E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında spekülatif hareketler yoğunlaşıyor---

ABD borsalarında spekülatif hareketler yoğunlaşıyor

ABD borsalarında spekülatif hareketler yoğunlaşıyor
07 Mart 2024 - 16:26 borsagundem.com

Teknik analiz uzmanı Milton Berg, ABD borsalarındaki düşüşün oldukça derin olabileceğini söylüyor. Berg, özellikle büyüme hisselerinde görülen spekülatif hareketlerin bunun kanıtı olduğunu öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları, yatırımcıları tedirgin edici bir düzeltme yaşıyor. Düzeltmenin derin bir düşüşe evrilip evrilmeyeceği konusunda taraflar ikiye bölünmüş durumda.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, seçkin teknik analist Milton Berg, S&P 500'ün yüzde 60 oranında düşebileceği, resesyonun yaklaştığı ve borsa spekülasyonlarının giderek daha yaygın hale geldiği varsayımlarında haklılık payı olabileceğini söylüyor.

Yüzde 60 düşüş varsayımı haklı olabilir

Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, deneyimli teknik analist Milton Berg, “S&P 500'de yüzde 60'lık bir düşüş bekleyen uzun vadeli düşüş yanlısı ayılar bunu başından beri söylüyorlar ve sonunda haklı çıkabilirler” diyor.

Bu büyüklükte bir satış, gösterge hisse senedi endeksini 5.000 puanın üzerinden 2016'dan bu yana ilk kez yaklaşık 2.000 puan bandına döndürüyor. Berg muhtemelen S&P 500'de yüzde 63'lük bir düşüş riskini işaret eden John Hussman'a veya belki de yüzde 50'lik bir düşüş olasılığını dile getiren Jeremy Grantham'a onay veriyor. Berg, bu kadar büyük bir düşüş beklemediğinin altını çiziyor ve hisse senetlerinin yalnızca yüzde 8 ila yüzde 15 oranında düşebileceğini öne sürüyor.

Resesyon ihtimali yüksek

George Soros ve Stanley Druckenmiller gibi seçkin yatırımcıların eski danışmanı olan Berg, şu anda Milton Berg Advisors'ı yönetiyor. Hisse senedi piyasasının daha da yükselebileceğini vurgulayan Berg ancak çeşitli teknik göstergelerin borsanın nihai bir zirveye yaklaştığını gösterdiğinin altını çiziyor. Berg, “Piyasa muhtemelen düşüşe geçecek ve muhtemelen bir resesyon ya da en azından büyük bir yavaşlama olacak” diyor.

Berg, Fed'in faiz artırımlarını, düşüş yönlü satış opsiyonlarının yükseliş alım opsiyonlarına oranının düşük olmasını, aşırı iyimser yatırımcı duyarlılığını ve piyasa genişliğini hisse senetlerinin zirveye ulaştığına dair işaretler olarak öne çıkarıyor. Berg, Öncü Ekonomik Endeks’in uzun süreli düşüşünü, ters getiri eğrisini ve sanayi üretimi üzerindeki baskıyı ise yaklaşan resesyonun kanıtı olarak vurguluyor.

Berg, uzun süredir S&P 500 ve Nasdaq Composite'i geçtiğimiz yıl sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 38 oranında artıran hisse senetlerinde devam eden yükselişi, 1929'daki Wall Street Çöküşü ve 2000 yılındaki 'dot-com balonu’ ile karşılaştırıyor.

Berg ayrıca spekülasyonun 2021'de meme hisse senetleri ve SPAC'ler gibi nispeten niş varlıklardan yaygın olarak sahip olunan birinci sınıf hisse senetlerine kaydığını ve çok daha fazla yatırımcıyı potansiyel düşüşlere maruz bıraktığını belirtiyor.

Yüzde 30 kısa pozisyon

Berg, “Bilançoları iyi ve kazançları iyi olan gerçekten sağlam şirketlere gelince, şu anda 2000'de ya da 2021'de gördüğünüzden çok daha büyük spekülasyonlar var. Bu muhtemelen çoğu kurumsal yatırımcının sahip olmadığı şirketlerdeki spekülasyonlardan daha ölümcül" diyor.

Berg ayrıca portföyünün yüzde 30 oranında kısa pozisyonda olduğunu açıklıyor. Berg, aralarında Nvidia ve Netflix'in de bulunduğu, aşırı genişlemiş görünen ve piyasadan daha fazla düşüş yaşaması muhtemel 20 hisse senedine karşı bahis oynadığını itiraf ediyor.

Son yıllarda çok sayıda üst düzey yatırımcı, analist ve ekonomist, hisse senetlerinin çökeceği ve resesyonun kaçınılmaz olduğu konusunda uyarıda bulunuyor ancak piyasa ve ekonomi onların korkunç öngörülerini boşa çıkarmaya devam ediyor.

Buffett’tan spekülatörlere uyarı: Borsalar çöktüğünde adalet beklemeyin

 

David Rosenberg: Hisse senedi piyasalarına spekülatif bir çılgınlık hakim

 

Bank of America: Borsada rallinin anahtarı 'aşırı alım' bölgesinde kalmak

 

Rallinin devamı için ekonomiye dair kötü haberlere ihtiyaç var

 

Bugünkü büyüme hissesi rallisi 90'ların teknoloji balonuna mı benziyor

 

Yapay zeka rallisine uzmanlar ne diyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz07 Mart 2024 17:25

    Bizim borsaya hiç bir şey olmaz çünkü başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.Benim endişem yoktur seçimlere kadar endeks 12 000-16 150 yapacaklar ondan sonra kar satışları gelecektir.Fakat yılsonuda yabancıların gelmesi ile endeks 30 000 olacağını düşünmekteyim