E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaStephen Roach: Borsalar stagflasyona hazır değil---

Stephen Roach: Borsalar stagflasyona hazır değil

Stephen Roach: Borsalar stagflasyona hazır değil
20 Mayıs 2022 - 12:01 borsagundem.com

Ünlü ekonomist Stephen Roach ABD ekonomisi için stagflasyon ihtimalini temel beklentisi olarak paylaştı. Roach’a göre piyasalarsa bu ihtimale bağlı düşüşlerin yakınında dahi değil.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde stagflasyon tehlikesi gün geçtikçe ciddileşiyor. Bir dönem Morgan Stanley’nin Asya biriminin başkanlığını yürüten Yale Üniversitesi Kıdemli Ekonomi Profesörü Stephen Roach, ABD ekonomisinin yavaşlayan ekonomi ve yüksek fiyatlarla birlikte tehlikeli bir yola girdiği konusunda uyardı.

CNBC’nin haberine göre Roach, Perşembe günkü röportajında, “Bu enflasyon sorunu çok geniş çaplı, kalıcı ve daha da sürüncemede kalacağa benziyor. Piyasalar, talep tarafını kontrol altına almak için gereken fiyat düşüşünü sağlamanın yakında bile değil. Söz konusu tablo, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın şu anda içine düştüğü derin çukuru vurguluyor” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre stagflasyon aynı anda hem ekonominin yavaşladığı hem de enflasyonun yüksek kaldığı dönemleri işaret eden bir terim. Yale Üniversitesi kıdemli ekonomisti ve aynı zamanda eski bir FED ekonomisti olan Roach stagflasyon beklentisini temel öngörüsü olarak paylaşıyor ve enflasyonun zirveye ulaştığına dair açıklamaları saçma bulduğunu belirtiyor.

Roach açıklamasında “Talep tarafı ciddi anlamda FED’ten uzaklaştı. FED’in muazzam miktarda sıkılaştırma politikaları uygulaması gerekiyor” dedi.

Ünlü ekonomist ABD’de enflasyonun yıl sonuna kadar %5’in üzerinde kalmasını bekliyor. Roach’a göre faiz artırımları mevcut hızında devam ederse FED bu seviyeyi karşılayamayacak.

Roach, “50 baz puan yeterli olmayacak. Powell bundan daha büyük bir artışı yaparsa yalnızca piyasalara elinin kolunun bağlı olduğu sinyalini gönderir. Piyasalar bu sonuç nedeniyle rahatsız” açıklamasında bulundu.

ABD borsalarında Dow Jones Endeksi 1932’den bu yana ilk kez üst üste sekiz haftadır haftalık bazda düşüş gösteriyor. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ise 2001 yılından bu yana en kötü haftalık kayıp serisine doğru ilerliyor.

Roach daha iki yıl öncesinde pandeminin ilk günlerinde 1970’lere benzeyen bir enflasyon krizi konusunda uyarılarına başlamıştı. O dönemde tarihin en düşük seviyede olan faiz oranlarını, FED’in kolay para politikalarını ve ABD’nin yüksek miktardaki devlet borcunu bu krizin sebepleri olarak göstermişti.

Geçtiğimiz Eylül ayında kriz uyarıları için sesini daha da yükselten Roach, ABD’nin stagflasyon sürecine bir tedarik zinciri krizi kadar yakın olduğu konusunda uyarmıştı. Ünlü ekonomist şimdi ise uyarılarını devam ettirmek için daha fazla sebep olduğunu belirtiyor.

Roach, “Bu sebeplerin arasına Çin’deki sıfır Kovid politikalarının ve Ukrayna’daki savaşın yansımalarını da ekleyeceğim. Bu ortam önümüzdeki birkaç yıl boyunca arz tarafındaki fiyat sıkışmalarını çok daha fazla genişletecektir” ifadelerine yer verdi.

 

Piyasalar Stagflasyonu fiyatlıyor

 

Ünlü ekonomist Stephen Roach uyardı: Stagflasyon riski yaklaşıyor

 

Stephen Roach: Enflasyonu yükseltecek seviyede bir talep yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)