E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGüvenli liman varlıkları yatırımcıları koruyacak mı?---

Güvenli liman varlıkları yatırımcıları koruyacak mı?

Güvenli liman varlıkları yatırımcıları koruyacak mı?
08 Mayıs 2024 - 11:19 borsagundem.com

Borsalardaki risklerden korunmak için portföylerde emtia varlıklarına pay ayrılması bilindik bir yatırımcı davranışıdır. Ancak emtia ile hisse senetlerinin aynı anda yükselmesi soru işaretlerini de beraberinde getiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senetleri ve emtialar kırk yılı aşkın süredir aynı anda üşüp yükselmedi. Söz konusu durum piyasalardaki yatırım risklerini ve volatiliteyi azaltmak için portföylerine emtia varlıklarını ekleyen yatırımcıları endişelendiriyor.

Ancak MarketWatch’un haberine göre, Wells Fargo Yatırım Enstitüsü stratejistleri bunun çok büyük bir sorun olmadığını savunuyor.

Haberde Wells Fargo Yatırım Enstitüsü yatırım stratejistleri Douglas Beath ve Jeremy Folsom emtialar ve Amerikan hisse senetleri arasındaki korelasyonu inceliyor. Stratejistlerin araştırmasına göre, 1980’den 2008 Küresel Finans Krizi’ne kadar olan 20 yılı aşkın bir sürede hisse senetleri ile emtialar arasındaki korelasyon negatif 0,2 seviyesindeydi. Daha sonrasında ise korelasyon kademeli olarak yükseldi ve 2020’den bu yana pozitif 0,46 civarında kaldı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, iki varlık arasındaki korelasyon değerleri negatif 1 ile pozitif 1 arasındadır. Diğer bir deyişle değişkenlerden biri yükseldiğinde diğeri de yükseliş eğilimi gösteriyorsa bu korelasyon değerinin 0’dan büyük olduğunu gösterir. Aynı şekilde bir değer yükselirken diğeri düşerse korelasyon değeri negatife düşer. İki varlığın kusursuz bir şekilde birlikte hareket etmesinin korelasyon değeri ise pozitif 1’dir.

Wells Fargo araştırmasına göre emtia varlıklarıyla hisse senetleri arasındaki korelasyon bu yıl 1980’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Dev sermayeli teknoloji hisselerinin kesintisiz rallisi hisse senetlerini bu yıl rekora taşıdı. Küresel merkez bankalarının altın alımları ve Orta Doğu’daki gerginliğin yayılması riski ise altın fiyatlarını tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştırdı.

Fiyatı olağanüstü bir hızla yükselen gümüş de bu yıl %14 değer kazandı ve altının onsunun yıl başından bu yana kaydettiği %12,2’lik yükselişi geride bıraktı.

Emtialar tarih boyunca portföylerde çeşitlendirme avantajı sağlamasıyla bilinir. Zira emtia varlıklarının getirisi büyük oranda riskli varlıklardan bağımsızdır. Emtia boğa piyasası genellikle hisse senetleri piyasalarında ayı piyasası görüldüğünde ortaya çıkar ve bunun tam tersi de geçerlidir.

Wells Fargo araştırmasına göre, Küresel Finans Krizi’nden 2020’deki Kovid-19 pandemisinin başlangıcına kadar hisse senetleri ve emtia fiyatları arasındaki korelasyon değişken durumdaydı. Yine de negatiften orta derecede pozitif bölgeye doğru “istikrarlı bir yükseliş” görülüyordu. Beath ve Folsom Küresel Finans Krizi’nden itibaren korelasyondaki artışın, toplam talepteki düşüşün ve riskli varlıkları olumsuz etkileyen deflasyon korkularının bir sonucu olduğunu belirttiler.

Ancak stratejistler genel olarak, hisse senetleri ve emtialar arasındaki korelasyonun pandeminin başlangıcından bu yana "çoğunlukla düşük" kaldığını da sözlerine ekliyor.

Beath ve Folsom, "Emtialara geniş bir şekilde maruz kalmanın, yatırımcı portföylerindeki oynaklığı azaltmaya ve zaman içinde getirilerin tutarlılığını artırmaya yardımcı olabilecek çeşitlendirme avantajları sunabileceğine inanmayı sürdürüyoruz " dedi.

Wells Fargo stratejistleri, emtia süper döngüsü dönemlerinin, hisse senetleri ile emtia varlıkları arasındaki korelasyonda artış görülmesi konusunda başka bir potansiyel açıklama olabileceğini söyledi. Bu süper döngüler emtia varlıkları ve hisse senetlerinin birlikte hızla yükseldiği boğa piyasaları veya fiyatların birlikte hızla düştüğü ayı piyasaları olabilir.

En son emtia ayı piyasası süper döngüsü, 20 yıllık emtia-hisse senedi korelasyonunun negatif 0,3'ten 0,4'e yükseldiği Küresel Finansal Krizi sırasında başlamıştı.

Bununla birlikte, stratejistler, 1980 ve 1999 yılları arasındaki önceki ayı süper döngüsündeki emtiaların, hisse senetleri ile “sürekli olarak negatif korelasyon” sergilediğini hatırlattı. Stratejistler ayrıca Küresel Finans Krizi sonrası 20 yıl süren düşük enflasyon dönemi boyunca reel varlıkların düşük performans gösterdiğini hisse senetlerininse aynı dönemde tarihin en büyük boğa piyasasında olduğunu hatırlattı.

Altında yatay seyir

 

Nisanda en çok hangi yatırım aracı kazandırdı?

 

Fed'in esrarengiz yolu piyasanın dikkatini çekiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)