E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGameStop krizinin başrolü kepenkleri indiriyor---

GameStop krizinin başrolü kepenkleri indiriyor

GameStop krizinin başrolü kepenkleri indiriyor
20 Mayıs 2022 - 13:46 borsagundem.com

Geçtiğimiz yıl GameStop krizi sırasında küçük yatırımcıların gazabına uğrayan Melvin Capital’ın kurucusu Gabe Plotkin, kayıplarını toparlayamamasının ardından şirketini kapatacağını açıkladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları geçtiğimiz yıl perakende yatırımcıların büyük yükselişine sahne olmuştu. GameStop hisselerini yükselterek büyük hedge fonlarını açığa satış sıkıştırmasına zorlayan küçük yatırımcılar, milyarderlerin yüksek miktarlarda kayıplar vermesine yol açmıştı. Krizin hedge fonları üzerindeki kalıcı etkisi ise hissedilmeye devam ediyor.

GameStop krizinin başrol oyuncuları arasında yer alan hedge fonu şirketi Melvin Capital’ın milyarder kurucusu Gabe Plotkin, Çarşamba günü Bloomberg International’a yaptığı açıklamada bu yıl şirketini kapatacağını ve yatırımcılarına paralarını iade edeceğini söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Melvin Capital, GameStop açığa satış sıkıştırmalarına ters tarafta yakalanmış ve krizin ilerleyen günlerinde milyarlarca dolar kaybetmişti. Perakende yatırımcıların hisse alımları sırasında açığa satış pozisyonunda kalan hedge fonu firması GameStop hisselerinin %2.463 yükselmesinden en fazla zarar gören yatırım firması oldu. GameStop hisseleri spekülatif yatırım çılgınlığı sırasında hisse başına 483 dolarda zirve yaptı. Bu olağanüstü yükseliş sırasında Melvin Capital, Steve Cohen’in Point72 ve Ken Griffin’in Citadel firmalarından acil durum fonu almıştı.

Plotkin'in düşük performansını devam ettirmesi sebebiyle her iki milyarder yatırımcı da o zaman itibaren Melvin Capital'e yaptıkları yatırımı azalttı. CNBC'ye göre, fon 2022'nin ilk çeyreğinin sonunda %21 düştü. Fon 2021 yılında ise %39 kayıp vermişti.

Insider’ın haberine göre, Plotkin yatırımcılarına yazdığı bir notta, “Geçtiğimiz 17 ay firma ve siz yatırımcılarımız için inanılmaz derecede zor zamanlar oldu. Yapabileceğim her şeyi yaptım, ancak yakın zamanda elimden gelenler beklediğiniz, beklemeniz gereken getirileri sağlamak için yeterli olmadı. Artık dış sermayeyi yönetmekten uzaklaşmam gerektiğinin farkındayım” ifadelerine yer verdi.

Nisan ayı itibariyle 7,8 milyar doları yöneten hedge fonu, Temmuz ayı sonuna kadar tüm sermayesini yatırımcılara iade etmeyi beklediğini söyledi. Melvin Capital geçtiğimiz yılın başında ise 12,5 milyar dolar yönetiyordu.

Hedge fonunu kapatma kararı, Plotkin'in performans ücreti sınırı konusunda Melvin yatırımcılarına yeni bir fikir sunmasından bir ay sonra geldi. Plotkin, Melvin’in aşırı yüksek olan performans ücreti sınırlarından kurtulmayı teklif etmişti.

Hedge fon sektöründe, yatırımcıların düşük performans için performans ücreti ödememesi yaygın bir uygulamadır. Eğer bir hedge fon belirli bir yılda yatırımcıları için %10’dan fazla kaybederse, hedge fonu başa baş noktaya geri dönene kadar yatırımcılar performans ücreti ödemez.

Melvin Capital'in durumunda ise, hedge fonun, performans ücretleri kazanmaya başlamadan önce başa baş noktaya geri dönebilmesi için %100'ün üzerinde performans sağlaması gerekecekti.

Melvin Capital kapandığı sırada, henüz yapmadıysa bile tüm varlıklarını satması gerekiyor. Melvin'in ilk çeyreğin sonundaki en büyük yatırımları, Live Nation, Hilton Worldwide, Amazon, Datadog ve Bill.com hisselerini içeriyordu. Hilton Worldwide hariç tüm bu hisse senetleri, yılın başından bu yana S&P 500'ün önemli ölçüde altında performans gösterdi.

Stephen Roach: Borsalar stagflasyona hazır değil

 

Wall Street borsaları uçurumun kıyısında

 

Enflasyon ve artan faiz oranları konusunda tedirginlik baki

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)