Ana SayfaPiyasaErhan Topaç’tan müthiş eleştiri, bomba öneriler, işte o hisseler---

Erhan Topaç’tan müthiş eleştiri, bomba öneriler, işte o hisseler

5 / 9
Erhan Topaç’tan müthiş eleştiri, bomba öneriler, işte o hisseler
12 Nisan 2017 - 10:20 www.borsagundem.com

ENDEKS 82 BİNİ DE GÖREBİLİR 95 BİNİ DE…

- Dolar, euro, borsa, altın için kısa vadede görüşleriniz nedir?

Erhan Topaç: Belirsiz bir döneme giriyoruz. 16 Nisan sonrası yeni fiyatlar oluşacaktır. Şimdi yataya kaydı ama borsa yükseliş trendinde. Bundan sonra ne olur dersek, referandum sonrası biraz daha toplumsal uzlaşma, Avrupa Birliği gibi konularda bir kucaklama olursa ve politika biraz daha netleşirse ben ciddi bir fırsat olduğunun inancındayım.

Dolar/TL ve Euro/TL: Ocak ayı ortalarından itibaren TCMB’nin aldığı kararların kurlardaki volatiliteyi büyük oranda sınırladığını söylemek mümkün. Zaman zaman yurtiçi ekopolitik gelişmeler zaman zaman da başta Fed politikalarına yönelik açıklamalar olmak üzere yurtdışından gelen etki ile dalgalanan Dolar/TL’nin, TCMB’nin sıkı duruşu sonrası emsallerine göre daha fazla satılması için bir gerekçe kalmadığını, GLP’de yapılan son faiz artışının da bu dengeyi korumaya yönelik olduğunu düşünüyoruz. TCMB’nin faizler tarafındaki sağladığı bu dengenin kurlarda en azından referandum sürecine kadar daha stabil bir görünüm oluşmasını sağlayacağını düşünüyoruz.

Fed’in yakın zamanda yeni bir faiz artışı düşünmüyor olması da, birkaç aylık süre içinde siyasi ya da jeopolitik risklerde bir artış yaşanmaz ise, TCMB’nin yeni bir faiz artışına ihtiyaç duymadan kuru etkileme gücünü artırdı. Dolar/TL’de referandum öncesi genel olarak 3,60-3,78 bandındaki salınımın devam etmesini bekliyoruz. TCMB’nin sıkı duruşu yukarı yönlü sert hareketlerin önünü keserken, Fed’in yılın geri kalanında da en az iki faiz artışı yapacağına yönelik beklentiler aşağı yönlü marjları sınırlamaktadır. Bu nedenle yılın geri kalanında da tek yönde bir trend oluşumundan daha çok, geniş bir kanal içinde dalgalı bir seyir izleme olasılığının kuvvetlendiğini düşünüyoruz.

Euro/Dolar paritesinde ise zaman zaman yukarı yönlü tepkiler olsa da genel olarak aşağı yönlü trendin devam edeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle Euro/TL kurunda, Dolar/TL ile genel olarak aynı yönde ancak Dolar/TL’ye göre daha zayıf bir performans bekliyoruz.

BİST’te kısa vade için borsanın trendi tamamen ‘referandum’a bağlı. Buradan çıkacak sonuç siyasi risk primini azaltacak, yani siyasi tartışmaları sonlandıracak. AB ile havayı yumuşatacak bir sonuç Türk aktif değerlerine sert bir şekilde olumlu yansıyacaktır.

Referandum öncesi yurtdışı piyasalarla yön konusunda korelasyonun devam edeceğini ancak genel performansın zayıf seyredeceğini düşünüyoruz. Kısa vadede değerlemelerden daha çok teknik dinamiklerin ve haber akışının etkili olmasını beklediğimiz endekste son iki aylık dönemde oluşan kanalın alt bandı olan 87.000’in kırılması durumunda düzeltme hareketinin çok daha sertleşeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle orta vadeli trend için izlediğimiz en önemli seviye de burası. Referandum sonuçlarının ve ardından yapılacak açıklamaların BİST’te kısa vadede sert hareketlere neden olabileceği aşikar. Bu dönemde endeksin aşağıda 82-84 bini görme olasılığı da yukarıda 93-95 bin aralığını görme ihtimali de mevcut. Bu nedenle yatırımcının da bu riski göz önünde bulundurması gerektiğini düşünüyoruz.

Altın: Kısa vadede Dolar/TL’deki bant hareketi ile birlikte, altının ons fiyatlarında da çok sert dalgalanmalar olmasını beklemiyoruz. Bu nedenle altının gram/TL olarak dar bir bantta dalgalanmasını bekliyoruz. Buna karşın gram/TL fiyatlamasında kur etkisi nedeniyle referandum sürecinde kısa vadeli dalgalanmalar olabileceği göz önünde bulundurulmalı. Kurda çok sert dalgalanmalar yaşanmadığı varsayımında gram fiyatının 142-152 TL bandındaki dalgalanmanın bir süre daha devam etmesi beklenebilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)