E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda gelecek yıl için kazanç beklentisi---

Borsalarda gelecek yıl için kazanç beklentisi

Borsalarda gelecek yıl için kazanç beklentisi
30 Kasım 2022 - 11:54 borsagundem.com

ABD’de hisse senetlerinin 2023’ün ilk yarısında dalgalı seyretmesi bekleniyor. Yılın ikinci yarısında ise hisse senedi piyasasının yatırımcıların yüzünü güldüreceği öngörülüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yılı yaklaşık yüzde 17 düşüşle kapatmak üzere olan ABD borsalarında gelecek yıl için öngörüler şekillenmeye başladı. 2023 yılının ilk yarısında borsalarda dalgalı bir seyir beklenirken yılın ikinci yarısında ise kazanç öngörüleri ağır basıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD hisse senedi piyasasının zorlu bir başlangıç yapması bekleniyor. Faiz oranları ve yüksek enflasyon endişelerinin 2023 yılının ilk altı ayında devam etmesi bekleniyor.

Yüzde 6 kazanç

Reuters’tan Caroline Valetkevitch’in haberine göre, Reuters tarafından yayınlanan anket, yüksek faiz oranları ABD ekonomisine zarar verdiğinden, ABD hisse senetlerinin 2023'e zorlu bir başlangıç yapması ve gelecek yılı yaklaşık yüzde 6 yükselişle kapatması bekleniyor.

Ankete katılan stratejistler, piyasaya yönelik en büyük riskler arasında, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aşırı enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltirken ekonomiyi resesyona sürüklemesini ve ABD kurumsal kazanç büyümesinin yataya dönmesini gösteriyor.

Reuters tarafından son iki hafta içinde yapılan ankete katılan 41 stratejistin ortalama tahminine göre şekillenen sonuçlara göre S&P 500 Endeksi’nin gelecek yılı 4200 puan seviyelerinde kapatması bekleniyor. Bu, endeksin şu anki değeri olan 3957 seviyesinden yüzde 6 yükselmesi anlamına geliyor. 2023 yıl sonu için bu ortalama tahmin, Ağustos sonunda yapılan bir Reuters anketindeki 4700 puan hedefinin altına işaret ediyor.

BofA Securities ABD hisse senedi ve nicel strateji başkanı Savita Subramanian, “Bu iki yarıdan oluşan bir hikaye. Piyasanın yıla daha zorlu bir başlangıç ​​yaptığını ve yılı toparlanma modunda kapattığını görüyoruz” diyor. BofA Securities, S&P 500'ün gelecek yılı 4000 puanda kapatacağını düşünüyor ve 2023'ün ilk yarısında hafif bir resesyon ve gelecek yılın sonuna kadar Fed politikasında gevşeme bekliyor.

Yüzde 17’lik değer kaybı

Wall Street hisse senetleri, kısmen Fed'in oran artışlarında daha az agresif olacağı umutlarıyla son haftalarda güçlü bir yükseliş trendi yaşıyor. Fed, Kasım ayının başlarında art arda dördüncü kez 75 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştirmişti.

Stratejistler, faiz politikasının, diğer faktörlerin yanı sıra önümüzdeki aylarda enflasyon patikasına bağlı olacağını öngörüyor. Son verilerde, ABD tüketici fiyatları Ekim ayında beklenenden daha az artarak yıllık bazda sekiz ay sonra ilk kez yüzde 8'in altına inmişti.

Ancak S&P 500, pandeminin neden olduğu 2020 küresel çöküşünden bu yana ikinci ayı piyasasına girdikten sonra, yılbaşından bu yana neredeyse yüzde 17 değer kaybetti.

İlk altı ay düşüş bekleniyor

Genel kabul, profesyonel stratejistlerin, özellikle yeni yılın başlangıcında, borsa getirilerini tahmin etme konusunda çoğunlukla başarısız bir geçmişe sahip olduğunu gösteriyor. Bunda pek çok noktanın belirsizliğini korumasının büyük etkisi bulunuyor; ancak tahminler yine de Wall Street'teki duyguya ilişkin değerli içgörüler sağlıyor.

Ankete katılan stratejistlerin çoğu, 2023'te S&P 500 için kazanç artışı olmayacağını tahmin ederken, kazanç tablosunun önümüzdeki altı ay içinde iyileşmek yerine daha da kötüye gitmesini bekliyor.

U.S. Bank Wealth Management Baş Sermaye Stratejisti Terry Sandven, “Şu anda yaşanan ekonomik belirsizlik, devam eden enflasyonist baskılar ve 2023'teki tüketici ve şirket harcamalarına ilişkin görünürlük eksikliği göz önüne alındığında, 2023 için hisse senedi rehberliği büyük ölçüde zor” diyor. Sandven, S&P 500'ün 2023'ü 4275 puanda kapatmasını bekliyor.

2022 dördüncü çeyreği için düşüş tahmini

Analistler, Refinitiv'in IBES verilerine dayanarak, dördüncü çeyrek ABD kazançlarının iki yıl içinde ilk kez düşeceğini tahmin ediyor ve tahminlere göre bu düşüş beklentisi, 2023 için de geçerli gözüküyor.

Analistler, 2022 yılının tamamı için tahmini yüzde 5,8'lik büyüme ile karşılaştırıldığında, 2023 için tüm yıl büyümesini yüzde 4,9 olarak tahmin ediyor.

Kazanç tahminleri, hisse senedi değerlemeleri üzerindeki etkileri nedeniyle yakından izleniyor. Refinitiv verilerine göre, S&P 500'ün 12 aylık ileriye dönük fiyat-kazanç oranı, Aralık 2021'in sonundaki 22 ve uzun vadeli ortalama olan 16 seviyesi ile karşılaştırıldığında şu anda yaklaşık 18 seviyelerinde seyrediyor.

Enerji sektörü öne çıkıyor, teknoloji düşüşte

BakerAvenue Wealth Management Baş Stratejisti King Lip, “Kazançların istikrara kavuşup kavuşmayacağı konusunda hâlâ belirsizlikler var. Ancak yılın ortasına doğru faiz oranları düşmeye başlayabilir” diyor. Lip, S&P 500'ün gelecek yılı 4400 puanda kapatacağını düşünüyor.

Sektörel bazda ise BofA'dan Savita Subramanian ise, yıl içinde şu ana kadar yüzde 61 oranında artışla en iyi performans gösteren enerji sektörünün daha gidecek çok yeri olduğunu düşünüyor. Subramanian, diğer sektörler arasında en zayıf sektörün ise teknoloji olacağını belirtiyor. Lip ise yatırım için endüstriyelleri önerirken yatırımcıların enerjiden kaçınmasını salık veriyor.

Ankete göre Dow Jones’un ise yüzde 7,8 artışla yılı 36500 puanda tamamlaması bekleniyor.

2023 yılının dirençli ve zayıf sektörleri

 

2023 yılının olası riskleri ve fırsatları

 

Borsadaki düşüşler, 2023’teki yükselmeyi mi müjdeliyor?

 

Dünya Bankası, enerji fiyatlarının 2023'te düşeceğini öngördü

 

Barclays: Fed'in bilanço küçültmeyi 2023'te durdurması gerekebilir

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)