E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSürpriz dolar rallisi hisse senetleri için ne ifade ediyor?---

Sürpriz dolar rallisi hisse senetleri için ne ifade ediyor?

Sürpriz dolar rallisi hisse senetleri için ne ifade ediyor?
08 Mayıs 2024 - 15:45 borsagundem.com

Uzmanlar, güçlü ABD Doları’nın S&P 500'de yer alan tüm sektörleri eşit şekilde etkilemeyeceği görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar, ABD Doları’ndaki sürpriz yükselişin hisse senetleri üzerinde nasıl bir etki yaratacağına odaklanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, DataTrek kurucu ortağı Nicholas Colas, daha güçlü bir ABD Doları’nın tüm S&P 500 sektörlerini eşit şekilde etkilemeyeceğini söylüyor.

Tüm sektörler eşit derecede etkilenmiyor

MarketWatch’tan Christine Idzelis'in haberine göre, güçlenen ABD Doları, doların 2024 yılında şimdiye kadarki yükselişinin hisse senetleri açısından ne anlama gelebileceği konusunda yatırımcıların endişelerini artırıyor.

BofA Global Research'ün döviz stratejistleri, paylaştıkları notta, dolarda bu yılki ‘sürpriz' yükselişin ABD şirketlerinin kazançlarına zarar verdiğini yazıyor. Doların altı ana para birimine karşı değerini ölçen ICE ABD Dolar Endeksi, son kontrolde FactSet verilerine göre Salı günü bu yıl yaklaşık yüzde 4'lük bir kazançla mütevazı bir yükseliş yaşadı.

DataTrek Research'ün kurucu ortağı Nicholas Colas ise Salı günü paylaştığı notta, S&P 500 gelirlerinin yüzde 41'inin ABD dışı kaynaklardan geldiğini ve ‘endeksin yükselen dolar ortamında yapısal olarak daha düşük kazanç olasılığını açık bıraktığını’ söylüyor. FactSet verilerinden alıntı yapan Colas, “Bunun nedeni ABD dışı doların ABD dışı para birimlerine karşı istikrarlı olması halinde kârın değerinin az olması” diyor. Ancak Colas, “Daha güçlü bir dolar tüm S&P sektörlerini eşit şekilde etkilemez. Finans gibi oldukça küresel sayılabilecek sektörlerin ortalamanın altında ABD dışı gelirleri var” diye ekliyor.

En büyük pay teknolojinin

DataTrek notu, endeksteki sektörler arasındaki uluslararası gelir yüzdelerinin yüzde 1 ila yüzde 57 arasında değiştiğini, kamu hizmetlerinin bu pastada en küçük paya, teknolojinin ise en büyük paya sahip olduğunu gösteriyor.

DataTrek, iletişim hizmetleri, ara mallar ve teknoloji sektörlerine atıfta bulunarak “S&P 500'ün 11 sektöründen yalnızca üçünün ABD dışından ortalamanın üzerinde geliri bulunuyor” diye yazıyor. Firma, iletişim hizmetleri kapsamındaki uluslararası gelirlerin büyük ölçüde Google'ın ana şirketi Alphabet ve Facebook'un ana şirketi Meta Platforms’a bağlı olduğunu bulguluyor.

FactSet verilerine göre, S&P 500 Salı günü öğleden sonraki işlemlere göre 2024'te şu ana kadar yaklaşık yüzde 8,7 oranında artış gösterdi ve yükseliş neredeyse tüm sektörlere yayıldı. Verilere göre, iletişim hizmetleri sektörü yüzde 18'den fazla artışla en büyük kazancı elde etti ve bunu hem teknoloji hem de enerji sektörlerindeki yaklaşık yüzde 11'lik artışlar izledi. Yalnızca gayrimenkul sektörü yılbaşından bu yana neredeyse yüzde 7 oranında düşüşle yılbaşından bu yana yatırımcılarına kaybettirdi.

Dolar uzun vadede güçlenecek

Colas, “Doların daha zayıf olması hem S&P kazançları üzerindeki etkisi hem de küresel yatırımcı güveni açısından memnuniyetle karşılanacaktır ve uzun vadede daha güçlü bir dolar, ABD hisse senetlerini veya şirket nakitlerini olumsuz etkilemeyecektir” diyor.

DataTrek'e göre, daha güçlü bir ABD Doları neredeyse 20 yıldır küresel yatırım ve ticaret ortamının bir parçası olma niteliği taşıyor. Colas, “Küresel yatırımcıların risk iştahının artıp azalması nedeniyle iniş ve çıkışlar olsa da uzun vadeli eğilim, doların güçlenmesi yönünde. Dahası, teknoloji hisseleri de doların uzun boğa piyasası sırasında belirgin şekilde büyüdü” diye yazıyor.

ABD’nin eski hazine bakanından 'güçlü dolar' açıklaması

 

Dolar/TL'de son durum

 

Capital Economics: Güçlü dolar küresel ekonomi üzerinde baskı yaratabilir

 

Dolar faiz kararına ne tepki verdi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)