E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkonomist Steve Hanke: Şiddetli resesyonla birlikte hisse senetleri de değer kaybedecek---

Ekonomist Steve Hanke: Şiddetli resesyonla birlikte hisse senetleri de değer kaybedecek

Ekonomist Steve Hanke: Şiddetli resesyonla birlikte hisse senetleri de değer kaybedecek
18 Ocak 2024 - 17:37 borsagundem.com

Üst düzey ekonomist Steve Hanke, hisse senetlerinin düşeceğini, ABD’de resesyonun yaşanacağını ve enflasyonun bu yıl yüzde 2'nin altına gerileyeceğini öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinin bu yıl nasıl seyredeceği ve bu seyrin hisse senedi piyasalarına nasıl yansıyacağı merak ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ekonomist Steve Hanke, ABD hisse senedi piyasalarında çöküş yaşanacağını, ABD ekonomisinin şiddetli bir resesyona sürükleneceğini ve enflasyonun şaşırtıcı şekilde yüzde 2 seviyesinin altına gerileyeceğini tahmine diyor.

Resesyon can yakacak, bu hisse senetlerine de yansıyacak

Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Ekonomi Profesörü Hanke, “Hisse senetlerinin görünümüne bakıldığında pahalı olmaya devam ediyorlar ve durgunluk can yakmaya başladıkça bu durum olumsuz anlamda hisse senetlerine de yansıyacak” diyor.

S&P 500 Endeksi, 2023 yılında yüzde 24 oranında arttı ve şu anda rekor seviyeye yakın işlem görüyor. Hisse senetleri genellikle şirket kazançlarının katları üzerinden değerleniyor ve bu nedenle çoklu kontratlar veya kazançlar azaldığında düşme eğilimi gösteriyor. Bunların her ikisi de, yatırımcı duyarlılığının ve kurumsal karların genellikle zarar gördüğü bir ekonomik gerileme döneminde gerçekleşiyor.

Enflasyon ABD kaynaklı

Ronald Reagan'ın eski ekonomi danışmanı da olan Hanke’nin görüşü, son yıllardaki değişken enflasyonun temel olarak ABD'deki değişikliklerden kaynaklandığı ve para arzı, tedarik zincirindeki aksaklıklar ve enerji ve metal fiyatlarındaki dalgalanmalar gibi diğer faktörlerle alakası olmadığı yönünde.

Usta ekonomist ve Hanke'nin meslektaşı John Greenwood, Temmuz 2021'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin yıllık bazda yüzde 9 kadar hızlı bir şekilde artacağını öngörmüştü. Tam 1 yıl sonra enflasyon yüzde 9,1 ile zirveye ulaştı. Daha sonra enflasyon ölçümünün geçen yılın Aralık ayına kadar yüzde 2 ila yüzde 5 arasına düşeceğini tahmin ettiler ve enflasyon yılı yüzde 3,4 seviyesinde tamamladı.

Enflasyon bu yıl yüzde 2’nin altına gerilecek

Hanke, “Milton Friedman'ın bize uzun zaman önce öğrettiği gibi enflasyon her zaman ve her yerde parasal bir olgudur. Paranın miktar teorisine dayanan tahminimizin bu kadar doğru olmasının nedeni de bu” diyor.

Şimdi Hanke ve Greenwood, manşet enflasyonun bu yılın sonuna kadar Fed'in yüzde 2'lik hedef oranının altına düşeceğini öngörüyor. İkili, bu hafta National Review’da kaleme aldıkları yazıda, para arzının geniş bir ölçüsü olan M2'deki yıllık yüzde 6 büyümenin enflasyonu muhtemelen yüzde 2 civarında tutacağını öne sürdüler.

İkili, Aralık ayında ‘paranın ekonominin yakıtı olduğunu’ ve para arzındaki maddi değişikliklerin ekonomik büyüme, harcamalar ve fiyat artışlarının hızı üzerinde gecikmeli bir etkiye sahip olduğunu açıklamıştı. İkili, kısmen Kovid-19 sırasındaki teşvik önlemleri nedeniyle Şubat 2021'e kadar yılda yüzde 27 oranında tarihi bir büyüme kaydeden para arzının Mart 2022'den bu yana düştüğünü ve bunun ABD ekonomisinin ‘tükendiği’ anlamına geldiğini belirtmişti.

Hanke bir süredir benzer uyarılarda bulunuyor. Geçen Şubat ayında şirket kârlarının ve üretimin azalması nedeniyle hisse senetlerinin darbe alabileceği konusunda uyarıda bulunan Hanke, Ağustos ayında kayıtsız yatırımcıların piyasanın çöküşüne ve resesyona doğru ‘uyurgezerlik’ yaptığından yakınmıştı.

BlackRock: Resesyon uzak ihtimal

 

Jeffrey Gundlach: Resesyon an meselesi

 

Resesyon yaklaşırken hisse almak doğru mu?

 

David Rosenberg: Resesyon olasılığı hala yüksek, borsalar raydan çıkabilir

 

Resesyon dönemlerinde hisse almak doğru mu?

 

ABD ekonomisini 2024’te resesyon mu bekliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)