E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisseleri 2024’e 'akşamdan kalma' başladı---

Teknoloji hisseleri 2024’e 'akşamdan kalma' başladı

Teknoloji hisseleri 2024’e 'akşamdan kalma' başladı
03 Ocak 2024 - 10:34 borsagundem.com

Geçen yıl Amerikan borsalarını zirveye taşıyan teknoloji hisseleri 2024’ün ilk işlem gününde ise satış dalgasına maruz kaldı. Çip üreticileri ve Apple hisseleri Wall Street’teki düşüşlere öncülük etti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street 2023’te sona eren borsa rallisinin ardından yeni yıla temkinli başladı. Teknoloji hisseleri iki ayı aşkın bir dönemin en kötü gününü geçirdi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi salı günü %1,6 geriledi. Söz konusu oran 26 Ekim tarihinden bu yana en sert düşüşü işaret ediyor. Amerikan borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 de 2024’ün ilk işlem gününde %0,6 geriledi. Endeks son iki haftanın en kötü gününü geçirdi.

Amerikan borsalarındaki düşüşe çip üreticileri ve Apple liderlik etti. Tüketici teknolojileri devi Apple’ın hisseleri %3,6 değer kaybetti. Barclays analistlerinin Apple için sat pozisyonuna geçmesinin ardından teknoloji devinin hisselerinde son dört ayın en sert düşüşler görüldü.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre, Wall Street 2023’ü endeksleri tüm zamanların en yüksek seviyelerine yaklaştıran güçlü bir ralliyle sonlandırmıştı. S&P 500 Endeksi yılı %25’e yakın bir yükselişle bitirmiş ve son on yılın en iyi üçüncü yıllık performansını göstermişti.

Teknoloji hisseleri neden düşüyor

Yatırımcılardaki iyimserlik ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarının sona erdiği ve mart ayı gibi erken bir tarihte faiz indirimlerinin başlayacağı yönündeki sürpriz sinyaliyle desteklenmişti. S&P 500 aralık ayında %4,4 yükseldi. Endeks ekim ayındaki en düşük seviyesine göreyse %15 artış gösterdi. Financial Times’ın haberine göre uzmanlar söz konusu güçlü rallinin yatırımcıların temkinli davranmasına yol açtığını belirtiyor.

Amundi’nin Çoklu Varlıklar Kıdemli Portföy Yöneticisi Amélie Derambure rallideki duraklamayla ilgili açıklamasında, “Böylesine şaşırtıcı bir ralliden sonra piyasanın biraz nefes aldığını ve mükemmel bir yumuşak iniş senaryosu olasılığını yeniden değerlendirdiğini görmemiz doğal. Her istediğimizi alamayız. Aynı anda hem mükemmel bir yumuşak iniş hem de mükemmel bir dezenflasyon momentumuna sahip olmamız pek olası değil” ifadelerine yer verdi.

Bazı piyasa gözlemcileri pazartesi günü Japonya’da görülen depremin ve Orta Doğu’daki gerginlikler nedeniyle petrol fiyatlarının yükselmesinin borsalardaki satış dalgasının nedenleri olduğunu düşünüyor. Ancak bu görüşe herkesin katıldığı söylenemez.

Bespoke analistleri bu tür faktörlerin pazartesi günkü piyasa görünümüne yardımcı olmadığını zira gelişmelerin Wall Street’te bu denli büyük bir düşüşe neden olabilecek kalibrede olmadığını belirtiyor. 

Analistler, “Daha yakın olan şüpheli 2023’ün sonundaki canavar rallinin ardından yatırımcıların kâr elde etme çabalarıdır” açıklamasında bulundu.

Yatırımcılar ayrıca, çarşamba günü açıklanacak olan FED’in kritik aralık toplantısının tutanaklarını ve cuma günü açıklanacak aylık istihdam rakamlarını bekliyor. Ekonomik göstergeler FED’in yol haritasına dair yeni ipuçları sağlayabilir.

2023 yılında ABD borsalarını zirveye taşıyan ve ‘Muhteşem Yedili’ olarak da adlandırılan dev teknoloji hisselerinden hiçbiri salı günü yükselmedi. Microsoft, Meta, Amazon, Alphabet, Tesla ve Nvidia tıpkı Apple gibi negatif bölgedeydi. Tesla hisseleri ise çeyrek bazında beklentilerin üzerinde teslimat gerçekleştirdiğini bildirmesinin arından yalnızca %0,04 geriledi.

Çip üreticisi Advanced Micro Devices (AMD) %6,5’lik değer kaybıyla Nasdaq’taki düşüşlere öncülük etti. Gün boyunca diğer çip üreticileri de satış dalgasına katıldı. Intel hisseleri %5,5, ASML hisseleri %5,6 geriledi.

Çip üreticilerinin Çin pazarına satış yapma konusundaki potansiyel sorunları düşüşlerin temel sebebini oluşturuyor. Bloomberg’ün pazartesi günü paylaştığı bir rapora göre ABD'li yetkililer, ülkede planlanan ticari yasaklarının yürürlüğe girmesinden haftalar önce Çin'e ihracatın durdurulması için ASML'ye baskı yaptı.

Apple hisseleri, Barclays'ın ardından sert düştü

 

Küresel piyasalar Fed tutanaklarına odaklandı

 

Altında 3000 dolar beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)