E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYüksek enflasyon ortamında hangi yatırım güvenli?---

Yüksek enflasyon ortamında hangi yatırım güvenli?

Yüksek enflasyon ortamında hangi yatırım güvenli?
20 Mayıs 2022 - 16:11 borsagundem.com

Ünlü borsa yazarı Merryn Somerset Webb piyasaların mevcut durumunu 1970’lerin enflasyon krizine benzetiyor. Borsa yazarı yatırımcılara altın tutmayı ve emtia hisselerine yönelmeyi öneriyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar son bir senedir hiç alışık olmadıkları bir senaryoyla karşı karşıya kaldı. Tahvillerin ve hisse senetlerinin aynı anda kaybettirdiği piyasalarda nakit varlıklar da enflasyon karşısında eriyor. Kaçacak bir yeri kalmayan yatırımcılar endişelense de MoneyWeek Baş Yazarı Merryn Somerset Webb Financial Times’taki yazısında söz konusu piyasa ortamının ilk kez karşılaşılan bir durum olmadığını belirtiyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre altın yatırımları ve Shell hisseleri tuttuğu bilinen borsa yazarı piyasalardaki kriz sürecini 1970’lerin enflasyon ortamıyla benzeştiriyor. İşte Webb’in o yazısı:

“Artık odadaki genç insan olmamak her zaman için beni mutlu eden şeylerden biri değil. Ancak bu ay için mutluyum. Sadece 15 yıldır piyasalarda dolaşıyorsanız, size doğru olduğu söylenen ve piyasalar hakkında da doğru olduğunu gözlemlediğiniz her şeyin çöküşünü görüyorsunuz demektir.

Kaliteli büyüme hisselerinin her zaman için daha iyi performans göstermediği, ABD Merkez Bankası’nın servetinizi korumak için her zaman devreye girmeyeceği, ESG yatırımlarının zenginler için otomatik bir kazan-kazan yolu olmadığı ortaya çıktı. Portföyünüzdeki büyüme hisselerinin fiyatlarının, yenilikçi düşüncenin paha biçilmez doğasından çok, gevşek para politikasının bir işlevinden kaynaklandığı görüldü.

Son olarak, yüzde 60 hisse senedi ve yüzde 40 tahvilden oluşan uzun vadeli bir portföye bağlı kalma fikrinin, her zaman için verimli olacağı anlamına gelmediği de ortaya çıktı. Bu yıl şimdiye kadar iShares 20+ ABD Hazinesi tahvil ETF'sinde yatırım yapmış olsaydınız S&P 500'le aynı parayı kaybetmiş olurdunuz. Zira her ikisi de yaklaşık yüzde 18 düştü. Daha kısa vadeli tahviller size daha az kaybettirecekti. Ancak İngiltere'deki tahvil fonlarının bir listesine bakarsanız ve yüzde 7'den daha az bir tahvil yatırımı bulmak için zorlanacaksınız.

Küresel fonlar da çok iyi görünmüyor. Vanguard Global Kurumsal Tahvil Endeksi yıl başından bugüne kadar yüzde 12'nin üzerinde düştü. Endeksin performansı yüzde 13 düşüş gösteren MSCI Dünya Endeksi'nden çok da farklı olmadı. Anlaşılan, varlık sınıflarını çeşitlendirmeyi savunan parlak fikrin ömrü buraya kadarmış.

Buradaki sorun açıktır. Tahvillerde görmeniz gereken koruma işlevi, zorlu zamanlarda tahvil verimlerinin düşmesini ve dolayısıyla fiyatların yükselmesidir. Bu oldukça mantıklı bir fikir. Zira çoğunlukla, hisse senedi piyasalarında işler zor göründüğünde, sorunları çözmek için faiz oranlarını düşürmek için bir neden bulunur (veya merkez bankaları en azından bir sebep bulmayı başarır).

Bunun olamayacağı tek zaman, enflasyonun açıkça kontrolden çıktığı dönemlerdir. Her ne kadar verimsiz olsa da piyasalardaki hiçbir ölçekteki çöküş ve yaklaşan hiçbir resesyon merkez bankalarının enflasyonu kontrol etme konusunda tam olarak odaklanmamış gibi görünmesine izin vermez.

Şimdiyse şöyle bir noktadayız: Société Générale'nin Kantitatif Hisse Senedi Araştırması Başkanı Andrew Lapthorne hisse senedi ve tahvil piyasalarının aynı anda çöktüğünü görmeyi "sıradışı" olarak adlandırıyor. Geçen yılki zirvelerinden bu yana yatırımlarsa yaklaşık 23 trilyon dolar değer kaybetti.

Bu çok büyük bir kayıp. Peki sonra ne olacak? Cevap enflasyonla alakalı. Bazıları İngiltere ve ABD'de zirveye ulaşmanın çok uzak olmadığını düşünüyor. Haklı olabilirler. Örneğin İngiltere’de enerji fiyat sınırındaki yüzde 54'lük artışı, konaklama katma değer vergisinin yüzde 20’ye fırlaması, benzin fiyatlarındaki keskin artış gibi tek seferlik zirve rakamları görüldü.

Ancak TÜFE rakamları yüzde 10'a sıçrayıp sonra da gerilemeye başlasa bile, merkez bankası hedef seviyelerine (%2) veya bu hedefe yakın herhangi bir yere geri dönmeleri pek olası değildir. İngiltere'deki yıllık enflasyon oranının 30 yıl boyunca çoğunlukla yüzde 2 civarında asılı kalmasından sonra, bu yüksek enflasyon ortamı çok az insanın henüz bir olasılık olarak kabul edebildiği bir şey. Ama durum böyle ve bunun nedenleri de aslında bir sır değil.”

Küresel enflasyon neden yükseliyor?

“Küreselleşme deflasyonist bir akımdır ve en düşük maliyetli üreticiler herkes için tedarik sağlar. Küreselleşmenin ortadan kalkması ise bunun tam zıddıdır. Çin ve Rusya’nın küresel ekonomiden kopmasıyla birlikte karşı karşıya kaldığımız durum da budur.

Enerji geçişi, hem ham madde ve metallere olan gereksinimleri hem de fosil yakıtları destekleme coşkusunu azalttığı için pahalı bir harekettir. Argonaut'tan Barry Norris'e göre Batı’daki en büyük 11 petrol şirketi geçen yıl sadece 100 milyar dolar yatırım yaptı. Bu çok para gibi gelebilir ama değil. Bu şirketler on yıldan daha kısa bir süre önce yılda 250 milyar dolar yatırım yapıyorlardı.

Bu yatırım başarısızlığı, hızlı bir şekilde ortadan kalkmayacak tedarik kısıtlamalarını da beraberinde getiriyor. Geçen yıl, Batılı petrol şirketleri, küresel talebin sadece yüzde 4'üne eşdeğer yeni petrol ve doğalgaz rezervleri buldular. Bu yeni bir dip noktası ve elbette daha yüksek fiyatlar anlamına geliyor.

Bu enflasyonist akımların ve bunlara neden olan devasa ekonomik dönüm noktalarının, başka bir dev küresel dinamikle yaşlanan nüfusumuzdan dengeleneceğini savunan bir argüman da var. Söz konusu düşünceye göre insanlar yaşlandıkça, üretici olmaktan çıkıyor ikame edici olmaya geçiyorlar ve tüketimleri de buna göre düşüyor. Bu o kadar derinlemesine deflasyonist bir durum ki, enflasyonun Batı ekonomilerine yerleşmesi mümkün olmadığı belirtiliyor.

Ben bu fikre hiçbir zaman katılmadım. Bu açıklama etrafımda gördüğüm emekli insanların davranışlarına uymuyor ve ortalama emekli bir insanın davranışlarına uymadığı da ortaya çıkıyor. İngiltere Mali Araştırmalar Enstitüsü'nün yeni bir raporu, ortalamada emeklilerin toplam hane halkı harcamalarının düşmediğini gösteriyor. Rapora göre harcamalar oldukça sabit kalıyor ve aslına bakılırsa 80 yaşına kadar kadar her yaşta hafifçe yükseliyor ve bu yaş sınırından sonra ise sadece bir miktar düşüyor. Ayrıca, yaşlanan nüfusun işgücü kıtlığına tam olarak yardımcı olmadığını da belirtmek gerekiyor.

Birçoklarının varsaydığı üzere yaşlanan nüfustan kaynaklanan deflasyonist etkiler kaçınılmaz mı? Böyle bir şey mümkün olmayabilir. Eğer gerçekten böyle bir etki yoksa önümüzdeki uzun yıllar boyunca enflasyonun hepimizin alışık olduğundan daha yüksek olmasını önleyecek hiçbir şey kalmadı.”

Enflasyon döneminde yatırımcılar ne yapmalı?

“Tüm bu dinamikler yatırımcıları bir miktar paralize ediyor. Tahvillere güvenemezsiniz (Oranlar düşmediği sürece bu durum böyle olacaktır). Nakit paraya güvenemezsiniz. (Mevduattaki herhangi bir varlık şu anda gerçekte size yüzde 7 veya daha fazlasını kaybettiriyor.) Ve son on yılda güvendiğiniz hisse senedi türlerine güvenemezsiniz: Yardeni Research'ün MegaCap-8 olarak adlandırdığı hisse senetleri (Amazon, Alphabet, Apple, Meta, Microsoft, Netflix, Nvidia ve Tesla) Ocak ayından bu yana ortalama yüzde 28 düştü.

Tek iyi haber şu ki, tüm bunlar yeni gibi hissettirse de (ve çoğu piyasa katılımcısı için gerçekten yeni bir durum olsa da) aslında yeni bir şey olmaması. Bu gelişmelerin çoğu her şeyin bir anda değiştiği başka bir dönem olan 1970'lerin koşullarını yansıtıyor. Her şey tamamen aynı değil. Ancak kriz sonrasında insanları daha fakir değil daha zengin yapan birkaç şeyi kontrol etmeye yetecek kadar benzerlikler var.

Bunu aklınızda bulundurarak altın tutun. Fosil yakıtlar ve emtialar gibi arz sıkıntıları sırasında fiyatlarının yükseldiğini gördüğünüz varlıkları tutun. Ve kesinlikle en önemlisi, piyasalarda volatilite ve düzenli resesyon endişeleri bekleyin. 1970'lerde tüm bunlar bol miktarda vardı ve 2020'lerin geri kalanında da çok fazla olacak.”

GameStop krizinin başrolü kepenkleri indiriyor

 

Stephen Roach: Borsalar stagflasyona hazır değil

 

Wall Street borsaları uçurumun kıyısında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)