E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2023’ün en popüler 9 yatırım trendi---

2023’ün en popüler 9 yatırım trendi

2023’ün en popüler 9 yatırım trendi
30 Kasım 2022 - 16:30 borsagundem.com

Yatırımcılar için 2022 yılı oldukça çetin geçti. 2023 ise yatırımcılar için yeni fırsatlar barındırıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni yıl yeni fırsatlar anlamına geliyor. “Borsada fırsatlar bitmez” lafının aksine, 2022 yılının yatırımcılar için kabus gibi geçtiği de düşünüldüğünde, yeni yılın hiç olmadığı kadar büyük fırsatlar sunması bekleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tüm olumsuzluklara rağmen yatırımcıların 2023 yılında yüzü güleceğe benziyor. Elbette bunun için bir stratejiye, sağlam bir oyun planına, sabırlı ve disiplinli alım satım pratiğine ve duygulardan arınmış bir psikolojiye sahip olmak gerektiğini unutmamak gerekiyor.

9 yatırım trendi

Forbes’tan E. Napoletano’nun haberine göre, 2022 yılının başında, pandemiden kaynaklı tedarik zinciri arızaları ve nakitle dolan tüketici banka hesapları sayesinde ABD'de fiyatlar hızla yükseliyordu. Uzaktan çalışma burada kalacak gibi görünüyordu ve işsizlik tüm zamanların en düşük seviyelerine yakındı. Birçokları için, pandemiden kaynaklı ekonomik krizin geride kaldığına dair gerçek bir his piyasalara hakimdi.

Bununla birlikte, her gözlemci o kadar iyimser değildi ve kontrolden çıkmış enflasyonun piyasalar ve sıradan Amerikalılar için büyük bir baş ağrısı haline gelmesi uzun sürmedi.

Biraz tereddüt ettikten sonra Fed, faiz oranlarını artırarak enflasyonu bastırma sözü verdi. Tahvilleri de kendiyle birlikte götüren borsalar, yatırımcıların sefil bir yıl geçirmesine neden oldu.

2022 yılı sona ererken, S&P 500 ayı piyasası bölgesinden çıktı ancak bugün itibariyle yılbaşına kıyasla yüzde 17 oranında değer kaybetti. 2023 yılı için ise fırsatlar tükenmiyor. Aldatıcı hikayeleri fırsatlardan ayrıştırmaya yardımcı olabilecek dokuz yatırım trendiyle daha güvenli bir yıl geçirmeniz mümkün gözüküyor.

ABD enflasyon ülkesi olarak kalıyor

Enflasyon, 2022 yılının ekonomik parıltısıydı, her şeye yapıştı. Benzin pompasından bakkala ve 401(k)’ya yani emekliliğinize kadar, yatırımcıların enflasyon yüzünden geleceğe yatırım yapmak için daha yüksek maliyetleri ve daha az değerli dolarları oldu.

2023 için büyük soru, enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedef oranına doğru düşüp düşmeyeceği. Pek çok uzman bunun olası olmadığını öne sürüyor, ancak Fed'in 2022'deki altı faiz artırımının ekonomiye yansımasının biraz zaman alacağını belirtmekte fayda var.

Morningstar, Fed'in para politikasını gevşeteceğini ve faiz oranlarını 2023'ün sonuna kadar kabaca yüzde 3 seviyesine indireceğini tahmin ediyor. Ancak bunun gerçekleşmesi enflasyonla mücadeleye yardımcı olmayacak. Bu, Hazine Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetler (Treasury Inflation Protected Securities - TIPS) ve tasarruf bonolarının enflasyonla mücadele yatırımları olarak popüler kalması gerektiğini gösteriyor.

Ayı piyasası devam edebilir

Kovid-19 borsa roketi düştü ve yandı. Haziran 2022, 2020'den bu yana ikinci ayı piyasasını başlattı ve yatırımcılar bunca süre saklanacak yer aradı.

Hisse senetleri 2022'nin ikinci yarısında resmen ayı piyasasından çıksa da, hisse senedi piyasaları çift haneli düşüşlerini sürdürüyor.

Normalde tahvillerin ayı piyasasının olumsuz etkilerini azaltması beklenirdi. Bununla birlikte, agresif faiz oranı artışları, tahvil getirilerinin hisse senedi fiyatlarıyla birlikte düşmesine neden oldu. 2022'nin üçüncü çeyreğinde, saygıdeğer 60/40 portföyü, hisse senedi muadillerinden daha fazla kayıp yaşadı.

Yatırımcı duyarlılığının iyileşmesi muhtemelen enflasyonun düşmesine bağlı olacak. Bu nedenle önümüzdeki yıl geleneksel varlık tahsisi modelleri için zor bir yıl olabilir.

Sabah dinlediğiniz meditasyon çalma listenizde ‘düşükten al’ sözünü yoğun bir tekrara almak asla kötü bir fikir olmasa da 2023 yılı, ‘al ve tut’ yatırımcılarının öngörülemeyen piyasalara karşı korunmak için hisse senetlerinden ve sabit gelirden daha fazlasına ihtiyacı olduğunu kanıtlayabilir.

Alternatif yatırımları düşünün

Çeşitlilikten bahsetmişken, 2023 alternatif yatırımlar için umut vaat ediyor ve sonunda daimi  yatırımcı portföylerinde anlamlı bir yer kazanıyor.

Net değeriniz, risk toleransınız veya zaman ufkunuz ne olursa olsun, 2023 portföyünüzün, alternatiflere daha fazla pay ayırması gerekiyor. Hisse senetleri ve tahviller gibi geleneksel varlık sınıflarıyla düşük korelasyonları nedeniyle alternatif yatırım araçları, enflasyon ve resesyonun neden olduğu oynaklığı köreltebilir ve getirileri tek başına temettü hisselerinden daha fazla canlandırabilir.

Yatırımcılar, iyi ve düşük maliyetli borsa yatırım fonları yani ETF'ler yoluyla emtialar ve vadeli işlemler gibi alternatif varlık stratejilerine kolayca erişebilirler. Harcama oranları ortalama fonların üzerinde seyrederken, alternatif varlıkların performansı yüksek maliyetlere ağır basabilir.

Tasarruf bonoları hala cezbedici

Enflasyonist ortamda bir umut ışığı varsa, bu tasarruf bonolarının, özellikle de Seri I tasarruf bonolarının yeni keşfedilen popülaritesiyle ilişkili gözüküyor. Nisan 2022'de I tahvil oranı, S&P'nin yılbaşından bugüne kadarki yüzde 17'lik düşüşünün aksine, yüzde 9,62'lik tarihi zirveye sıçradı.

Bu olağanüstü orana kilitlenmek isteyen yatırımcılar, altı aylık faiz oranlarının sıfırlanmasından önceki son satın alma günü olan 28 Ekim Cuma günü 979 milyon dolarlık I tahvili satın aldı ve TreasuryDirect web sitesini çökertti. Yoğunluk nedeniyle bir an için ABD Hazinesi’nin Taylor Swift konser bileti sattığını düşünmeniz bile olasıydı.

Ellerindeki fazla nakdi değerlendirecek yer arayanlar için, yüzde 6,89'luk daha düşük ama yine de olağanüstü oranlı I tahvilleri 30 Nisan 2023'e kadar mevcut.

İşten çıkarmalara dikkat edin

Sosyal medyada yılın etiketi ‘#iştençıkarılma’ olabilir. Kasım ayının ortasından bu yana Meta, Amazon, Lyft ve Twitter gibi teknoloji devlerinden on binlerce çalışan işten çıkarıldı.

Cesur teknoloji isimleri çok yüksek profilli iş gücü azaltma dalgaları yaşarken, diğer endüstriler de benzer bir yol izledi. Better, Redfin ve Opendoor gibi gayrimenkul girişimleri, artan faiz oranları ve konut piyasasındaki çöküş nedeniyle personel sayısını azaltma yoluna gitti.

Nakit sıkıntısı çeken halka açık şirketler, potansiyel bir durgunluk öncesinde bilançolarını desteklemeye çalışırken, önümüzdeki yıl, tarihsel olarak güçlü olan ABD iş gücü piyasasının mahvolmasına tanık olunabilir. Uzmanlar, yeni üniversite mezunlarının iş tekliflerini kaçırmayacaklarını tahmin etse de, giriş seviyesi pozisyonların kurumsal kârlılık üzerinde daha az etkisi bulunduğu da bir gerçek.

Kariyerinin ortasında olanlar, özellikle teknoloji merkezli uzmanlıklarda, işsizlik rakamlarını etkileyebilir. Maaş bordrosunu azaltmak isteyen şirketler, hissedarları memnun etmek için pek çok yeteneği kenarda bırakarak daha yalın personel protokolleri izleyebilir.

Kripto iyileşebilir mi?

2023'ün kripto için 2022'den daha iyi bir yıl olması gerektiğini iddia etmek oldukça kolay çünkü daha kötüsü olamaz. TerraUSD ve Tether dahil olmak üzere birden fazla stablecoin 2022'de kontrolden çıktı ve yüz milyarlarca dolarlık değeri silen kripto çöküşünü körükledi. Bu arada FTX başta olmak üzere, kripto borsaları da artan sancılar ve işten çıkarmalar nedeniyle sekteye uğradı.

2023'e girerken, modaya uygun madeni paralar ve ciroları yerine nakit rezerv hikayeleriyle yatırımcıları etkilemek isteyen kripto para işletmelerine yönelin. Bu, alacağınız riski azaltacaktır. Aynı zamanda, olası kripto para birimi düzenlemesindeki gelişmeleri de takip etmeyi ihmal etmeyin.

Yenilenebilir kaynaklara yeni ve yoğun ilgi

2021'in dönüm noktası niteliğindeki 1,2 trilyon dolarlık altyapı faturası ve 2022 Enflasyonu Düşürme Yasası, yenilenebilir enerji projeleri için trilyonlarca dolarlık devlet yatırımını mümkün kılıyor.

Tedarik zinciri sorunları, son iki yılda elektrikli araçlardan güneş panellerine kadar temiz enerji gelişmelerini engellese de, 2023 yenilenebilir enerji kaynakları için çok iyi bir yıl olabilir.

Pil depolama ve elektrikli araç yatırımlarına yönelik ilginin ayrılmaz bir şekilde iç içe geçmesiyle BDO Global, yenilenebilir enerji depolama sistemleri için başarılı bir yıl öngörüyor. Elektrikli araç pazarında Rivian, Lucid, Ford ve Chevy gibi yeni gelen oyuncularla artan rekabet, Toyota ve Tesla gibi sağlam oyuncuları geride bırakabilir.

Aynı zamanda yatırımcıların Avrupa Birliği ihtilaflarından kaynaklanan doğal gaz kıtlığının temiz ve yenilenebilir kaynaklara yönelik politika ivmesini artırdığının da göz ardı etmemesi gerekiyor.

Hibrit robo-danışmanların yılı olabilir

Parameter Insights'tan alınan son veriler, yatırımcıların 2022'de şaşırtıcı bir hızla robo-danışmanlar ve aracılık hesapları gibi kendi kendini yöneten yatırım araçlarından çıktığını gösteriyor. Bu da, algoritma güdümlü yatırım ve geleneksel danışmanlara erişim sunan hibrit robo-danışmanların 2023'te çok ilgi göreceğini gösteriyor.

Tüketicilerin enflasyonist dönemlerde paraları için daha fazla değer talep etmesiyle, hibrit robo danışmanların arkasındaki düşük maliyetli uzman tavsiyesi, zamanın ruhunu yakalıyor. Robo danışmanlar, mali müşavir erişimiyle otomatik yeniden dengeleme ve vergi zararı toplama gibi hizmetlerin bir kombinasyonunu, genellikle geleneksel danışmanlardan daha düşük bir ücret karşılığında sunması bakımından da büyük avantajlar sunuyor.

Fiyata duyarlı ekonomiler, yatırımcıları her zamankinden daha fazla değer odaklı hale getiriyor ve bu da hibrit robotları, rehberlik etmeye istekli ancak maliyetler konusunda endişeli yatırımcılar için her iki dünyanın da en iyisi olarak konumlandırıyor.

Emlak planlamada yükseliş eğilimi

Caring.com’un yaptığı bir araştırma, emlak planlaması yapan Amerikalıların sayısının arttığını ortaya koyuyor.

2022 itibariyle, lisansüstü dereceleri olan katılımcıların yüzde 54'ünün emlak planları bulunuyor. Bu, 2021 rakamlarına göre yüzde 15'lik bir artış anlamına geliyor. Ayrıca vasiyet sahibi genç yetişkinlerin sayısının da pandemi öncesine göre yüzde 50 oranında arttığı gözleniyor.

Ancak borsa getirilerinin gecikmesi ve enflasyonun 2023 yılının görünümünü bulandırmasıyla, yatırımcılara emlak planlamasının yukarı yönlü gidişatını sürdürmeleri için az sayıda gerekçe kalıyor.

Pek çok şeyin kontrolün dışında göründüğü bir zamanda, emlak planlaması ve sağlayabileceği varlık koruması, yatırımcının kontrolünde olması bakımından mantıklı görünüyor. Estate Law Center'da emlak planlama avukatı olan Holly Geerdes, emlak planlamasının ölüm veya mal varlığıyla ilgili olmadığını söylüyor. Geerdes, emlak planlamasının, kontrolü ele almak ve bugünkü dileklerinizi, isteklerinizi ve endişelerinizi önümüzdeki yıllarda yaşamaya devam edip etmeyeceğinizle ilgili olduğunu söylüyor.

Ekonomistlerden petrol fiyatı tahmini: 2023 yılında ne kadar olacak?

 

2023 yılının dirençli ve zayıf sektörleri

 

2023 yılının olası riskleri ve fırsatları

 

Borsadaki düşüşler, 2023’teki yükselmeyi mi müjdeliyor?

 

2023'te platin açığı bekleniyor

 

Borsalarda gelecek yıl için kazanç beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)