E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street borsaları uçurumun kıyısında---

Wall Street borsaları uçurumun kıyısında

Wall Street borsaları uçurumun kıyısında
20 Mayıs 2022 - 10:39 borsagundem.com

ABD borsaları ayı piyasası sınırına her geçen gün bir adım daha yaklaşıyor. Uzmanlar ayı piyasası sınırının altına bir kez düşen endekslerin toparlanmasının zorlu olacağına dikkat çekiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda 2022’nin başından bu yana görülen düşüşler endeksleri ayı piyasası bölgesine taşıyor. ABD borsalarında S&P 500 Endeksi ayı piyasasının sınırına kadar geriledi. MarketWatch’un haberine göre tarihsel verilere bakıldığında S&P 500 Endeksi’nin ayı piyasasına girmesi durumunda bu bölgeden çıkması ise zaman alıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre bir endeksin en son rekor seviyesine göre %20 veya üzerinde düşmesi ayı piyasası olarak adlandırılıyor. S&P 500 Endeksi Perşembe günü kapanış itibariyle 3 Ocak tarihinde ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesinin %18,7 aşağısında işlem görüyor. Dow Jones verilerine göre Perşembe günü 3.900,97 puanda kapanan endeksin 3.837,25 puanın aşağısına inmesi ayı piyasasına girmesini işaret edecek.

Dow Jones Endeksi de ayı piyasası sınırının çok uzağında değil. Endeks 3 Ocak tarihinde kaydettiği rekor seviyesinin %15,1 aşağısında işlem görüyor. Perşembe günü 31.253,13 puanda kapanan endeksin 29.439,72 puanın aşağısına düşmesi endeksin ayı piyasasına girmesi anlamına gelecek.

Söz konusu teknik tanımlamalara rağmen birçok yatırımcı ve analist söz konusu sınırları modası geçmiş aşırı resmi bir gösterge olarak kabul ediyor. Söz konusu düşünceyi savunan uzmanlar endekslerin haftalardır ayı piyasası biçiminde davrandığını düşünüyor.

ABD merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Boston Partners’ın Küresel Araştırmalar Yöneticisi Mike Mullaney S&P 500 Endeksi’ndeki hisse senetlerinin %61’lik kısmının ayı piyasası bölgesinde olduğuna dikkat çekti. Mullaney ayı piyasasına ilişkin görüşlerinde, “Şu anda bu bölgede gibi görünüyoruz. Ancak daha geniş endekste bu durum henüz görülmedi” ifadelerine yer verdi.

MarketWatch yazarı William Watts S&P 500 Endeksi’nin gelecek günlerde ayı piyasası sınırının altına düşmesi durumunda ayı piyasasının başlangıç tarihinin 3 Ocak tarihindeki zirve olacağına dikkat çekiyor. Ayı piyasasının bitişi içinse S&P 500’ün en düşük seviyesinden %20 ve üzerinde yükselmesi gerekiyor.

Ayı piyasası başlayınca ne olacak?

LPL Financial’ın Baş Stratejisti Ryan Detrick’in Çarşamba günü paylaştığı piyasa notuna göre II. Dünya savaşından bu yana ABD borsalarında 17 kez ayı piyasası veya ayı piyasasına yakın dönem gerçekleşti. Bu dönemlerde S&P 500 Endeksi sınır bir kez aşıldıktan sonra düşüşünü daha da genişletti. Detrick ayı piyasalarında ortalama düşüşlerin yaklaşık bir yıl sürdüğünü ve düşüşlerin en son zirveye göre ortalamada %30’a yakın bir düşüşün üretildiğini belirtiyor.

S&P 500 Endeksi’nin kaydettiği en sert düşüş 2007-2009 Finans Krizi’ne eşlik eden 17 aylık piyasa hareketi sırasında görülen yaklaşık %57’lik geri çekilme. Endeks tarihindeki en uzun süreli düşüş ise yaklaşık 21 ay sürdü. 1973-1974 arasında gerçekleşen bu düşüşler sırasında endeks en son zirvesine göre %48,2 oranında düştü. En kısa süreli ayı piyasası ise Kovid-19 pandemisi sırasında yaşanan ayı piyasasında görüldü. Endeks 23 seans günü içerisinde %34 düştü. 23 Mart 2020 tarihinde ulaşılan dip noktasının ardından piyasalarda şu an için teknik olarak hala devam eden boğa piyasasının başlangıcı yapıldı.

ABD borsalarında geçtiğimiz hafta S&P 500 Endeksi ayı piyasanın sınırına kadar gelmiş fakat geçtiğimiz Cuma günü kaydedilen yükselişler endeksin bu sınırdan bir nebze de olsa uzaklaşmasını sağlamıştı. Endekste Salı günü seansında bir güçlü sıçrama daha görüldü. Ancak elde edilen kazanımlar ABD’li perakende devi Target’ın hayal kırıklığı yaratan bilançosunun ardından silinmenin de ötesine geçti. Target’ın zayıf bilançosu ABD’deki yüksek enflasyon baskılarının bilanço verilerine de etki etmeye başladığını gösterdi.

Borsa araştırmaları firması Sevens Report Research’ün Kurucusu Tom Essaye Target ve bir gün öncesinde Walmart’ın bilançosuna işaret ederek, “ABD ekonomisinde kötü şeyler olmaya başlayabileceğinden endişe duymamı sağladı” dedi.

Essaye, “Yüksek enflasyonun uzunluğu, ekonominin düşük gelirli birimlerine sızmasına neden oldu ve şimdi hızlı bir şekilde tepki veriyorlar. Enflasyon yüksek kaldıkça ve ekonomi yavaşladıkça, bu gelir dağılımını yavaşça etkileyecek. Bununla birlikte Target ve Walmart’ın karşı karşıya olduğu marj sorunlarının perakende alanının diğer bölümlerine ve piyasanın daha geniş bir kesimine yayılacağı endişesi var” ifadelerine yer verdi.

Boston Partners’dan Mullaney Wall Street analistlerinin henüz tehlikeyi tam olarak idrak edemediğinden endişe ediyor. Borsa uzmanı gelişmekte olan piyasalardaki şirket ve endeks getirileri için beklentilerin azaldığını ancak S&P 500 için durumun böyle olmadığını söyledi. Mullaney S&P 500 analistlerinin piyasanın gerisinde kalabileceğini bunun da endeks için son darbe olacağını öngörüyor.

Küresel borsalarda büyük sarsıntı

 

Ayı piyasasının altın kuralı

 

Ayı piyasasının 5 aşaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Forex20 Mayıs 2022 11:13

    Dünya global yeni tip likidite tuzağına düştü bu tarihte ilk. olan durum, bundan sonra eu tr jp ch dahil her yerde faizler artacak. Çıkış kolay ve acısız olmayacak. Birçok ülke karışacak. Daha oyun yeni başlıyor. Birçok ülke uçurumdan düştü ancak henüz otobüs hala havada tekerleri yere çarpmadığı için yolcuları uyumaya devam ediyor.

  • Zafer20 Mayıs 2022 10:55

    Havuza akan çeşme kapandı boşaltan çeşme açılacak. Su azaldıkça para cep değiştirir artmaz. 2 yıl ne alırsan al dönemi bitti. Seneye gayrimenkul sektörü zora girecek.

  • Bik20 Mayıs 2022 10:52

    FED ve ECB'nin  faiz artışına hız verecek olması meydanı ayılara bıraktı.