E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2023 yılının olası riskleri ve fırsatları---

2023 yılının olası riskleri ve fırsatları

2023 yılının olası riskleri ve fırsatları
28 Kasım 2022 - 15:52 borsagundem.com

Yatırımcılara göre küresel ekonomi 2023 yılında stagflasyon testinden geçecek. Gelecek yıl hisse senetleri risk barındıracak olsa da bazı fırsat alanları yatırımcıların yüzünü güldürecek.  

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed’in yüksek enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarında rekor artırımlara gitmesi resesyon korkularının yanı sıra stagflasyon endişelerini de körüklüyor. Bu da 2023 yılının hisse senedi piyasaları için zor geçeceği anlamına geliyor. Yine de yatırımcılar bazı fırsat alanları olacağını öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu yıl yaşanan sert satışların ardından piyasalardaki toparlanma umutları yeteri kadar güçlü seyretmiyor. Yatırımcılar, 2023 yılında küresel ekonomi için en önemli riskin stagflasyon olduğunu öne sürüyor.

En yüksek risk: Stagflasyon

Bloomberg’den Farah Elbahrawy ve Heather Burke’ün haberine göre, en son MLIV Pulse anketine katılan 388 kişinin neredeyse yarısı, önümüzdeki yıl, küresel olarak enflasyonun yüksek seyredeceği ve büyümenin yavaşlamaya devam edeceği bir senaryonun hakim olacağını söyledi. İkinci en muhtemel sonuç deflasyonist durgunluk olurken, yüksek enflasyonlu bir ekonomik toparlanma ise en düşük ihtimal olarak görülüyor.

Anket sonuçları, merkez bankası sıkılaştırması, yükselen enflasyon ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin etkisinin küresel mali krizden bu yana en kötü hisse senedi rotasını körüklemesinden sonra riskli varlıklar için zorlu bir yıl olacağının sinyalini veriyor. Bu kasvetli ortamda hisse senetleri yılın son çeyreğinde yükselirken, ankete katılanların yüzde 60'ından fazlası dünya çapındaki yatırımcıların varlık fiyatları konusunda hala fazla iyimser olduğunu belirtiyor.

Kornitzer Capital Management Portföy Yöneticisi Nicole Kornitzer, “Gelecek yıl epey zor olacak. Şimdilik görünüm, kesinlikle bir stagflasyonu işaret ediyor” diyor.

Dolar zayıflayacak

Bu arada, katılımcıların yaklaşık yüzde 60'ı doların bundan bir ay sonra daha da zayıflamasını bekliyor. Bu, ankete katılanların neredeyse yarısının Kasım ayı Fed toplantısına dolarda uzun bir pozisyonla gideceklerini söylediği geçen ayki verilerle çelişiyor. Doların gücü bu yıl, euro ve yükselen piyasa hisse senetleri gibi diğer para birimleri de dahil olmak üzere çeşitli varlık sınıfları üzerinde baskı oluşturdu. Dolayısıyla, düşüş eğilimine giren doların, cansız geçmesi beklenen 2023'te çok sayıda fırsat yaratması bekleniyor.

Kornitzer, “Dolar muhtemelen 2023 boyunca zayıflayacak. Belki bu dramatik bir zayıflık olmayacak ancak eğilim muhtemelen aşağı doğru olacak” diyor. Kornitzer, ABD'de resesyonun ve faiz oranlarının yönünün, dolar için kilit katalizörler olacağını söylüyor.

Tüm gözler, Fed Başkanı Jerome Powell'ın enflasyonun daha uzun süre yüksek kalmasının büyümeyi muhtemelen daha da engelleyeceğine yönelik görüşünün akıbetini anlamak için Fed'de olacak. Küresel ekonomi için bir başka risk ise Çin’in katı 'sıfır Kovid' politikasına rağmen artan vaka sayıları olacak.

Borsalarda yüzde 10’luk yanılma payı

Ankete katılanların yarısından fazlası, S&P 500'ün 2023 yılını yüzde 10 daha düşük veya daha yüksek bir aralıkta tamamlamasını bekliyor. Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Bank of America’daki stratejistler, S&P 500'ün gelecek 12 ay içinde nispeten değişmeyeceğini düşünüyor. Tahminlerin hemen hepsi, kötüleşen kazançların hisse senedi performansları üzerinde baskı oluşturmasını bekliyor.

2023 yılına kadar hisse senetleri konusunda muhafazakar bir görüşe sahip olan Van Lanschot Kempen Genel Müdürü Anneka Treon, “Analistlerin kazanç tahminlerini aşağı yönlü ayarlamaları gerekecek” diyor.

Yeni fırsat alanları

Yine de tüm karamsarlığa rağmen, ankete katılanlar ABD’de enflasyonun, 2023 yılında yüzde 10'u aşmaktansa yüzde 3'ün altına düşme olasılığının daha yüksek olduğunu söylüyor. Bu da yıl sonuna doğru bir miktar rahatlamaya işaret ediyor. Bu, aynı zamanda, aşırı sıkılaştırma risklerini azaltmak için Aralık ayında vites küçülterek 50 baz puanlık bir artışa yöneleceklerinin sinyalini vermiş olan Fed yetkilileri için memnuniyetle karşılanacak bir haber anlamına geliyor.

Fırsatlar açısından ise MLIV anketi katılımcıları, uzun vadeli tahvilleri ve teknoloji hisselerini öne çıkarıyor. Faiz oranlarındaki keskin artış nedeniyle her iki varlık sınıfı da bu yıl belirgin değer kaybı yaşıyor.

Konut piyasasında risk devam ediyor

2023'teki diğer potansiyel riskler arasında Birleşik Krallık ve Kanada konut piyasalarındaki gelişmeler yer alıyor. Katılımcılar, bu ülkelerde diğer ülkelere kıyasla göre yüzde 20'lik bir çöküş olasılığının daha yüksek olduğunu düşünüyor. Borçlanma maliyetlerindeki sıçrama, bazı potansiyel alıcıları piyasadan uzaklaştırıyor ve konut fiyatlarının düşeceğine dair tahminleri artırıyor.

Ankete katılanların çoğu, Çin ve Tayvan sürtüşmesinin yanı sıra NATO ve Rusya arasında yaşanacak gerilimlerle ilişkili jeopolitik çatışmaların tırmanma olasılığını göz ardı ediyor.

Swissquote kıdemli analisti İpek Özkardeşkaya, “2023'ün ilk yarısına yüksek oranlar hikayesi hakim olacak. Ancak önümüzdeki yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde piyasa retoriğinin ‘düşük büyüme’ ve ‘resesyon’a doğru kaymasını bekliyoruz” şeklinde görüş bildiriyor.

BofA anketine göre stagflasyon endişeleri artıyor

 

Genelleştirilmiş stagflasyon endişesi

 

Goldman Sachs'den Çin hisse senedi yorumu

 

Hisse senedi rallisi duvara toslayabilir

 

Asya borsaları Kovid protestoları öncülüğünden düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)