E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada ilk 5 işlem günü, hisse senetlerinin yıllık performansı hakkında ne söylüyor?---

Borsada ilk 5 işlem günü, hisse senetlerinin yıllık performansı hakkında ne söylüyor?

Borsada ilk 5 işlem günü, hisse senetlerinin yıllık performansı hakkında ne söylüyor?
08 Ocak 2024 - 10:18 borsagundem.com

ABD borsaları yıla beklenmedik derecede kötü bir başlangıç yaptı. Tarihsel veriler, bunun ileriye dönük bazı işaretler verebileceğini gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında 2023 yılında damga vuran sürpriz ralli, 2024 yılında da sürpriz yapmaya devam ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yıla beklenmedik derecede kötü başlayan ABD hisse senedi piyasalarında ilk 5 işlem günündeki düşüş, tarihsel veriler bağlamında geleceğe dair kötü bir tablo sunuyor.

2024 için olumsuz bir sinyal

MarketWatch’tan Frances Yue’nun haberine göre, S&P 500 Endeksi’nin yılın ilk beş işlem günündeki düşüşü, yıllık performans hakkında anlamlı fikirler sunuyor ve iyi bir gösterge olarak kabul ediliyor. Ancak bu öngörü, 2024 yılında hisse senetleri için olumlu sinyaller vermiyor.

1950 yılına kadar uzanan Dow Jones Piyasa Verileri’ne göre, büyük sermayeli ABD hisse senedi karşılaştırma ölçütü olan S&P 500 Endeksi, ilk beş işlem gününde ve tüm yıl boyunca, yüzde 69 oranında aynı yönde korelasyon sergiliyor. Seçim yıllarında bu korelasyon, tüm örneklemlerin yüzde 83’ünde gerçekleşerek daha yüksek bir uyum sergiliyor. Bu eğilimin aynı zamanda son 12 yılın 8'inde ve son 16 başkanlık seçimi yılının 14'ünde geçerli olduğu görülüyor.

Ortalama yüzde 0,3 getiri

FactSet verilerine göre, bu yıl S&P 500 Endeksi, ilk dört işlem gününde yüzde 1,8'lik bir düşüş kaydetme yolunda ilerliyor. Endeks en son, yılın ilk beş işlem gününde yüzde 1 veya daha fazla düştüğü 2022 yılında, yıllık bazda yüzde 19,44 oranında kayıp yaşamıştı.

1950 yılına dayanan piyasa verilerine göre, S&P 500 Endeksi yılın ilk beş işlem gününde kazanç kaydettiğinde ise, tüm yıl boyunca ortalama yüzde 14,2 getiri sağladı. Yine 1950 yılına dayanan verilere göre endeks, yılın ilk beş işlem gününü ekside kapattığı yıllarda yıllık baz ortalama yüzde 0,3 oranında getiri sağladı.

ABD hisse senetleri Cuma günü çoğunlukla düşük seviyede işlem gördü. Dow Jones yüzde 0,1 oranında düşerken, S&P 500 yüzde 0,1'den az kayıp yaşadı. Nasdaq’ta ise kayıp yüzde 0,2’yi buldu.

ABD borsalarında açığa satanlardan dev zarar

 

ABD borsalarında seçim belirsizliği

 

David Rosenberg: Resesyon olasılığı hala yüksek, borsalar raydan çıkabilir

 

Borsalarda yeni yıl düşüşünün 3 nedeni

 

ABD borsalarında yedi yıllık serinin sonu

 

Ünlü borsa uzmanı Steve Eisman uyardı: Yatırımcılar aşırı iyimser

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)