E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street 2024’te borsada belirsizlik görüyor---

Wall Street 2024’te borsada belirsizlik görüyor

Wall Street 2024’te borsada belirsizlik görüyor
01 Ocak 2024 - 15:03 borsagundem.com

ABD hisse senedi piyasası, 2023 yılında beklentilerin üzerinde olumlu seyretti. Wall Street’in 2024 yılı öngörüsü ise geniş bir yelpazede seyrediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında 2023 yılına damga vuran ralli, birçok stratejist ve ekonomisti yanılttı. Hisse senedi piyasalarında 2024 yılı beklentileri ise genel anlamda bir belirsizliğe işaret ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, hisse senetleri 2023 yılını rekor seviyelere yakın kapattı. İşte Wall Street’in 2024 yılından beklentisi…

Anlamlı bir yükseliş beklenmiyor

Yahoofinance’ten Josh Schafer’ın haberine göre, hisse senetleri 2023 yılını tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın bir yerde tamamladı ve S&P 500 Endeksi yılı yaklaşık yüzde 24 oranında kazançla kapattı. Üç ana endeks de, Fed'in kararının ardından birçok yatırımcının merkez bankasının bir sonraki faiz oranı ayarlamasının oranları düşüreceğine dair giderek daha fazla bahis oynamasının ardından 2023'ün son iki ayında yükseldi. Ancak piyasanın yıl sonunda keşfettiği iyimserliğe rağmen Wall Street, 2024'te hisse senetlerinde anlamlı bir yükseliş görmüyor.

Yükseliş göz önüne alındığında, pek çok stratejistin S&P 500 Endeksi için 2024 yılı çağrıları, gelecek yıl hisse senetleri için sınırlı bir artışı yansıtıyor. Bloomberg tarafından takip edilen 20 Wall Street stratejisti arasındaki ortalama hedef, gösterge endeksin 2024 yılını 4.850 puanda tamamladığını gösteriyor. Bu, gösterge endeksin 2023 yılını kapattığı noktadan yüzde 2 oranında bir düşüşe karşılık geliyor.

Goldman Sachs'taki stratejistler, hisselerdeki son yükselişi ve daha güvercin Fed'e geçişi yansıtacak şekilde 2024 hedeflerini zaten artırmış durumda. Goldman, S&P 500 projeksiyonunu 18 Aralık'ta 4.700 puandan 5.100 puana yükseltti.

Wall Street’in diğer isimleri de göz önüne alındığında, hedef aralığının oldukça geniş olduğu da görülüyor. Oppenheimer ve Fundstrat, S&P 500 Endeksi için yıl sonu hedeflerinde 2023 kapanışına göre yaklaşık yüzde 9'luk bir yükselişi yansıtan 5.200 puan ile en iyimser isimler. Bu arada, 2024 yılı için piyasadaki en düşük çağrı, JPMorgan'ın S&P Endeksi’nin 4.200 puana düşeceği yönündeki tahmini olarak öne çıkıyor. Bu, 2024 yılında, endeks için yüzde 12'lik bir düşüşe işaret ediyor.

Resesyon hisse senetlerini vuracak mı?

2024’te boğalar ve ayılar arasındaki ayrımın büyük bir kısmı, ekonominin gelecek yıl nasıl seyredeceğine dayanıyor. Ekonominin hiç resesyona girmeyeceğini düşünenler ya da olası bir resesyonun hisse senetleri üzerinde fazla bir etki yaratmayacağına inananlar, S&P 500'ün 2024'te en az 5.000 puana ulaşacağını tahmin ediyor. Bu kampta Oppenheimer, Fundstrat, Goldman Sachs, Deutsche Bank ve Bank of America gibi isimler yer alıyor.

BMO'dan Brian Belski de, gelecek yıl ekonomik bir gerileme yaşanırsa bunun ‘sadece ismen bir durgunluk’ olacağını düşünüyor. Belski, 2024 görünümünde, “İş gücü piyasası trendlerinden ipucu almaya devam edeceğiz ve daha da kötüye doğru keskin bir dönüş yapmadıkça, bu noktada durgunluk tartışmasıyla ilgilenmiyoruz” diye yazıyor.

Ancak Deutsche Bank'taki ekip hâlâ durgunluk kampında yer alıyor. Analistler yılın ilk yarısında ekonomik büyümenin yavaşlayacağını ve ‘hafif bir durgunluk' yaşanacağını öngörüyor. Ancak bankanın ABD'li baş sermaye stratejisti Binky Chadha'ya göre resesyon riskleri yalnızca ‘mütevazı ve kısa süreli bir satış dalgası’na yol açacak.

Diğerleri ise 2024 yılında hala durgunluğun hisse senetleri üzerinde baskı yaratacağını düşünüyor. Evercore’dan Julian Emanuel, hisse senetlerinin ‘önce resesyona gireceğini, ardından enflasyon hedefine ulaşıldığında daha da yükseleceğini’ yazıyor. Emanuel, S&P 500 Endeksi’nin 4.750 puan hedefine ulaşmasını sağlayacak yükseliş öncesinde resesyonun yılın ilk yarısında gerçekleşeceğine inanıyor.

JPMorgan'ın hisse senedi stratejistleri ise, 2024’ün 4.200 puan seviyesinde kapanacağını öngördükleri için, bir gerilemenin hisse senetleri açısından ne anlama gelebileceği konusunda daha da temkinli davranıyor. Dubravko Lakos-Bujas liderliğindeki JPMorgan Hisse senedi stratejistleri, 2024 yılı genel görünümünde şöyle yazıyor: “Fed'in hızlı gevşemesi olmazsa, yatırımcı konumlandırması ve hissiyatın çoğunlukla tersine döndüğü bir dönemde yumuşayan tüketici trendleriyle birlikte gelecek yıl hisse senetleri için daha zorlu bir makro ortam bekliyoruz.”

Faizlerin düşürülmesinin altında yatan iki neden

Lakos-Bujas'ın Fed'in gevşemesine ilişkin görüşü, boğalara karşı ayılar tartışmasında önemli bir anlaşmazlık noktası olarak öne çıkıyor. Fed'in faiz oranlarını düşürmesinin iki temel nedeni bulunuyor ve şu anda bunu 2024'te üç kez yapacağı tahmin ediliyor. Ekonomi finansal koşulları gevşetmek ve ayakta tutmaya yardımcı olmak için anlamlı bir şekilde yavaşlarsa Fed oranları düşürüyor. Ya da Fed'in, enflasyonun merkez bankasının yüzde 2 hedefine beklenenden daha hızlı gerilemesi nedeniyle de faiz oranlarını düşürebileceği düşünülüyor. Bu, Goldman Sachs'ın Aralık ortasında hisse senedi görünümlerini yükseltirken bahsettiği senaryoya karşılık geliyor.

Goldman Sachs'ın ABD'li hisse senedi stratejisti David Kostin, paylaştığı notta, “Dirençli büyüme ve düşen oranlar, zayıf bilançolu hisse senetlerine, özellikle de ekonomik büyümeye duyarlı Hisse senetlerine fayda sağlamalı” diye yazıyor.

Geçmiş veriler, ileride bir resesyonun olup olmayacağının, hisse senetlerinin ilk faiz indiriminin ardından yükselip yükselmeyeceğini belirlemede önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Veriler, Fed’in ilk faiz indirimini takip eden 12 ay içinde resesyon yaşanması durumunda hisse senetlerinin genellikle düştüğünü gösteriyor.

Sahnede yine ‘Muhteşem Yedi’ mi olacak?

2023 yılı borsa yükselişinin en belirgin yönü, Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla, ve Nvidia’dan oluşan yedi büyük teknoloji hissesinin pazardaki kazanımların çoğunu sağlamış olması. Ancak yılın son iki ayında piyasanın genişlediği görüldü ve birçok stratejist, piyasa genişliğinin 2024'te de devam edeceğini düşünüyor.

Bank of America’nın ABD hisse senedi ve niceliksel strateji başkanı Savita Subramanian, Aralık ayında müşterilere yazdığı bir notta, “S&P 500 Endeksi için 2024 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesini, yıl sonu hedefi olarak 5000 puan rakamını öngörüyoruz. Ancak 'Muhteşem Yedi’nin işin yüzde 70'ini hallettiği bu yılın aksine, daha geniş bir liderlik bekliyoruz” diyor.

Fundstrat'ın kurucusu Tom Lee ise, teknoloji hisselerini 2024 yılı için ilk üç sektörü arasına yerleştiriyor. Ancak 2023'teki büyük yükselişin ardından Lee, teknolojinin gelecek yıl yeniden öncü olacağını düşünmüyor.

Lee, 2024'e yönelik olarak, “Sanırım bundan sonra küçük sermayeler yüzde 50 ortanında artabilir ve finansallar yüzde 30 oranında artabilir. Piyasanın genelinde çok fazla olumlu yön var” diyor.

Goldman Sachs'tan Kostin de son 2024 görünümünde küçük sermayeli hisse senetlerine dikkat çekiyor. Kostin, “Faiz oranlarının düştüğü ve ekonomik büyüme beklentilerinin arttığı bir ortam, tarihsel olarak son zamanlarda düşük değerlemelerle işlem gören küçük sermayeli şirketler için destekleyici olmuştur” diye yazıyor ve ekliyor: “Bu muhtemelen geleneksel büyüme alanlarına artan katılımın kapısını açıyor. Büyümenin üstün performansı göz önüne alındığında, yatırımcıların çok daha ihtiyatlı olması ve sadece likidite veya momentuma değil, bütün temalara, yani istikrarlı büyümeye de odaklanması gerektiğine inanıyoruz.”

2024’te boğa piyasasını tehdit eden 5 büyük risk

 

2024’ün 3 öncü yatırım teması

 

ABD ekonomisi 2024’te 'normalleşecek'

 

Borsalarda teknik sinyaller 2024 öncesi yeşil renkte

 

2024’te ABD ekonomisini şekillendirecek 9 gelişme

 

Fundstrat: 6 trilyon dolarlık rekor nakit 2024’te borsaların yakıtı olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)