E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları19 Temmuz'da iki kademe artış beklentisine girebiliriz---

19 Temmuz'da iki kademe artış beklentisine girebiliriz

19 Temmuz'da iki kademe artış beklentisine girebiliriz
06 Mayıs 2024 - 08:24 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Geçen hafta yurtdışı piyasalar olumlu bir sonuçla bitirmek için haftanın son gününü beklemek zorunda kaldı. Piyasalar Jerome Powell’ın konuşmasını heyecanla bekliyordu ama o gönülsüz bir konuşmayla yetindi. Aslında Fed Başkanı enflasyona ve başlangıçta faiz indirimine izin vermeyecek kadar dirençli olan istihdam piyasasına odaklanıyordu. Neyse ki, ABD’de istihdam yaratmaya ilişkin en son veriler 240 bine karşılık 175 bin ile beklentilerin altında geldi. Daha da iyisi, ücretler de +%4,0’lık bir tahmine karşın yıllık +%3,9 oranında beklenenden daha az arttı. Endekslerin yükselmesi ve tahvil getirilerinin düşmesi için gereken tek şey buydu. Çünkü; Yatırımcıların gözünde, eğer istihdam azalırsa, ABD merkez bankasının kısıtlayıcı bir para politikasını sürdürmek için hiçbir nedeni kalmayacak.

ABD 10 yıllık endeksi şu anda %4,42/33 civarında izlenecek önemli bir destek bölgesine dokunma mesafesinde. ABD’de hafta boyunca yayınlanan bazı göstergeler büyümenin biraz zorlandığını gösteriyor.

Avrupa’da, Nisan ayı enflasyonuna ilişkin ilk tahmin ilgi odağı oldu: Beklenenden biraz daha güçlü ancak bu, ECB’nin Haziran ayında faiz indirimine ilişkin beklentileri sorgulamaya yol açmadı. ECB üyelerinden Yannis Stournaras, beklenenden daha güçlü ekonomik büyümenin enflasyonu desteklemesi nedeniyle Avrupa Merkez Bankası’nın bu yıl faiz oranlarını yalnızca üç kez düşürmesinin “büyük olasılıkla” olduğunu söyledi. Ekonomik büyümenin bu hızı devam ederse, tüketici fiyat artışının Mart tahminimizin biraz üzerinde olması muhtemeldir, ancak bu, 2025 ortasındaki %2 hedefini tehlikeye atmaz” diye ekledi.

Petrol fiyatları bu hafta geriye doğru bir adım atarak önemli bir düşüş kaydetti. Jeopolitik sürtüşmeye bağlı risk primi Gazze’de ateşkes umutlarıyla birlikte azalıyor. Buna ek olarak, ABD’deki haftalık stoklara ilişkin son veriler de trendi açıkça destekledi; stoklar 7,3 milyon varil artarken beklenti 2,3 milyon varil daralmaydı. Kuzey Denizi Brent’i varil başına yaklaşık 84 dolardan ,ABD WTI varil başına 79 dolardan işlem görüyor. Bu fiyat zayıflığı, OPEC+’yı üretim kotalarını Haziran ayının ötesine uzatmaya sevk etmelidir.

Altın ikinci haftayı da düşüşle 2300 USD seviyesinde sürdürüyor. Kısa vadeli fiyat zayıflığı, altın metali istiflemeye devam eden merkez bankalarının iştahını maskeliyor. Dünya Altın Konseyi son raporunda merkez bankalarının ilk çeyrekte rezervlerine 290 ton altın eklediğini açıkladı.

Yurtdışı veri tablosuna baktığımızda; Salı günü Avustralya’nın RBA’sı ve Perşembe günü İngiltere’nin BoE’si faiz kararlarını açıklayacak. ABD’de istatistik cephesinde göreceli bir durgunluk yaşanacak

Yurtiçinde ise;  Rasyonel politikalara dönüş sonucunda S&P’nin Aralık ayındaki gözden geçirmede not görünümünün pozitife çevirmesini görmüştük. Yerel seçim sonrasında para, maliye ve gelirler politikalarının iyileşmeye işaret eden S&P Global, şimdi de Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltti, görünümünü “pozitif” olarak korudu.  Öncesinde ise Moody’s görünüm iyileştirmesi, sonra Fitch not artışı gelmişti.

Yatırım yapılabilir seviyeye çıkmak için S&P ve Fitch’te 4, Moody’s’de 6 not artışına daha ihtiyacımız var. Yabancı fonların gelebilmesi için mevzuatları gereği yatırım yapılabilir sınıfa geçmeliyiz. Şimdi 19 Temmuz’da Moody’s’in değerlendirmesinde iki kademe artış beklentisine girebiliriz.

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?

 

Yatırımcılardan S&P 500 hisselerine ceza

 

Altın, Orta Doğu'daki gerilimin etkisiyle yükselişte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)