Ana SayfaPiyasaErhan Topaç’tan müthiş eleştiri, bomba öneriler, işte o hisseler---

Erhan Topaç’tan müthiş eleştiri, bomba öneriler, işte o hisseler

3 / 9
Erhan Topaç’tan müthiş eleştiri, bomba öneriler, işte o hisseler
12 Nisan 2017 - 10:20 www.borsagundem.com

2016’DA SEKTÖRÜN NET KARI YÜZDE 22 AZALDI, 2017’DE DAHA DA DÜŞEBİLİR

- Aracı kurumların karlılıkları ne durumda?

Erhan Topaç: 2016/12 verileri henüz açıklanmadı. 2015 yılının ilk dokuz ayında 362 milyon TL net kar açıklayan sektör 2016’nın aynı döneminde 284 milyon TL net kar açıklamıştır. Sektörün net karı %22 azalmıştır.

10 Şubat 2017’de yeni kaldıraçlı düzenlemesi sonrası kaldıraçlı gelirlerinin azalması sektörde % 30 gelir azalmasına neden olacaktır. Bunun sonucunda 2017 sektör karlılığının daha da aşağıya gelmesi beklenmektedir.

Kaldıraçlı düzenlemesi sonrası 2017 yılında aracı kurumlardaki konsolidasyon sürecinin daha da hızlanması beklenmektedir. 2015 sonunda 95 olan hisse senedinde işlem yapan aracı kurum sayısı son durumda 55’e kadar düşmüştür. Bunun 30’u banka kökenli aracı kurum.

- Yatırımcı sayısındaki kayıp sürüyor mu? Yatırımcı sayısı krizini aşmak için sermaye piyasalarında nasıl bir çalışma yapılmalı, bu sayı sizce nasıl artar?

Erhan Topaç: 2013 yılında 1 milyon 111 bin kişi olan hisse senedi yatırımcı sayısı sonraki yıllarda düşüş eğilimine girerek, 2016 sonunda 1 milyon 32 bine, Şubat 2017 sonunda 1 milyon 23 bine gerilemiştir. 10 bin TL’nin üzerinde varlığı olan yatırımcı sayısı ise 253 bin civarındadır. Yatırımcı sayısını geliştirebilmemiz için sermaye piyasalarında yatırımcı güveni konusunda ciddi çalışmalar yapmamız, yatırımcılara sermaye piyasalarını sevdirmemiz, yatırımcı maliyetlerini düşürmemiz, finansal okur yazarlığı artırmamız, yatırımcı tasarruf oranlarını artırmamız, yatırımcı haklarına yönelik yeni çalışmalar yapmamız gibi kısa, orta ve uzun dönemde yapılacak ciddi bir yatırımcı seferberliğine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

Dediğim gibi bir kere yatırımcı güveninin sağlanması lazım. Ülkemizde tasarruf sahiplerinin pay senedi başta olmak üzere sermaye piyasası araçlarına ilgileri sınırlı kalmıştır. Yatırımcı tabanı büyütülememekte, yatırımcı sayısı artmamaktadır. Yatırımcı güvenini yeniden tesis etmek amacıyla, yatırımcı haklarını güvence altına alacak gerekli hukuki düzenlemeler yapılmaya devam edilmeli, Çukurova, Kepez gibi şirketlerde haklarını kaybeden şirketlerdeki azınlık haklarına sahip yatırımcılarla yeniden güveni sağlayacak çalışma yapılmalıdır.

Varlık fonu ve Türkiye’de Kamu-Özel Sektör Ortaklığı (PPP) projelerinin içinde menkul kıymetler bulunmalı, Türkiye Varlık fonuna Türk yatırımcıların ağırlıkla yatırım yapacağı halka arzlara imkan tanınmalıdır. Türk Yatırımcısının Sermaye piyasasına güveni tahsis edilmelidir.

Yatırımcılar üzerindeki maliyetler düşürülmelidir. Borsa İstanbul borsa paylarında son 2 yıl içinde %150’den fazla zam artışına gitmiştir. Bu dönemde veri ücretlerinde yeni ücretler tahsis etmiş ya da mevcut hizmetlerinde %300’lere varan artışlar gerçekleşmiştir. Tüm bu artışların yatırımcılara yansıdığı ve yatırımcıları piyasamızdan uzaklaştırdığı aşikardır. Borsa zamlarının yapılmamasını ve ülkemizde olağanüstü koşullarında yaşandığı göz önüne alınarak 1 yıl geçici bir süre borsa paylarında ve veri dağıtım ücretlerinde %50 indirime gidilmesini önermekteyiz.

Yatırımcıların uzun vadeli sermaye piyasası yatırımları teşvik edilmelidir. Mesela yurtiçi tasarruf oranlarının artırılmasının en önemli teşviği olarak uzun vadeli elinde sermaye piyasası aracı tutanların özendirilmesi ve eskiden başarılı olan devletin halka arzları, köprü gelir ortaklığı vb. yatırımcıya güven ve getiri vadeden sermaye piyasası araçları sunulmalıdır.

Bireysel Emeklilik fonlarında ise, hisse ağırlıklı fon paketlerine yatırım yapanlara devlet tarafından sağlanan bugün için %25 olan destek %25’ ten başlayarak ortalama % 30’a denk gelecek şekilde uygulanarak ve elde tutma süresiyle artması sağlanarak tasarruf sahiplerinin uzun vadeli hisse yatırımlarını artırılması sağlanabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)