlanıyor

ABD’de stagflasyon korkusu yeniden canlanıyor
26 Nisan 2024 - 12:58 borsagundem.com

ABD’de ekonomik büyümeye ilişkin son gelen zayıf veriler, stagflasyon korkusunu yeniden alevlendiriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyon ve yavaşlayan ABD büyümesi, yatırımcıların en kötü senaryoya ilişkin endişelerini artırıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, GSYİH raporu piyasada stagflasyon korkularını canlandırırken Fed'in faiz artırımı riskinin de arttığı görülüyor.

Resesyondan daha zor

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, son gelen ABD ekonomik verileri, dünyanın en büyük ekonomisinin ‘stagflasyon’ tipi bir ortama girebileceğine dair endişelerini dile getirmeye başlayan yatırımcıların ve ekonomistlerin alarm zillerini çalmasına neden oluyor.

Yüksek enflasyon ve yavaşlayan ekonomik büyümenin bir kombinasyonu olan stagflasyon, Fed politika yapıcıları için olası tüm olasılıkların en kötüsü olarak değerlendiriliyor çünkü bunun üstesinden gelinmesinin resesyondan bile çok daha zor olduğu kabul ediliyor.

Resesyon, Fed'e faiz oranlarını düşürmesi için neden verecektir ve buna ABD ekonomisinin zamanla büyüyerek çıkabileceği bir dip noktası da eşlik edebilir. Ekonomistler, aksine, büyümenin zaten zayıfladığı bir dönemde stagflasyonun faiz artırımı gerektirebileceğini söylüyor.

ABD ekonomik büyümesi yüzde 1,6 oranıyla daha düşük bir seviyeye yavaşlamasına rağmen, çekirdek PCE enflasyonunun ilk çeyrekte yıllık yüzde 3,7 gibi sıcak bir orana ulaşmasının ardından Perşembe günü ABD devlet borçlanma ve opsiyon piyasasında enflasyonun ilerleyişiyle ilgili endişeler görüldü.

Faiz artırımı ihtimali

Perşembe günkü veriler, Hazine getirileri ve enflasyona göre düzeltilmiş getirilerin, Fed Başkanı Jerome Powell'ın merkez bankasının faiz oranlarını artırmayı bitirdiğini ima ettiği Kasım ayından bu yana en yüksek seviyelere çıkmasına neden oldu. NewEdge Wealth'ten kıdemli portföy yöneticisi Ben Emons, Teminatlı Gecelik Finansman Oranı vadeli işlemlerine ilişkin opsiyonların, Aralık ayına kadar Fed'in faiz artırımı olasılığının bir gün önceki yüzde 17'den yüzde 21,4'e yükseldiğini gösterdiğini belirtti.

Stifel, Nicolaus & Co.'dan ekonomist Lauren Henderson da, “Enflasyonun, daha yüksek fiyatlara yönelik beklentilerin daha yüksek enflasyona yol açabileceği, kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet olabileceğini biliyoruz. Fed yetkilileri enflasyonun kontrolünü kaybetme konusunda endişe duysalar bile bunu dile getirmezler çünkü uygun politikayla piyasa katılımcılarının enflasyonun kontrol altında olmasını sağlamak için ellerinden geleni yaparlar” diyor.

Henderson, “Bu üç aylık beklenenden daha sıcak enflasyon verileri Fed'in aradığı şey değil ve ben ilk tur faiz indirimi olasılığının daha da ileri itildiğine inanıyorum. Faiz artırımları artık gündeme geldi ve veriler beklenenden yüksek enflasyon göstermeye devam ederse faiz artırım potansiyeli gerçekten var demektir” şeklinde konuşuyor.

Stagflasyon anlatısı yeniden gündemde

ABD'de stagflasyon olasılığına ilişkin uyarılar 2021, 2022 ve 2023'te periyodik olarak ortaya çıkmış, bu uyarıların yerini bu yıl enflasyon azaldıkça ABD ekonomisinin muhtemelen güçlü kalacağı anlatısı almıştı. Perşembe günkü veriler bu hikayeyi beklenmedik bir şekilde altüst ederken stagflasyonun kapıda olup olmayacağı konusundaki tartışmayı da canlı tuttu.

FHN Financial'ın makro stratejisti Will Compernolle, “Kötü enflasyonu göz ardı etmek zor ancak bu mutlaka gelecek şeylerin bir işareti olduğu anlamına gelmiyor çünkü enflasyon büyümeyi geciktirebilir. Geçen yılın ikinci yarısında büyüme o kadar güçlüydü ki muhtemelen ilk çeyrek enflasyonunu artırdı” şeklinde konuşuyor.

Compernolle, “Enflasyonun ivmesinin nereye gittiği belli değil ve ben hâlâ ekonominin temel dengesinin iki yıl öncesine göre daha iyi olduğunu düşünüyorum. Enflasyon, tam olarak anlamadığımız bir tür eylemsizlik kuvveti ve enflasyona şu ya da bu şekilde katkıda bulunan birçok mekanizma var” diye ekliyor.

Yellen: ABD ilk çeyrek büyümesi yukarı yönlü revize edilebilir

 

ABD borsalarına 'büyüme' darbesi

 

Yatırımcılar zayıflayan ekonomiden çok, enflasyondan endişe ediyor

 

ABD ekonomisi ilk çeyrekte beklentilerin altında büyüdü

 

Dev ABD bankasından 'stagflasyon' uyarısı

 

JPMorgan: Yatırımcılar, 70’ler tarzı bir stagflasyona hazırlıklı olmalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)