E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarAB, kripto piyasasına çekidüzen veriyor---

AB, kripto piyasasına çekidüzen veriyor

AB, kripto piyasasına çekidüzen veriyor
01 Temmuz 2022 - 10:30 borsagundem.com

Kripto piyasasında yaşanan çöküş yeni düzenlemelere duyulan ihtiyacı artırdı. Avrupa Birliği ülkeleri, piyasalara çekidüzen verme noktasında anlaştı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kara para aklama, manipülasyon ve spekülasyona açıklık gibi başlıklarda otoriteler ve yatırımcılar için oldukça büyük riskler barındıran kripto varlıklar yeni düzenlemelerle evcilleştiriliyor. Reuters’tan Huw Jones’un haberine göre, AB milletvekilleri, bu ve benzeri olumsuzlukların önüne geçmek için Avrupa Birliği’nin kripto varlıklara yeni düzenlemeler getirmesi noktasında anlaştı. Anlaşmada, Bitcoin başta olmak üzere tüm kripto para piyasasında yaşanan büyük düşüşün önemli etkisi olduğu belirtiliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kripto varlıklar, küresel anlamda değerlendirildiğinde devletler başta olmak üzere birçok kanun yapıcı kurum tarafından düzenlenmemiş bir alanda faaliyet gösteriyor. Avrupa Birliği’nde de farklı olmayan bu duruma el koyan AB ülkeleri, kripto varlıkların sadece kara para aklama ile mücadele anlamında değil, daha şeffaf şekilde kontrol edilebilmeleri amacıyla yeni düzenlemelere gitmeyi planlıyor. Şu ana kadar kripto piyasaları, ulusal bazda, kara para aklama faaliyetleri dışında herhangi bir düzenlemeye tabi tutulmuyordu.

Anlaşma tamam

Avrupa Parlamentosu ve AB ülkelerinden temsilciler, 2023 yılının sonunda yürürlüğe girmesi beklenen kripto varlılar yasası (MiCA - Markets in Crypto Assets) üzerinde anlaşmaya vardı. Parlamento adına müzakerelere öncülük eden Milletvekili Stefan Berger yaptığı açıklamada, “Bugün kripto varlıkların ‘Vahşi Batı’sına bir düzenleme getirme noktasında anlaştık ve uyumlu bir pazar için net kurallar belirledik” dedi.

Bugün kripto varlıkların ‘Vahşi Batı’sına bir düzenleme getirme noktasında anlaştık ve uyumlu bir pazar için net kurallar belirledik.

Düşüş etkili oldu

Berger, yakın dönemde kripto varlıklarda yaşanan büyük düşüşün kendilerine bu varlıkların ne kadar riskli ve spekülatif varlıklar olduklarını bir kez daha gösterdiğinin ve derhal harekete geçmeleri gerektiği noktasında kendilerini uyardığının altını çizdi.

AB Parlamentosunda Milletvekili Ernest Urtasun da, MiCA’nın dünyadaki kripto varlıklar için ilk kapsamlı rejim olacağını ve piyasa spekülasyonlarına, manipülasyonlarına ve suiistimallerine karşı güçlü önlemler içereceğini söyledi.

Pasaport kuralı

Yeni yasaya göre, kripto varlıkları üretenlere ve ilgili hizmet sağlayıcılarına sermayeyi ve tüketiciyi koruma kuralları getirirken AB genelinde mevcut olan müşterilere de tek bir tabanda hizmet vermek için bir pasaport veriliyor. Diğer iki büyük kripto para merkezi olan ABD ve İngiltere ise benzer kuralları henüz onaylamış değil.

Kripto para piyasaları, geçen ay yaşanan Terra Luna ‘token’ının çökmesinin ardından büyük bir satış baskısı yaşamıştı. ABD merkezli finans şirketi Celsius Network’un para çekme işlemlerini durdurduğunu açıklaması ise çöküşün ivmesini daha da artırmıştı. Şu an 20.000 dolar seviyelerinde işlem gören Bitcoin son zirvesinden yüzde 70’in üzerinde düşerek yatırımcılarını zor durumda bıraktı. Bitcoin, Mart ayı sonundaki 48.200 dolar seviyesinin de yüzde 50’den fazla bir oranda aşağısında seyrediyor.

AB devletleri kripto varlık şirketleri için ana düzenleyiciler olacak.

Enerji tüketimi açıklama zorunluluğu

Perşembe günü gerçekleştirilen müzakerelerde kripto varlıkların denetimi ve enerji tüketimi gibi konulara odaklanıldı. Berger, yeni düzenlemeyle birlikte kripto varlık sağlayıcılarının gelecekte geçekleşecek enerji tüketim miktarını ve bu tüketimin çevresel etkilerini de açıklamaları gerekeceğini söyledi. Urtasun ise AB devletlerinin kripto varlık şirketleri için ana düzenleyiciler olacağını ve Birliğin menkul kıymetler gözlemcisi olan ESMA’nın (Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi) yatırımcı güvenliği ya da finansal istikrarın tehdit edildiği durumlarda devreye girme yetkisine sahip olacağını belirtti.

Kriptoda çöküş sona erdi

 

Kurumsal yatırımcılar kriptodan kaçıyor

 

Sert düşüşün ardından bitcoin toparlanmakta zorlanıyor

 

Bitcoin son bir çöküşe mi hazırlanıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )01 Temmuz 2022 10:50

    Yaa ne oldu ? enflasyonla mücadelde gerektiğinde kullanabilecğeim bir alan diyemi düşündün ? ... Gelecekte oluşacak global sağlık kovid tarzı salgınlarda kullanılabilecek bir alan olarak mı gördun ? :D yaa gelecek bu alan. bir çoğu çöp olsada... gelecek bir şekild einşa edileccek. yazılımcılar bu alanda kaynak bulup, beslenip,geleceği takım arkadaişları ile inşa ediyor... örnek: nasıl ki bir google geldi bilgiye erişim evdeki ansiplobedi setleri çöp oldu... bu bir devrim aslında