E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2023 yılının dirençli ve zayıf sektörleri---

2023 yılının dirençli ve zayıf sektörleri

2023 yılının dirençli ve zayıf sektörleri
29 Kasım 2022 - 11:28 borsagundem.com

Enflasyon ve zayıf büyüme finans piyasaları için baskın faktör olmaya devam ediyor. 2023 yılında hangi sektör ve hisselerin kazandıracağını, yeni dinamiklerin belirlemesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar, 2022 yılının başından beri farklı bir dinamikle hareket ediyor. Bu dinamiğin belirleyicileri ise yüksek enflasyon ve zayıf büyüme olarak öne çıkıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, özellikle enflasyon, piyasalar için baskın faktör olmaya devam ediyor. Merkez bankaları artan fiyatlar ile mücadelede katı bir tutum benimsemeyi sürdürüyor ve net işaretler ortaya çıkmadan geri adım atılacakmış gibi gözükmüyor. Enflasyonda zirveye ulaşılıp ulaşılmadığı ise belirsizliğini koruyor.

Belirleyici faktör enflasyon

İngiliz varlık yönetimi şirketi Evelyn Partners’tan Daniel Casali, yaptığı analizde, düşük büyüme ve yüksek enflasyon döneminin piyasa etkilerine bir göz atıyor ve daha dirençli sektörlere karşı zayıf sektörleri inceliyor.

Enflasyon finansal piyasalar için belirleyici faktör olmaya devam ediyor. Merkez bankaları, artan fiyatlar ile mücadelede şahin tutumlarını sürdürüyor ve muhtemelen enflasyon net zirve işaretleri göstermeden de bu tutumlarını değiştirecekmiş gibi durmuyor.

Bu durum, finansal piyasaların bir süre daha yükselen oranlarla yaşamaya devam etmesi gerektiği anlamına geliyor. Enflasyon yavaşlamaya başlasa bile, merkez bankalarının oranları düşürmesi ve enflasyonda bir canlanma riskini alması kısa vadede pek mümkün gözükmüyor. Bu, hisse senedi piyasalarının dinamiğini değiştiriyor. 2023 yılında hangi sektörlerin iyi ve kötü performans göstereceğinin anlaşılması için ise bu yeni dinamiklere odaklanılması gerekiyor.

‘Defansif hisse senetleri’nde iyi performans beklentisi

Düşük, orta ve yüksek enflasyon ile düşük, orta ve yüksek ekonomik büyümeyi içeren bir dizi farklı senaryoda borsaların nasıl performans gösterdiği önem taşıyor. Stagflasyon potansiyeli 2023 yılı için dikkate alınmaya değer gözüküyor. Enflasyonun bir süre ‘büyüme’den daha yüksek olacağı tahmin edilse de, aşağı yönlü hareket etmesi ve mevcut seviyelerinden düşmesi bekleniyor.

Genel kabule göre, ekonomi düşük büyüme ve daha yüksek enflasyon ortamına doğru ilerlerken, defansif hisse senetlerinin daha iyi performans göstermesi yönünde açık bir eğilim bulunuyor. Bunlar arasında temel tüketici ürünleri, sağlık hizmetleri, kamu hizmetleri ve ayrıca yüksek emtia fiyatları aracılığıyla yüksek enflasyondan açık bir şekilde yararlanan enerji yer alıyor.

Sağlam bilançolara ve güçlü fiyatlandırma gücüne sahip şirketlerin, ekonomi zayıflasa bile gelişmeye devam etmesi bekleniyor.

‘Değer hisse senetleri’ öne çıkıyor

Çeşitli faktörlere bakıldığında, bu ortamda değer hisse senetlerinin iyi performans gösterdiği, kaliteyle ilgili faktörlerin iyi performansa katkı sağladığı gözleniyor. Bu sezgisel bir anlam ifade ediyor: Sağlam bilançolara ve güçlü fiyatlandırma gücüne sahip şirketlerin, ekonomi zayıflasa bile gelişmeye devam etmesi bekleniyor. Yüksek borcu olan, farklılaştırılmamış ürünleri ve zayıf bir iş modeli olan şirketler ise bu sürecin kaybedeni olacağa benziyor.

Zayıf alanlar ve momentum faktörü

Bu süreçte, hızlı büyüyen alanların, özellikle bilgi teknolojileri ve iletişim hizmetlerinin, en çok zarar gören alanlar olduğu ortaya çıkıyor. Endüstriyel ürünler gibi ekonomik açıdan daha hassas olan alanların da iyi performans göstermesi, bu ekonomik şartlarda mümkün gözükmüyor. Birçok büyük ekonomi ya bir durgunlukta ya da bir durgunluğun eşiğinde bulunuyor ve bu da ekonomik genişlemeye güvenen şirketlerin kazançlarını artırmasını zorlaştırıyor.

Bazı durumlarda, büyüme odaklı şirketlerle ilişkilendirilen ‘momentum faktörü’ ise ekonomik büyüme geriledikçe belirgin şekilde zayıflıyor. Bu durumun görece küçük şirketlerle de ilişkisi bulunuyor. Küçük şirketler uzun vadede daha iyi performans gösterseler de, yüksek enflasyonlu ortamlarda genel anlamda zorlanmaya eğilimli oluyor.

Birçok büyük ekonomi ya bir durgunlukta ya da bir durgunluğun eşiğinde bulunuyor ve bu da ekonomik genişlemeye güvenen şirketlerin kazançlarını artırmasını zorlaştırıyor.

Büyüme senaryosuna yaslanmak

Görünüşe göre dünyanın büyük bir kısmı 2023'te sığ ama uzun süreli bir resesyon yaşayacak. Bu nedenle defansif hisse senetleri, 2022'nin büyük bölümünde olduğu gibi muhtemelen daha iyi performans göstermeye devam edecek. Enerji, sağlık, sanayi ve finans gibi alanlar hala uzun vadeli ortalama değerlemelerinin altında seyrediyor. Yılın büyük bölümünde yaşanan rallilerin daha değer odaklı hisselerde gerçekleşmiş olması da bunu kanıtlıyor.

Bu ortamda en kötü iki performans ise teknoloji donanımı ve yarı iletkenler olarak öne çıkıyor. Yazılım sektörünü de buna dahil etmek mümkün gözüküyor. Bu durum, teknoloji şirketlerinin kazançlarda gerçek bir zayıflık ve değerlemelerde bir daralma göstermesiyle 2022 yılında da doğrulanıyor.

Enerji, sağlık, sanayi ve finans gibi alanlar hala uzun vadeli ortalama değerlemelerinin altında seyrediyor.

Kazanç tahminleri canlı kalmaya devam edecek

2022 yılı boyunca, kazanç artışı nispeten esnek seyretti. Elbette bazı zayıf alanlar öne çıktı ancak kurumsal fiyatlandırma gücünün yüksek girdi maliyetlerini büyük ölçüde telafi ettiği gözlendi. Bazı durumlarda, şirketler iş gücü maliyetlerindeki artışı dengelemek için gerekenden fazlasını talep ettiğinden, fiyatların girdi maliyetlerinden daha fazla yükseldiği de oldu.

Bu nedenlerle ilişkili olarak, 2023 yılı için kazanç tahminlerinin nispeten canlı kalmaya devam edeceği gözüküyor. Birçok gelişmiş ekonomi için yaklaşan resesyon senaryosuna rağmen, analistlerin 2023 yılı için yüzde 4,5 ve 2024 yılı için de yüzde 8,6 büyüme beklentisi oldukça gerçekçi görünüyor.

Piyasalar 2022 yılında önemli ölçüde değer kaybetti ve buradan ilerleme kaydetmeleri için fazlasıyla alan bulunuyor. Ancak, yatırımcıların ortamın değiştiğini ve daha yüksek enflasyon ve faiz oranlarının borsa yatırımına farklı bir yaklaşım gerektirdiğini kabul etmesi gerekiyor.

2023 yılının olası riskleri ve fırsatları

 

Borsadaki düşüşler, 2023’teki yükselmeyi mi müjdeliyor?

 

Borsada mali sektör hisseleri dikkat çekiyor

 

O sektör borsada öne çıktı

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı 10 hisse (29/11/2022)

 

Yatırımcılar borsada nasıl güvende hissedebilir?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KEZİBAN KORTANLI29 Kasım 2022 11:51

    Bunlar boş şeyler artık.tüm hisse senetleri 1-150 kat arasında yükseldi bunları satmazlar ise borsada kar etmiş olunmaz ki.