Ana SayfaPiyasaErhan Topaç’tan müthiş eleştiri, bomba öneriler, işte o hisseler---

Erhan Topaç’tan müthiş eleştiri, bomba öneriler, işte o hisseler

7 / 9
Erhan Topaç’tan müthiş eleştiri, bomba öneriler, işte o hisseler
12 Nisan 2017 - 10:20 www.borsagundem.com

HALKA ARZLARIN DÜŞÜŞ SEBEBİ…

- Dünyada ve Türkiye’de halka arzlarda önemli bir düşüş yaşanıyor, bunun özel bir nedeni var mı?

Erhan Topaç: Dünyada 2007 krizi sonrası Merkez bankalarının bol ve düşük faizli olarak bankaları fonlaması ve şirketlere kredi verilmesi için teşvik etmesi öncelikle şirket fonlamalarının bankalara kaymasına neden oldu. Gene de sermaye piyasalarında 2010 sonrası halka arzlar tempo kazanmaya başladı. Borsa İstanbul’da ise 2016 yılında iki halka arz gerçekleşirken, bunlardan bir tanesinin kotasyondan çıkışı aynı yıl içinde gerçekleşmiştir. Kotasyondan çıkan diğer şirketler ile birlikte 2015 yılında 408 olan şirket sayısı, 2016 sonunda 399’a gerilemiştir. 2017’de ise bugüne kadar iki halka arz gerçekleşmiştir.

Ülkemizde halka arzların düşüş nedenleri arasında öncelikle 2010 sonrası yapılan halka arz seferberliğinden beklenen sonuçların alınmaması, yerli ve yabancı yatırımcı ilgisizliği, ucuzlayan değerlerde şirket ortaklarının hisse senedi satmak istememesi ve Türkiye’ye özel son dönemdeki konular sayılabilir.

Son gelinen noktada, halka açık şirketlerin piyasa değerinin GSYH’ya oranı incelendiğinde Borsa İstanbul %22’lik oran ile dünyada 57. sırada yer almaktadır. Bu oran halka arzlarda ve sermaye piyasasının tabana yayılması hususunda gidilecek daha çok yolun olduğunu göstermektedir.

- 2017 yılında büyük halka arzlar var mı? Kaç halka arz bekliyorsunuz?

Erhan Topaç: 2017 yılı başında Mistral GYO’nun halka arzı gerçekleştirildi. 54 milyon TL büyüklüğe sahip bu halka arz dışında, Nisan ayının başında yaklaşık 240 milyon TL büyüklüğünde gayrimenkul sertifikası ihracı gerçekleştirildi. Referandum sonrası yurtiçi gelişmelere bağlı olarak halka arza ilginin artmasını bekliyoruz. Daha önceden halka arzı planlarına alan şirketlerin fiilen sürece yönelik izin çalışmalarına başlamalarını bekliyoruz. Bunlar arasında Sabancı Grubu’ndan EnerjiSA, Metro Turizm, Burger King gibi açıklama yapan şirketler sayılabilir.

Bunların yanında Türkiye Varlık Fonu’na devredilen şirketler içinden de ikincil halka arzı ya da ilk halka arzı olan şirketler olabilir. Ayrıca inşaat şirketlerinden GYO’ya dönüşme talebi doğrultusunda halka arz talebi doğabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)