Ana SayfaPiyasaErhan Topaç’tan müthiş eleştiri, bomba öneriler, işte o hisseler---

Erhan Topaç’tan müthiş eleştiri, bomba öneriler, işte o hisseler

4 / 9
Erhan Topaç’tan müthiş eleştiri, bomba öneriler, işte o hisseler
12 Nisan 2017 - 10:20 www.borsagundem.com

HALKA AÇILACAK ŞİRKETLERE VERGİ TEŞVİĞİ GETİRİLEBİLİR

- Türkiye’nin devleri borsaya nasıl getirilecek, sizin çözüm öneriniz nedir?

Erhan Topaç:: Bir kere halka açılacak şirketlerin hisselerini alacak yatırımcıyı sermaye piyasalarına çekmek ve borsayı sevdirmek lazım.

Bakın herkesin bildiğinin aksine halka açılmak isteyen birçok şirket var. Ama ülkemizde şirketlerin, halka arz seçeneğinden yeterince yararlanmadığı da açıktır. Tamam, büyük şirketlerin bazıları sermaye piyasasına açılmaya isteksiz. Ama bu konuda da yapılabilecek en önemli çözüm önerisi halka açılan şirketlere eskiden olduğu gibi vergi teşviği getirmektir. Örneğin; halka açık şirketlerin kurumlar vergisi oranı %15’e çekilirken halka açık olmayanların vergi oranı %25 yapılabilir. Ek olarak, halka açık şirketlerin temettü dağıtımlarında stopaj uygulaması kaldırılabilir.

Diğer taraftan, halka açılan şirketlerin tabi olduğu düzenlemeler yeniden gözden geçirilmelidir.

- Foreks şirketleri ile ilgili alınan kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Erhan Topaç: Prensip olarak, foreks şirketleri tanımını öncelikle doğru bulmuyoruz. Kaldıraçlı düzenlemeleri olarak tanımlamak daha doğru. Tüm dünyada tezgahüstü türev piyasalar olarak bilinen kaldıraçlı işlemler, sadece dövize dayalı (foreks)işlemlerini değil, altın, petrol gibi tüm emtiaları, tüm dünya borsaları üzerine yazılmış fark kontratlarını ve benzeri birçok ürünü barındırmaktadır. Dünyanın en büyük piyasası olarak günde 5 trilyon dolar civarında işlem hacmi olan kaldıraçlı işlemler tüm finansal merkezlerin vazgeçilmez düzenlemelerinden biridir. Bu kapsamda İstanbul Finans Merkezi çalışmaları döneminde son düzenlemenin tekrar gözden geçirilmesini, özellikle kurumsal ve nitelikli yatırımcılar için gelişmeler sağlanmasını ve Türkiye şartlarına uygun yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)