E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2023’ün kaybeden sektörleri borsada intikam alıyor---

2023’ün kaybeden sektörleri borsada intikam alıyor

2023’ün kaybeden sektörleri borsada intikam alıyor
08 Ocak 2024 - 16:46 borsagundem.com

ABD borsalarında 2023 yılının kaybeden sektörlerinin bu yıl yükselişe geçtiği görülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları geçen yılı sürpriz ve oldukça güçlü bir ralliyle kapatmış olsa da, piyasa genişliği büyük bir sorun olarak öne çıktı. Bazı sektörlerdeki yükseliş, birçok diğer sektörde gerileme ya da yerinde saymayı da beraberinde getirdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2024 yılı ile birlikte ise, geçen yılın kaybeden sektörlerinin, öncü sektörlere kıyasla daha iyi performans sergilediği gözleniyor.

Beklenen sektör rotasyonu mu?

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, ABD borsasında geçen yıl yenilgiye uğrayan sektörler, 2024'ün ilk haftasında intikamını alıyor. Defansif hisseler, 2024'ün ilk işlem haftasında geçen yıla göre büyük bir tersine dönüşle parlıyor. Yatırımcılar, beklenen sektör rotasyonunun bu olup olmadığını merak ediyor.

ABD borsasında geçen yıl düşüş yaşayan sektörler 2024'e umut verici bir başlangıç yapıyor. Kamu hizmetleri ve sağlık hizmetleri gibi defansif sektörlerdeki hisse senetleri yeni yılın ilk işlem haftasını yüksek bir notla tamamlarken özellikle teknoloji ile ilgili sektörlerdeki büyüme hisselerinin S&P 500 ve Nasdaq'ı aşağı çekerek 2024 yılında girerkenki dokuz haftalık galibiyet serilerine son vermiş oldukları görülüyor.

S&P 500 kamu hizmetleri ve sağlık sektörleri, Ocak ayının ilk haftasında sırasıyla yüzde 1,8 ve yüzde 2,1 oranında artışla büyük sermayeli karşılaştırma endeksinde en iyi performans gösteren sektörlerden ikisi olarak öne çıkıyor. S&P 500 kamu hizmetleri sektörü, yaklaşık iki ayın en iyi haftalık yükselişini kaydederken, Dow Jones Piyasa Verileri’ne göre, sağlık sektörü ise üst üste sekizinci haftada yükseliş göstererek 27 Aralık 2019'dan bu yana en uzun haftalık galibiyet serisini yaşamış durumda.

2023'ü düşüş veya yatay bir seyirle tamamlayan piyasanın bu zorlu köşeleri, 2024 yılının ilk haftasında büyümeyle hisse senetlerinin yer aldığı S&P 500 sektörlerini geniş farkla geride bıraktı. S&P 500 kamu hizmetleri ve temel tüketici ürünleri sektörleri, 2023'te genel endeksin en iyi performans gösteren kısmı olan ve bu hafta yüzde 4'ün üzerinde düşüş yaşayan bilgi teknolojisi sektöründen daha iyi performans gösterdi. Bu, Dow Jones Piyasa Verileri’ne göre Kasım 2022'den bu yana görülen en geniş haftalık marjlara karşılık geliyor.

Dow Jones Pazar Verileri’ne göre, S&P 500 kamu hizmetleri sektörü ihtiyari tüketim sektörünü son dokuz ayın en büyük farkıyla geride bırakırken, sağlık sektörü de Nisan 2022'den bu yana en geniş farkla bilgi teknolojisi sektörünü geride bıraktı.

Piyasa genişliyor mu?

Yatırımcılar genellikle hisse senetlerinin Ocak ayındaki performansını, özellikle de ilk beş işlem günü için, borsanın yeni yıldaki genel performansının bir barometresi olarak görüyor. Birçoğu, yılın başındaki sektör rotasyonunun bir düşüşe mi işaret ettiğini, yoksa bunun ‘Muhteşem Yedi’ odaklı borsa yükselişinin nihayet genişlemeye başladığı anlamına mı geldiğini düşünüyor.

Bununla birlikte, First American Trust'tan Jerry Braakman, yatırımcıların 2024'te Fed'in para politikası patikasında neler sakladığını görmek için ‘kristal toplarına’ bakmadıkça, bu çökmüş hisse senetlerinin üzerindeki bulutların dağılmasının beklenmeyeceğini söylüyor.

Tıpkı bu haftanın başında Fed'in faiz oranı politikasına ilişkin belirsizlikler yüzünden teknoloji hisselerinin sarsılması gibi, kamu hizmetleri gibi bazı defansif sektörler de faiz oranlarındaki değişikliklere karşı hassas kabul ediliyor. Bunun nedeni, kamu hizmetleri hisselerinin, özellikle ekonomik gerileme veya durgunluk dönemlerinde genellikle temettü geliri yatırımları veya defansif varlıklar olarak görülmesi. Ancak artan Hazine getirileri veya para piyasası fonlarındaki yüksek oranların, yatırımcılar için, temettü ödemelerini kamu hizmeti hisselerinden daha az çekici hale getirebileceği düşünülüyor.

Geride kalan her sektör yükselişte değil

Örneğin, daha uzun süre yüksek faiz oranları kamu hizmeti hisselerini 2023'te hazırlıksız yakalamıştı. Ekim ayında 10 yıllık Hazine getirisi yüzde 5 civarında seyrederken, kamu hizmetleri sektörünün yalnızca yüzde 3,3'lük bir temettü getirisi ödemesi bekleniyordu. Aptus Capital Advisors Portföy Yöneticisi John Luke Tyner, bunun devlet borçlarıyla karşılaştırıldığında cazip olduğunu ve şirketin finansman maliyetlerini artırdığını söylüyor.

Tyner, “Defansif hisselerdeki bu toparlanma, gerçekten ekonomiye ne olacağı ile ilgili pek çok duruma ve koşula bağlı” diyor.

Tyner ayrıca bazı kamu hizmeti şirketlerinin, sektörün sıkı düzenlemelere tabi olması nedeniyle fiyat artışlarını diğer sektörler kadar hızlı geçme becerisine sahip olmadığını söylüyor.

Genele bakıldığında ise, 2023 yılını geride tamamlayan sektörlerin hepsinin yeni yılın ilk haftasında yükselişe geçmediğini de görmek gerekiyor. Borsanın uzun süredir acı çeken bir diğer bölümü olan ve 2023'ü yeşille tamamlayan ancak yine de önemli borsa endekslerinin altında performans sergileyen Russell 2000 Endeksi’nin de bu haftayı yüzde 3,8 oranında düşüşle kapattığı gözleniyor.

Borsada ilk 5 işlem günü, hisse senetlerinin yıllık performansı hakkında ne söylüyor?

 

Ed Yardeni: Borsaları yılın ilk yarısında 4 tehlike bekliyor

 

Borsalar yeni yılla birlikte neden düşüşe geçti?

 

David Rosenberg: Resesyon olasılığı hala yüksek, borsalar raydan çıkabilir

 

ABD borsalarında seçim belirsizliği

 

Borsalarda yeni yıl düşüşünün 3 nedeni

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)