E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada yükseliş trendi devam edecek mi?---

Borsada yükseliş trendi devam edecek mi?

Borsada yükseliş trendi devam edecek mi?
08 Mayıs 2024 - 11:22 borsagundem.com

ABD’de yatırımcılar uzun vadede hisse senetlerine yatırım yapmanın makul olup olmadığını tartıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının geleceği noktasında uzmanlar ikiye bölünmüş durumda. Bazıları yükseliş trendinin devam edeceğini düşünürken bazıları ise çöküşün başında olunduğuna inanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kişisel finans uzmanı, yazar ve yatırımcı Robert Kiyosaki başta olmak üzere birçok isim, hisse senetleri için karamsar tahminler sunuyor. Ancak veriler, düşüş yanlılarının hatalı olabileceğini gösteriyor. Çünkü S&P 500'ün 200 günlük hareketli ortalaması, yatırımcıların neden uzun vadede hisse senetlerine yatırım yapması gerektiğini ortaya koyuyor.

200 günlük hareketli ortalama

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, geçen ay borsadaki satışlar, hisse senetlerinde düşüş yanlısı olanları cesaretlendirdi. Ancak uzun vadeli trend çizgisi, S&P 500 Endeksi için yüzde 4,6 civarındaki düşüşün gelecek için endişe verici olmadığını gösteriyor.

S&P 500'ün 200 günlük hareketli ortalaması, geri çekilmek şöyle dursun, Şubat 2022'nin ortasında gördüğü bir önceki zirvesini aştıktan sonra rekor seviyeye yükselmiş durumda. Dow Jones Piyasa Verileri’ne göre, uzun vadeli trend çizgisi Pazartesi günü 4.706 puanla en son rekorunu kırdı.

Carson Group'tan stratejist Ryan Detrick de, paylaştığı notta, 200 günlük hareketli ortalamanın direncini vurguluyor. Detrick, bunu, yatırımcıların Kiyosaki gibi düşüş yanlılarının kasvetli uyarılarını görmezden gelmeleri ve uzun vadede hisse senetlerine yatırım yapmaya devam etmeleri için ikna edici bir neden olarak tanımlıyor.

Detrick, Wall Street'te sık sık tekrarlanan bir mottodan alıntı yapıyor: “Trend senin arkadaşındır. Aslında zamanla hisse senetleri yükselme eğilimindedir.” Detrick, “200 günlük hareketli ortalamayı bir yolcu gemisine benzetiyorum; harekete geçtiğinde geri dönmek zordur ve genellikle bu eğilim bir süre daha devam eder” diyor.

50 günlük hareketli ortalama ve geçmiş veriler

S&P 500'ün 200 günlük hareketli ortalamasının en son rekoru, Pazartesi günkü tek cesaret verici teknik gelişme değil. Dow Jones Piyasa Verileri’ne göre, gösterge endeks de iki haftadan uzun bir süreden beri ilk kez 50 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kapandı; bu, yatırımcıların Nisan ayındaki borsa çalkantısını geride bıraktığının bir işareti.

Birlikte ele alındığında, bu teknik göstergeler, yapışkan enflasyondan Fed'in bu yılki faiz indirimlerinin sayısına ilişkin değişen beklentilere ve Ortadoğu ve Asya'daki jeopolitik huzursuzluğa ilişkin korkulara kadar bir dizi engele rağmen hisse senetlerinin 2024'te tırmanmaya devam etme kabiliyetini yansıtıyor.

Detrick, bunların ayrıca, Wall Street'in 2024’te yılında parlaklaşan kazanç görünümüyle birlikte güçlü ilk çeyrek kazanç büyümesinin de muhtemelen hisse senetlerinin bir zemin tutmasına yardımcı olacağını hatırlattığını da ekliyor.

Detrick, geçmiş performans verilerinin de yükseliş tarafında kalmayı desteklediğini söylüyor. Önceki 12 boğa piyasasıyla karşılaştırıldığında, mevcut piyasa hala oldukça genç; ortalama beş yıllık bir süre ile karşılaştırıldığında ise ancak 19 ay sınırına ulaşmış durumda. Hisse senetlerinin yakın zamandaki zirveden yüzde 20'den fazla düşmesi durumunda ayı piyasasında olduğu söyleniyor.

Kısa vadede düşüş mümkün

Fairlead Strategies'in kurucusu ve yönetici ortağı Katie Stockton ise, “Diğer teknik göstergeler elbette hisse senetlerinin gelecek haftalarda da düşmeye devam edebileceğini gösteriyor; bu da cazip bir giriş noktası arayan yatırımcıların beklemek isteyebileceği anlamına geliyor” diyor.

Stockton, “200 günlük hareketli ortalama gecikmeli bir göstergedir; size uzun vadeli hakim eğilimin ne olduğunu söyleyecektir. Ancak bu en iyi piyasa zamanlama cihazı değildir” şeklinde konuşuyor. Stockton, daha iyi bir seçeneğin, FactSet verilerinin de gösterdiği üzere, daha kısa vadeli olan ve 11 Nisan'dan bu yana düşüş gösteren 20 günlük hareketli ortalama olduğunu belirtiyor.

Stockton ayrıca hareketli ortalama yakınsama-ıraksama göstergesi olarak bilinen MACD'nin (Moving Average Convergence Divergence) de aylık ve haftalık okumalarını izliyor. Son haftalık MACD okumaları, hisse senetlerinin yakın vadede muhtemelen daha da düşeceğini gösteriyor, ancak trendde daha kalıcı bir değişim henüz aylık gösterge tarafından doğrulanmış değil. Stockton, “Bu düzeltme aşamasına bir adım daha yaklaştığımızı gösteriyor. Ancak ayı piyasası döngüsünün başlamasının aksine bu, yatırımcılara bir fırsat sunmalıdır” diyor.

Bank of America: Sakin haftalar hisse senetlerinin lehine

 

Wall Street'te tatil planları iptal

 

Wall Street ‘Mayıs’ta sat ve uzaklaş’ mottosuna alternatif arıyor

 

Amerikan borsalarında beş aylık ralli FED duvarına çarptı

 

Howard Marks: Yapay zeka rallisi çöküşten bağışık değil

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)