E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDavid Rosenberg: Hisse senedi piyasalarına spekülatif bir çılgınlık hakim---

David Rosenberg: Hisse senedi piyasalarına spekülatif bir çılgınlık hakim

David Rosenberg: Hisse senedi piyasalarına spekülatif bir çılgınlık hakim
13 Şubat 2024 - 16:14 borsagundem.com

Ekonomist David Rosenberg, ABD borsalarının 2008 çöküşü öncesi gibi göründüğünü söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yeni rekor seviyelere tırmanıyor olsa da bazı isimler yükselişin devam edeceğinden emin değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, üst düzey ekonomist David Rosenberg, borsanın ‘dot-com' ve ‘2008 çöküşü’ öncesindeki gibi göründüğünü öne sürüyor.

Spekülatif çılgınlık

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, ekonomist David Rosenberg'e göre borsa, 2008 ve 2000'deki çöküşlerden önce gelen ‘spekülatif çılgınlığın' aynı uyarı sinyallerini veriyor.

2008 durgunluğunu öngören ve son borsa yükselişinde Wall Street’in karşıt sesi olan sesini yükselten Rosenberg Araştırma Başkanı David Rosenberg, S&P 500'ün ilk kez 5.000 puanı aşmasıyla hisse senetlerinde yükselişe geçen ‘kızgın boğa piyasasına’ dikkat çekiyor.

Gösterge endeks geçen yılın Ekim ayındaki en düşük seviyesinden yaklaşık yüzde 22 oranında yükselerek boğa piyasası için resmi eşiği aştı. Endeks ayrıca son beş haftadır yükselişte ve son 15 haftanın 14'ünde bu yükselişi sürdürüyor. Bu, 1970'lerin başından bu yana görülmemiş bir galibiyet serisine karşılık geliyor.

Ancak Rosenberg, paylaştığı notta, piyasanın ‘dot-com’ ve '2008 çöküşleri’nden önceki ortama tehlikeli derecede benzemesi nedeniyle, kazanımların yatırımcılar için iki ucu keskin bir bıçak olduğunu yazıyor.

Nifty Fifty dönemi

Rosenberg, “Piyasa her geçen gün, 1999 ile 2007 arasında bir geçişmiş gibi hissettiriyor. Riskli varlıkların çoğunda devasa bir spekülatif fiyat balonu var ve yapay zeka gerçek olsa da, internet de ve Nifty Fifty dönemini anımsatan yükseklerden uçan hisse senetleri de öyleydi” diyor ve 60'lı ve 70'li yıllarda borsaya hakim olan ve daha sonra yüzde 60 civarında düşen 50 büyük hisse senedinden oluşan ‘Nifty Fifty’ grubuna atıfta bulunuyor

Diğer Wall Street stratejistleri de, bugünkü piyasa ile geçmişteki benzer hisse senedi yükselişleri arasındaki paralellikler konusunda uyarıda bulunuyor. Richard Bernstein Advisors da paylaştığı notta, yapay zekaya yönelik heyecanın ‘Muhteşem Yedili’ hisselerini S&P 500'ün geçen yılki kazanımlarının çoğuna hakim olmaya ittiğini ve değerlemeler sürdürülemez seviyelere yükselirken büyük bir fiyat düzeltmesinin yolda olduğunu söylüyor.

Aşırı coşku

Rosenberg, “Bir grup mega hisse senedinin piyasanın geri kalanının iki katı fiyatla işlem gördüğünde sorun budur. Buradan alınacak ders şudur: Ne kadar yüksek olursa, o kadar sert düşerler ve çok fazla büyüme fiyatlandırıldığında tehlikeler ortaya çıkar” diyor. Rosenberg, “Yapay zekayı çevreleyen abartılı reklama da atıfta bulunarak, “Ekonomik anlamda gerçek olmak, finansal piyasalar söz konusu olduğunda aşırı bir coşkunluk alanına girmediğimiz anlamına gelmiyor” diye ekliyor.

Hisse senetlerinin görünümü de belirsiz ekonomik tablonun gölgesinde kalıyor. Rosenberg, jeopolitik riskler, resesyon riski ve Fed'in faiz indirimi umut eden yatırımcıları hayal kırıklığına uğratma riskinin şu anda piyasalarda fiyatlanmadığının da altını çiziyor.

Rosenberg, “Spekülatif çılgınlıkları heyecanlandırıcı bulmuyorum ve kişisel mali durumumda onlardan vebalı gibi kaçınıyorum. Herkes bunu duymaktan hoşlanmaz, özellikle de bu rallinin çoğunu kaçırdığım için; ama ben bu şekilde yatırım yapıyorum” diyor.

David Rosenberg: Borsalar 2022’yi anımsatıyor

 

David Rosenberg: Resesyon olasılığı hala yüksek, borsalar raydan çıkabilir

 

Ekonomist David Rosenberg: Yatırımcılardaki kayıtsızlık 2008 krizi öncesini hatırlatıyor

 

4 ünlü borsa uzmanından Wall Street’te çöküş uyarısı

 

Bank of America’ya göre 2024 yılında borsayı yenmenin 3 yolu

 

Hisse seçmeyi seven yatırımcılar borsalarda düzeltme bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)